Hlavní obsah

Sexuální půst a jeho vliv na partnerský vztah

Jaro je období půstů a detoxů. Možná vás ale překvapí, že půst nemusíte držet jenom v kuchyni, ale také v ložnici. Některé páry si záměrně odpírají sexuální potěšení v domnění, že pauza pozitivně ovlivní jejich partnerský vztah.

Foto: Profimedia.cz

Sexuální půst má svá pozitiva i negativa.

Článek

Máte pocit, že váš sexuální život ovládla nuda a rutina? Vyzkoušeli jste všemožné sexuální pomůcky i nové polohy? Pak vás možná překvapí, že zajímavým řešením, díky kterému do svého života znovu přizvete vášeň, je sexuální půst.

K sexuálnímu půstu se přiklání také sexuální koučka Zoe Korsová, která zdůrazňuje, že každý pár si může nastavit vlastní pravidla zmiňovaného půstu.

„Pravidelný, plánovaný sexuální půst může zdůraznit pocit přítomnosti a zvýšit povědomí nejen o nás samotných, ale také o partnerovi,“ vysvětluje základní benefity sexuální koučka.

Sexuální půst podle vašeho gusta

Nikde není psáno, že se po určitou dobu musíte zdržet veškerých intimností. Sexuální terapeutka Laurie Mintzová navrhuje, abyste se s partnerem během sexuálního půstu zaměřili na erotické doteky, případně si osvojili sexterapeutické cvičení s názvem sensate focus.

„Toto sexuální cvičení vytvořil vědec William Masters s Virginií Johnsonovou. Hlavním cílem je, aby pár procvičoval sexuální dotek, a především se soustředil na pocity, které jsou s doteky spojené,“ vysvětluje terapeutka pro Well and Good a dodává, že díky tomuto cvičení se partneři přestanou soustředit výhradně na sexuální výkon.

Jednoduché gesto, které vztah činí pevnějším

Vztahy a sex

Kdy si naordinovat sexuální půst?

Jak už bylo zmíněno, sexuální půst je ideální především pro partnery, kteří mají pocit, že uvízli v rutině. „Sex s sebou přináší fyzické, emocionální a vztahové výhody, a tak ve vás bezdůvodný sexuální půst může vyvolat pocit frustrace. To je dáno skutečností, že se vašemu tělu nedostává chemických látek, které se při sexu vyplavují,“ zdůrazňuje psycholožka Laurie Mintzová.

Sexuální půst také není vhodný pro páry, které dlouhodobě bojují se sexuální nespokojeností, nedostatkem vzrušení a nulovým orgasmem. V takové chvíli psycholožka navrhuje, abyste s partnerem raději vyhledali odborníka, se kterým daný problém vyřešíte.

Na druhou stranu sexuální půst může hrát důležitou roli v partnerských vztazích, kde sice sex stále funguje, avšak postrádá pomyslnou jiskru. V takovou chvíli působí jako skvělý nástroj, díky kterému budete mít dostatek času k prozkoumání intimního pouta, které je mezi vámi a partnerem.

Posedlost dokonalou postavou ničí zdraví i vztahy

Vztahy a sex

„Během sexuálního půstu se může mezi vámi posílit emocionální, energetické a nesexuální spojení, které má následně pozitivní vliv také na samotný sex,“ říká Zoe Korsová.

Jak by mě sexuální půst probíhat?

Vzhledem k tomu, že milování je vždy o dvou lidech, je nanejvýš důležité, abyste myšlenku sexuálního půstu nejprve prodiskutovala s partnerem. „V žádném případě není v pořádku, když se pro půst rozhodne pouze jeden z partnerů,“ varuje Mintzová.

Pokud by se tak stalo, mohl by váš partner nabýt mylného dojmu, že vás nepřitahuje. Podle psycholožky je také důležité, abyste téma sexuálního půstu rozebírala mimo ložnici a zároveň se vyvarovala momentu těsně před nebo po sexu.

„Můžete říct: Chci, aby náš emocionální a sexuální vztah byl co nejlepší, a zrovna jsem četla o sexuálních půstech, kdy na chvíli partneři přestanou mít sex, aby znovu rozdmýchali vášeň. Ráda bych to zkusila. Co ty?“ navrhuje psycholožka.

Vztah mrtvé ložnice aneb Když postel slouží pouze ke spánku

Vztahy a sex

Pokud váš partner bude souhlasit, nezbývá nic jiného než si půst s čistým svědomím naordinovat. Nezapomeňte si s partnerem říct, jak dlouho váš půst bude trvat, a zároveň si stanovte jasná pravidla, která chcete během půstu dodržovat.

„Měsíční půst může fungovat u páru, který má sex zhruba jednou týdně, zatímco u páru, který má sex každý den, může být měsíc příliš dlouhý a možná mu bude stačit týden,“ uzavírá Mintzová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám