Hlavní obsah

Když ve vztahu více dáváte, než dostáváte

Novinky, Eliška Fischerová

Potkáváte se výhradně s partnerovými přáteli, víkendy trávíte u partnerových rodičů a volný čas trávíte aktivitou, kterou překvapivě nevybral nikdo jiný než váš partner. Nejen tyto příklady naznačují, že žijete v jednostranném vztahu, který z dlouhodobého hlediska nemá šanci na přežití.

Foto: Profimedia.cz

Jednostranné vztahy jsou často založeny na nejistotě a nestálé emoční intimitě.

Článek

V každém vztahu čas od času musíme partnerovi ustoupit, v lepším případě udělat kompromis, který povede k oboustranné spokojenosti. Bohužel to ale není případ jednostranného vztahu, ve kterém neustále ustupuje pouze jeden z partnerů.

„Lidé v těchto vztazích si namlouvají, že partnerovo chování je normální. Pravdou ale zůstává, že je spíše toxické či naprosto bez lásky,“ upozorňuje klinická psycholožka Jill P. Weberová.

Pokud tedy máte pocit, že více dáváte, než dostáváte, je pravděpodobné, že se právě nacházíte v jednostranném vztahu. A jaké jsou další znaky nerovného partnerství?

Nevěříte si

Každé ženě se občas stane, že pochybuje nad svým vzhledem, schopnostmi nebo vlastnostmi. Problém ale přichází, pokud se opakovaně sama sebe v duchu ptáte, zda plníte očekávání svého partnera.

Podle klinické psycholožky může jít o jeden ze znaků jednostranného vztahu, který je založen na nejistotě a nestálé emoční intimitě.

Co o vašem vztahu prozrazují příspěvky na sociálních sítích

Vztahy a sex

„Pokuste se zaměřit svou energii na sebe a na vlastní autenticitu. Zapomeňte na to, co chce partner, a raději buďte sama sebou,“ radí Weberová.

Neustále se omlouváte

Rozhodně není nic špatného na tom, když se za chybu, kterou jste způsobila, omluvíte. Jakmile se ale omlouváte za problémy, které napáchal váš partner, pak rozhodně nežijete ve zdravém vztahu.

„Vyhýbání se konfliktům má za následek, že odmítáte vlastní pocity,” říká psychoterapeutka Cori Dixon-Fyleová. Podobného názoru je také vztahová koučka Juliana Morrisová.

„Řešení konfliktů ve vztahu by mělo být týmovou prací. Nikdy by to neměla být odpovědnost pouze jedné osoby,“ dodává pro The Oprah Magazine.

Omlouváte svého partnera

Podobně problematické je také to, když omlouváte partnerovo nepřijatelné chování, a to nejen před sebou samou, ale také před vašimi známými či rodinou.

„V bývalém vztahu jsem často manžela omlouvala a říkala, že se jenom špatně vyspal. Po čase se ukázalo, že nešlo o nevyspalost, nýbrž o permanentní hrubost,“ vzpomíná expertka na vztahy Karen Eldadová.

Pokud blízcí lidé upozorňují, že s vaším partnerem není něco v pořádku, snažte se jejich názory neignorovat.

Pocity, které odhalí skutečnou zamilovanost

Vztahy a sex

Partnerovy plány mají přednost

V jednostranném partnerství je časté, že partner nebere vaše plány v potaz a počítá pouze s tím, co si naplánoval on sám. Následně se může stát, že místo vámi plánované romantické večeře vám partner oznámí, že má sraz se svým dlouholetým kamarádem.

Pokud máte pocit, že všechno ostatní je důležitější než vy, pak se podle Morrisové nacházíte v jednostranném vztahu. „Dlouhodobé i krátkodobé plány byste měli vymýšlet společně. Stejně tak je důležité, abyste oba projevili zájem o společné trávení dnů,“ říká Eldadová.

Dáváte a nedostáváte

Jak už bylo řečeno v úvodu, v jednostranném partnerství je na denním pořádku, že jeden z partnerů se může pro druhého roztrhnout, zatímco jeho protějšek nehne brvou.

„Zvládáte všechny povinnosti? Pamatujete si narozeniny jeho babičky? A nikdy nezapomenete v neděli připravit domácí buchtu? Pokud ano, pak je nejvyšší čas polevit. Do vztahu totiž dáváte příliš mnoho a zároveň očekáváte málo,“ vysvětluje poradkyně Ellen Chuteová.

Jak poznáte, že máte kvalitní sexuální život

Vztahy a sex

Nevěnuje se vám

V žádném vztahu byste neměla prosit o pozornost a náklonnost. Ať už jde o zprávy, telefonní hovory, společné chvíle nebo intimitu, rozhodně není v pořádku, když všechny aktivity iniciujete jenom vy.

„Od obou partnerů se očekává, že se o sebe budou zajímat, a to nejen fyzicky, ale především emocionálně,“ tvrdí odbornice na vztahy Kelli Millerová.

„Pokud se díváte na vztahy svých přátel a přejete si, aby váš vztah byl jako jejich, může jít o jasné znamení, že byste s partnerem neměla setrvávat,“ dodává.

Za všechno můžete vy

Sebrala jste veškerou odvahu a rozhodla se, že partnerovi upřímně řeknete, jak se cítíte a co vám vadí. Pak jste se možná dočkala toho, že partner celou situaci otočil proti vám.

Ve zdravém a oboustranném vztahu je ale důležité, abyste se cítila pohodlně a bezpečně, a to především v momentě, kdy s partnerem řešíte spor či vážné téma. V žádném případě se nenechte utlačit partnerovými argumenty a nedopusťte, aby konflikt otočil proti vám.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se vypořádat s toxickými členy rodiny

Když se řekne toxický vztah, je pravděpodobné, že nepůjde o nic pozitivního. Toxické mohou být nejen vztahy milostné, ale i ty rodinné. Jak rozpoznat toxického...

Jak poznat ženu manipulátorku

Láska dokáže s naším tělem neuvěřitelné věci. Mimo jiné otupit smysly, zamotat hlavu a zatemnit zrak. I proto se někteří muži stanou nevědomky obětmi žen...

Výběr článků

Načítám