Hlavní obsah

Největší zádrhely ve vztahu a jak je překonat

Novinky, bok

Mezilidské vztahy procházejí řadou období. A v každém se najdou určité potíže, které partneři chtějí nebo musejí řešit. Na co se připravit a jak se s případnými problémy vypořádat?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zamilovat se je snadné, zůstat ve vztahu a udržet si ho je velmi těžké. Ať už s tím souhlasíte, nebo vám to přijde jen jako výmysl, pravdou je, že na každém vztahu je třeba pracovat. A ne vždy je snaha o udržení milované osoby tak „nenáročná”, jak se nám snaží namluvit mnohé romantické filmy.

Během dlouhého utužování vztahu se objevuje řada problémů - komunikační, zrovna tak i časové nebo ty, které jednoduše vznikají z nepochopení druhého. Vztahoví experti pro server Independent odhalili ty zásadní.

Vzájemný respekt 

Zdá se být jednoznačné, že vzájemný respekt je základem vztahu, ale jeho vybudování není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Stejně jako prochází vztah lepšími a horšími obdobími, stejně tak se děje i u vzájemného respektu.

Je třeba si uvědomit, že každý člověk je jiný, a má tak i jiný názor na spoustu věcí. Nemusíte s partnerem ve všem souhlasit, ale je třeba vždy respektovat jeho názor. Jedině tak můžete budovat pevné základy.

Jak zlepšit vzájemnou důvěru ve vztahu

Vztahy a sex

„Snaha měnit někoho za každou cenu podle svého pohledu není vhodná partnerská strategie. Místo toho si přiznejte, že se nemusíte ve všem shodnout a buďte raději vděční za to, že máte vedle sebe člověka, který vás dokáže podpořit, i když s vámi ne vždy souhlasí,” radí vztahová psycholožka Daria Kussová.

Definování vztahu 

Řada seznamovacích aplikací v současnosti nahrává randění i časově vytíženým jedincům. Existuje ale i jisté negativum takového randění.

„Jedním z největších problémů moderních vztahů je vlastní poznání, kdy se z občasného vídání někoho stává regulérní vztah,” vysvětluje vztahová odbornice Helen Quinnová. Pokud si nejste jistí, jak na tom jste, je nejlepším způsobem se s protějškem posadit a o všem si otevřeně promluvit.

Nedostatek komunikace 

Jednou z nejčastějších příčin hádek a konfliktů ve vztahu bývá nedostatek komunikace. Pokud to chcete zlepšit, vyhraďte si čas na mluvení s protějškem, jen tak nebude mít dotyčný pocit, že ho neposloucháte a nenasloucháte mu.

Nesnažte se měnit partnera, nepředpokládejte aneb Rady, jak posílit vztah

Vztahy a sex

Vztah pro jednoho

Moderní doba upevňování vztahů příliš nepřeje. Všichni jsme příliš zaměstnaní, máme řadu povinností a úkolů. Je tak poměrně jednoduché především v dlouhodobějších vztazích padnout do kolejí, kde je místo jen pro jednoho - vaše schůzky, vaše práce, vaše úkoly, vaše záliby...

„Všichni bychom ale měli myslet na to, že nemůžeme řešit jen sami sebe, a že vztahy prosperují jen tehdy, když je v nich dostatek prostoru pro potřeby, touhy a záliby obou partnerů,” popisuje Quinnová.

Nedostatečná fyzická intimita

Pokud s partnerem prožíváte období, kdy na tom vaše fyzická intimita není zrovna skvěle, neznačí to hned konec vztahu. Je to mnohdy běžná situace, která ale při delším neřešení vyvolává další řadu problémů.

„Sex a fyzické doteky produkují oxytocin, hormon lásky, který upevňuje důvěru a pár sbližuje. Jejich dlouhodobější výpadek tak nevěstí mnoho dobrého,” popisuje Kussová.

Když ve spokojeném vztahu nemáte chuť na sex

Vztahy a sex

Kompromisy

Jedna z nejstarších rad, jak si udržet vztah, zní: naučte se s partnerem co nejdříve, jak dosáhnout kompromisu ve vypjatých sporech.

Učení se kompromisu je součástí každého vztahu, jak ale dodává Kussová, je také dobré znát „správný” stupeň kompromisu.

„Mít realistická očekávání, a naopak nevyžadovat stoprocentní souhlas partnera ve všem, je to důležité, protože to umožní jednodušší řešení malých problémů a vytvoří vzájemnou harmonii ve vztahu,” radí Quinnová.

Neshody

Diskuze a hádky jsou součástí každého vztahu. Důležité je místo naprostého vyhýbání se hádkám se spíše naučit, jak je správně vést, pokud už na ně dojde.

Jak se správně pohádat

Vztahy a sex

„Nejdůležitější je, jak se zachováte ve chvíli, kdy s vámi parter nebo vy s ním nebudete souhlasit. Místo trucování či přespávání na gauči je lepší dotyčného obejmout, i když spolu v něčem nesouhlasíte,” radí Quinnová.

Jednoduše jde o to, co si vyberete - zda mít za každou cenu pravdu a vyhrát, nebo být šťastní a řešit vše společně, dodává na závěr.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak zlepšit vzájemnou důvěru ve vztahu

Vzájemná důvěra má být součástí každého vztahu. Pokud si partneři bezmezně důvěřují, zlepšuje se i jejich přátelství a intimní rovina vztahu. Jak toho docílit?

Výběr článků

Načítám