Hlavní obsah

Když se partner vyžívá v emocionálním týrání

Emoce jsou pro vztah důležité. Jakmile se z nich ale stane zbraň, je to špatně. Emocionální zneužívání ve vztahu rozhodně nemá co dělat. Jenže poznat ho hned od začátku není snadné, často se do života vkrádá zákeřně a pomalu.

Foto: Profimedia.cz

Emocionální zneužívání je stejně nebezpečné jako to fyzické.

Článek

Zeptáte-li se téměř kohokoli, jistě vám řekne, že emocionální zneužívání či doslova týrání ve vztahu by netrpěl (netrpěla).

Jenže právě zákeřnost, s jakou „tyrani“ pomalu postupují, zapříčiňuje, že oběti na počátku pouze nevinně ignorují občasné posměšné komentáře či narážky ze strany protějšku.

Je to i proto, že se objevují velmi sporadicky, často navíc bývají doplněny malými skutky laskavosti, a tak se oběť cítí zmatená a nejistá. Odpuštění a přehlédnutí jsou tak velmi běžné.

Násilí za zavřenými dveřmi našich domovů

Vztahy a sex

„Emocionální zneužívání zahrnuje verbální zneužívání, jako jsou křik, nadávky, obviňování a zahanbování. Izolace, zastrašování a kontrolní chování rovněž spadají pod emocionální zneužívání. Násilníci využívající takové chování navíc často vyhrožují fyzickým násilím nebo následky, pokud dotyčný/á neudělá to, co chtějí,“ vysvětlují ve svém článku s názvem Domácí násilí a zneužívání výkonná ředitelka neziskové společnosti HelpGuide (zabývá se mimo jiné podporou a pomocí v mnoha oblastech duševního zdraví) Melinda Smithová a terapeutka a autorka řady odborných materiálů Jeanne Segalová.

Násilníci jednoduše pomalu odstřihávají oběť od jejího vlastního života. Postupem času se doba mezi násilnými činy a emocionálním napadáním zkracuje.

Partner ji málem uškrtil. Teď Tereza dává naději desítkám žen, které čelí násilí

Žena

Není tak ničím výjimečným, že oběti, které se dostaly do věčného kolotoče zneužívání a dokázaly se z něj i dostat, samy sebe následně mučily otázkami: „Jak se to stalo? Jak jsem se sem dostal/a?” Tak zákeřné podobné chování bývá.

„Dovolte mi ale objasnit jedno zásadní. Nikdo z vás nic špatného neudělal. To jen násilníci jsou ve svém chování bohužel tak dobří,“ vysvětluje na svém blogu klinická psycholožka Kristin Davinová.

Hrozbu znásilnění by ženy neměly podcenit

Vztahy a sex

„V mnoha ohledech se dokážu vcítit do obětí zneužívání. Podobné pocity a zážitky byly kdysi součástí i mého života. Sledovat tak, jak se to odehrává kdekoli jinde, mi trhá srdce. Chci říct, aby utekli, ale tak jednoduché to není. Každý musí najít svou cestu, jak se z toho dostat. Jako odborník jen mohu doufat, že se díky vlastní introspekci a terapii z nezdravého vztahu dostanou co nejdříve,“ dodává Davinová.

Chování, které je známkou toho, že jste emocionálně týráni:

  • Shazuje a uráží vás. V soukromí i na veřejnosti. Cílem je zahanbit vás.
  • Uvádí vás do rozpaků, dělá ostudu na veřejnosti. 
  • Ze svého nezdravého chování a počínání obviňuje vás. (Pokud to uděláš/neuděláš, pak já udělám/neudělám...)
  • Často vyhrožuje, že ublíží vám či vaší rodině. 
  • Osočuje vás hanlivými jmény a výrazy. 
  • Vyvolává ve vás pocit viny, když nesouhlasíte se sexuální aktivitou. (Kdybys mě opravdu miloval/a, uděláš to...)
  • Praktikuje na vás tzv. gaslighting. Jde o manipulativní formu chování, která má za cíl zpochybnit vaše vlastní rozhodnutí, vnímání i to, co jste řekli.
  • Vyvolává ve vás pocit, že neustále děláte něco špatně. 
  • Izoluje vás od rodiny a přátel. Když s nimi chcete trávit čas, dělá ze sebe oběť, na jejíž úkor to má být. (Se mnou tolik času netrávíš.)
  • Jdete-li ven, klade na vás časté požadavky skrze četné zprávy či hovory. 
  • Všude vás pronásleduje. 
  • Při zmínce o rozchodu vyhrožuje sebevraždou. (Nemohu bez tebe žít. Když se se mnou rozejdeš, něco si udělám.)

Sexuální násilí by nemělo projít ani v manželství

Vztahy a sex

I když převážnou většinu obětí různých forem zneužívání tvoří ženy, existují bohužel i případy, kdy se podobné nezdravé chování objevuje i z jejich strany.

Anketa

Stali jste se někdy cílem emocionálního zneužívání?
Ano
89,4 %
Ne
10,6 %
Celkem hlasovalo 6480 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám