Hlavní obsah

Kdy jsou ženy nejšťastnější

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaké životní období je pro ženy nejradostnější? Nový výzkum ukázal, že nejvíce šťastné a spokojené jsou ty dámy, které jsou na mateřské dovolené nebo zůstávají s dětmi v domácnosti.

Foto: Profimedia.cz

Mateřská je pro mnoho žen nejspokojenějším životním obdobím, ukázala studie.

Článek

Podle odborníků ženy, které jsou s dětmi doma, v průzkumu vykazovaly daleko vyšší míru spokojenosti než ty, které chodily do zaměstnání. Dalo by se tedy říci, že mateřská dovolená je pro mnoho z nich tím nejšťastnějším obdobím jejich života.

Pokud by bylo toto období bráno jako práce, pravděpodobně by měla nejspokojenější pracovníky vůbec, zaznělo ve studii.

Pouze jeden ze sedmi rodičů, kteří zůstali na mateřské doma s dětmi, uvedl, že si přijde nespokojený. Což se dá považovat za velký úspěch, spokojenost uvedlo 87,2 % lidí na mateřské.

Spokojenost souvisí s profesí

Průzkum, který provedla pojišťovna Liverpool Victoria, se dotázal více než 3000 lidí, zda jsou spokojeni se svým dosavadním životem, píše Daily Mail. Odborníci se poptali i na spokojenost v zaměstnání. I zde byli šťastní jedinci, rozhodoval především druh jejich profese.

Nejméně spokojených bylo v oblasti marketingu, reklamy a public relations (53,8 %). Dalších 59,4 % spokojených pracovalo u policie nebo bezpečnostních složek, 67,4 % tvořili lidé pracující jako prodejci, 70 % státní zaměstnanci a úředníci a 70,8 % spokojených lidí pracovalo v obchodní sféře.

Mezi top pět povolání s největším počtem spokojených zaměstnanců patřila práce v oblasti volnočasových aktivit, sportu a v cestovním ruchu (83,7 %), v charitativním sektoru (83,9 %), výtvarném umění a designu (84,4 %) a v pohostinství (86,3 %). První místo pak již obsadily zmiňované ženy (ale i otcové) v domácnosti (87,2 %).

Nejužitečnější poslání

„Lidé v domácnosti jsou šťastnější než kdokoliv jiný v jakémkoli zaměstnání. Každopádně i práce v domácnosti je kolikrát mnohonásobně náročnější, než si většina lidí myslí,“ uvedli autoři studie.

Podle nich se také ženy v domácnosti domnívají, že jsou doma užitečnější než jejich protějšky v práci. Třetina matek chodících do práce uvedla, že by místo toho byly raději doma se svými dětmi.

Zmíněn byl také nápor ze strany britské vlády na matky, které jsou pod silným tlakem, aby si našly ve stanovené době práci a děti poslaly do školky.

Editorka stránek Conservative Woman uvedla, že tato studie ukázala, jak moc je pro ženy prospěšná rodičovská a mateřská dovolená. „Matky vědí, jak moc důležitý a zodpovědný úkol je vychovat své děti. Je škoda, že vláda takový názor nesdílí.“

Reklama

Výběr článků

Načítám