Hlavní obsah

Jak rozhodně nevylepšovat sexuální život aneb Když se snaha míjí účinkem

Manželský život nebývá každý den zalitý sluncem – to je fakt, který potvrzují nejen odborníci, ale i mnozí lidé, kteří řeší vztahové, potažmo sexuální potíže. Že je třeba s tím něco dělat, aby měl vztah šanci na další fungování, je opět dobře známý fakt. Jenže když přijde na řešení konkrétního problému, řada lidí neví, kde začít. A když už začnou, většinou dělají jen další chyby.

Foto: Profimedia.cz

Ve snaze zlepšit svůj milostný život dělají lidé spíše ještě více chyb.

Článek

Jak uvádí odbornice Tracey Coxová pro Daily Mail, párům trvá v průměru čtyři roky, než si přiznají, že jejich sexuální život je hrozný.

Ve snaze zajistit nápravu pak bohužel téměř všichni dělají stejné klasické chyby, protože se podle ní zaměřují na věci, které opravdu nejsou podstatné. Jaké to jsou?

Zaměření na frekvenci sexu místo kvality

Když se jakýkoli pár rozhodne napravit svůj pochroumaný milostný život, často je hlavním cílem mít sex mnohem častěji. „Jenže cíl by měl být jiný – je lepší se zaměřit na kvalitu. Čím více bude sex kvalitní a oba si ho budou užívat, o to víc ho budou chtít mít,“ tvrdí Coxová.

Jak v dlouhodobém vztahu opět zažehnout sexuální jiskru

Vztahy a sex

Navíc je těžké stanovit mez, která by u obou v páru stanovila, kolik sexu je dost. Taková situace je velmi vzácná. Realita je taková, že co je pro jednoho málo, druhému dostačuje. Najít kompromis v množství tak není příliš snadné.

Obviňování jednotlivce

Ať už obviňujete vy partnera, nebo partner vás, že kvůli něčí chybě či chování milostný život nefunguje, je to vždy špatně.

„Jakýkoli sexuální problém je potíž páru, tedy obou lidí, nikdy jen jednoho. Přestaňte si hrát na to, že jeden z vás je dobrý a ten druhý zlý, a možná se hnete z místa,“ tvrdí Coxová.

Špatná definice sexu

Také si myslíte, že když se řekne sex, znamená to automaticky jen pohlavní styk? Potom svůj milostný život velmi omezujete a sami zhoršujete.

Sex bude mnohem erotičtější a vy se budete cítit mnohem více propojeni, pokud si vyhradíte čas i na další sexuální „setkání“, která nemusí nutně zahrnovat penetraci.

Co dělat, když jste na sex příliš unavení?

Vztahy a sex

„Myslím, že není potřeba zdůrazňovat, že většina žen při pohlavním styku nedosáhne orgasmu. Je to pouhých 20 procent. Cokoli, co pomůže oddálit samotný styk a navodí potěšení, ženu mnohem více uspokojí,“ vysvětluje Coxová.

Počítání orgasmů

Stejně jako počet sexuálních styků není vhodným barometrem toho, jak dobrý je váš sexuální život, není vhodné se zaměřovat ani na to, kolik orgasmů každý z páru zažívá.

Jít se milovat s tím, že musím vyvrcholit, nebo k orgasmu druhého přivést, jen zvyšuje tlak – a v daném okamžiku vás od orgasmu o to víc vzdálí. „Zahoďte starosti z očekávání a užívejte si společné chvíle takové, jaké jsou,“ radí odbornice.

Proč ženy i muži občas předstírají své vyvrcholení

Vztahy a sex

Ignorování vztahových problémů

V jednom z dřívějších průzkumů 44 procent mužů uvedlo, že hlavním důvodem, proč se vyhýbají sexu s manželkou, byl vztek na ni. Někteří kvůli tomu, že se cítili kritizováni, jiní kontrolováni nebo podceňováni. Je tak logické, že fyzická intimita nebyla na pořadu dne.

Jenže pokud nevyřešíte základní vztahové problémy, nebudete mít ani lepší milostný život. Jde o neoddělitelné věci.

Stanovení nereálných cílů

Po prvním upřímném rozhovoru, kdy si páry konečně přiznají, že mají nějaký problém, u mnohých nastupuje pocit uvolnění, který často hraničí až s tím, že mají lidé pocit, že je vše vyřešeno. Jenže všechny problémy se nevyřeší jen tak přes noc.

Podle čeho poznat, že spějete k manželství bez sexu

Vztahy a sex

„Nechápejte to špatně, je skvělé umět přiznat, že máte problém a promluvit si o tom. Ale ještě je před vámi dlouhá cesta, než uvidíte skutečné výsledky i v ložnici,“ tvrdí Coxová.

Při snaze o zlepšení jde také o to nedávat si nereálné cíle. Raději stanovte malé kroky, jeden po druhém, a až uvidíte pokrok, přistupte k dalšímu. Jedině tak existuje cesta k nápravě.

Čekání na ten pravý pocit či okamžik

Na počátku každého vztahu je spontánní touha, kdy mát chuť jeden z druhého doslova servat šaty a milovat se, téměř nepřetržitá. Postupem času ale slábne, v dlouhodobých vztazích se může objevit třeba i jen jednou či dvakrát za rok – když budete mít štěstí. Čekat tedy se sexem na ten správný okamžik a pocit se nemusí rozhodně vyplatit.

Sexuální půst a jeho vliv na partnerský vztah

Vztahy a sex

Spontánní touhu postupem času nahrazuje tzv. touha reaktivní – tedy stav, který není poháněn jen onou „jiskrou“. Místo čekání na sex a onu jiskru je v takovém případě potřeba vzrušit sebe nebo partnera, touha a chuť mít sex se dostaví posléze. Tak to prostě v dlouhodobých vztazích funguje.

Podobné je to i s čekáním na vhodnou dobu, kdy mít sex. Až umyju nádobí, až odpovím na maily, až uspím děti…. Chcete se milovat? Pak na nic nečekejte, neplánujte do budoucna, ale jděte tomu naproti.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám