Hlavní obsah

Mlčeti zlato aneb 7 věcí, které partnerovi raději neříkejte

Novinky, Alžběta Dytrychová

Komunikaci považujeme za základní kámen šťastného a spokojeného vztahu. To ale rozhodně neznamená, že byste svému partnerovi měla říkat všechno. Existuje totiž nejméně sedm palčivých témat, o kterých se vyplatí pomlčet.

Foto: Profimedia.cz

Totální poctivost není vždy tou nejchytřejší vztahovou politikou.

Článek

Žijete s partnerem, který je zároveň vaším nejlepším kamarádem? Pak je jasné, že před ním nechcete mít žádné tajnosti.

„Totální poctivost ale není vždycky tou nejchytřejší vztahovou politikou. Pokud některé informace nejsou důležité, případně by způsobily smutek, pak je lepší, když si je necháte pro sebe,“ vysvětluje expert na vztahy Jonathan Bennett a nabízí sedm ožehavých témat, o kterých byste se s partnerem raději neměla bavit.

1. Pocity, které chováte ke svému ex

Bývalé partnery nelze ze dne na den vymazat z hlavy, a tak je naprosto přirozené, když čas od času přemýšlíte nad jejich současným životem, případně si vzpomenete, jak krutý rozchod pro vás připravili.

„Složité pocity k bývalým partnerům jsou normální,“ říká Bennett. Přesto se vyplatí, když o podobných pocitech nebudete před současným partnerem mluvit.

„I v tom nejlepším vztahu není nutné, aby váš ex byl tématem č. 1. Uvědomte si, že daný člověk pochází z vaší minulosti, a tak je mnohem vhodnější, když jeho nové zaměstnání, novou přítelkyni nebo účes proberete s kamarádkami,“ tvrdí manželská terapeutka Racine Henryová a dodává, že jedině tak ochráníte svého současného partnera, a případně se vyhnete žárlivé scéně.

Přátelit se s expartnery lze, ale ne vždy je to dobrý nápad

Vztahy a sex

2. Co si myslíte o jeho rodině

Sednout si partnerovými rodiči na první dobrou je zázrak, který málokterá žena zažije. Pokud ale partnerova rodina nevytváří toxické situace, pak si drobné výtky či kousavé komentáře raději odpusťte.

„V případě, že s jeho rodinou není spojen zásadní problém, je lepší, když si nehezké myšlenky necháte pro sebe,“ radí Bennett.

Je třeba si uvědomit, že navázání vztahu s novým člověkem znamená také to, že přijímáte jeho rodinu takovou, jaká je. „A to zahrnuje trávení času s otravnými malými bratranci nebo maminkou, která má za každou cenu pravdu,“ dodává Bennett pro Bustle.

Proč je těžké vyjít s tchyní

Vztahy a sex

3. Kdo se vám líbí

„Přitahuje vás jiná osoba, byť třeba herec nebo zpěvák? Nebojte se, jde o normální lidskou reakci, za kterou se nemusíte stydět,“ říká psycholožka Michelle Fraleyová.

Zároveň ale dodává, že byste o dané přitažlivosti měla před partnerem raději pomlčet.

„Když k partnerovi budete naprosto upřímná, s největší pravděpodobností ho zraníte a vyvoláte pocit žárlivosti či nejistoty,“ dodává. Pokud zažíváte malou a platonickou zamilovanost, pak tuto skutečnost raději nevyslovujte nahlas.

4. Pochybnosti o vztahu

„Slova jsou mocná, a jakmile je vyslovíte, nevezmete je zpět,“ říká psycholožka Michelle Fraleyová.

To znamená, že pokud nechcete ze vztahu odejít, pak byste před partnerem neměla mluvit o pochybnostech, které ohledně vašeho společného soužití máte.

„Ve vztahu je normální, když občas zapochybujete o tom, zda spolu budete žít šťastně až do smrti. Povětšinou jde ale o prchavé myšlenky, a tak je důležité, abyste je v první řadě zpracovala sama,“ radí odbornice.

Pět věcí, které ženy občas dělají a muži se kvůli nim necítí být dostatečně milovaní

Vztahy a sex

5. Názor na přátele

Přátelé jsou druhá rodina, kterou si do života vybíráme sami. Možná právě proto je důležité, abyste na partnerovy přátele zbytečně neútočila nebo na ně nebyla nepříjemná.

„Pokud jeho kamarádi nedělají něco, co vás uráží nebo se vás jinak dotýká, pak si svůj názor nechte pro sebe,“ říká manželská terapeutka Racine Henryová.

Případně se vyplatí, když své výtky a poznámky řeknete přátelským způsobem. „Našlapujte kolem tohoto tématu jemně a více poslouchejte, než mluvte,“ dodává.

6. Věci, které vám v současném vztahu chybí

Jak už bylo řečeno, vzpomínání na minulé vztahy nedělá dobrotu. Bohužel, občas se stane, že současného partnera nechtěně porovnáváme s partnerem bývalým.

„Lidská mysl nepřetržitě pracuje, což zahrnuje i myšlenky na předchozí partnery a srovnání s vaším současným vztahem. Je to naprosto normální a nenaznačuje to žádnou nespokojenost s vaším současným partnerem,“ vysvětluje rodinný psychoterapeut Jorge Fernandez.

Přesto jde o téma, o kterém byste s partnerem neměla mluvit. Namísto toho najděte způsob, jak do současného vztahu implementovat to, co vám z předchozího vztahu nejvíce chybí.

Jak si získat přátele partnera

Vztahy a sex

7. Názor vaší rodiny

„V ideálním světě by rodina a přátelé měli z našeho partnera pozitivní pocit a viděli ho ve stejném světle jako my. V reálném světě se tento scénář zřídkakdy odehraje,“ říká Henryová.

Ať už vaše rodina zastává vůči partnerovi jakýkoliv názor, snažte se, aby se ho partner nedozvěděl.

„Lidé ve vašem životě by měli respektovat nejen vašeho muže, ale také rozhodnutí, že s ním chcete být,“ dodává Henryová. V případě, že s jejich slovy nesouhlasíte, můžete se za partnera postavit a vysvětlit rodině, jak se věci mají.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám