Hlavní obsah

Co dělat, když jste na sex příliš unavení?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pracovní povinnosti i péče o rodinu mohou způsobit, že postel přestanete vnímat jako místo pro milostné hrátky a sexuální akt. Naopak se z ložnice stane prostor, kde na vás rychlostí blesku dopadne celodenní únava. Co tedy dělat ve chvíli, kdy usnete dřív, než byste vyslovili slovo sex?

Foto: Profimedia.cz

Rezignovat na milostný život se nemusí vyplatit.

Článek

Patříte k ženám, které se celý podvečer těší na slastný okamžik, kdy ulehnou do postele? Pak je zřejmé, jak vypadá váš tradiční večerní program. Namísto milování s partnerem si dopřáváte sladký spánek, díky kterému zapomenete na všechny starosti všedních dnů.

Věřte, že podobné představy o ideálním večerním programu sdílí více lidí. Z průzkumu z roku 2017 vyšlo najevo, že 60 % dotázaných touží ve večerních hodinách právě po spánku. „Existuje řada emocionálních, mentálních, fyzických a nepřímých důvodů, proč jste na sex příliš unavení,“ říká odbornice na sex Searah Deysachová a dodává, že nejčastějším důvodem je disharmonie mezi pracovním a soukromým životem.

Přesto platí, že byste neměly zcela rezignovat na váš milostný způsob. „Mnoho vztahů prochází fází, během které mají partneři kvůli únavě nedostatek sexu. Přesto jsou tyto vztahy schopny přežít,“ míní Deysachová a navrhuje pět tipů, které pomohou všem unaveným párům.

1. Zbavte se pocitu, že musíte mít sex denně

„Neexistuje ideální počet sexuálních styků, které by zaručovaly, že váš vztah bude šťastný a láskyplný,“ vysvětluje uroložka Rachel Rubinová.

Podle čeho poznat, že spějete k manželství bez sexu

Vztahy a sex

Podle jejího názoru tedy není důležité, jak často sex máte. Mnohem podstatnější je, zda o svém sexuálním životě s partnerem komunikujete a navzájem vnímáte své potřeby. Pokud jste unavená a nemáte na sex pomyšlení, nevymýšlejte si bolest hlavy ani nepředstírejte spánek.

Naopak partnerovi otevřeně řekněte, jak se cítíte. Díky otevřené komunikaci předejdete zbytečným domněnkám nebo frustraci.

2. Kvalita nad kvantitou

Je lepší mít špatný sex pětkrát do týdne? Nebo raději dáte přednost jednomu vášnivému milování? Pamatujte si, že také v sexu je kvalita mnohem důležitější než kvantita.

„Pokud je sex doopravdy kvalitní, a není nucený, pak je plně uspokojující,“ tvrdí sexuální pedagožka Marla Renee Stewartová pro Well and Good.

3. Naplánujte si sexuální rande

Možná to nezní romanticky, ale rozhodně to funguje! Pokud ve večerních hodinách nemáte chuť na sex, nezbývá nic jiného než si sexuální rande s partnerem domluvit na dřívější hodinu.

„Mnoho párů tvrdí, že díky plánovanému sexu udržely ve svém vztahu potřebnou intimitu a blízkost,“ říká Rachel Rubinová.

Co s tím, když svého muže milujete, ale sex s ním ne

Vztahy a sex

A nebojte se, rozhodně během tohoto vyhrazeného času nemusíte mít sex. Spíše tento časový úsek vnímejte jako prostor pro intimitu, která může mít mnoho podob. Některé páry si mohou dopřát vzájemnou masáž, jiné upřednostní mazlení.

4. Důležitá masturbace

„Masturbace je skvělou volbou pro všechny, kteří nemají energii a čas na sex,“ tvrdí Rubinová a dodává, že masturbace navíc s sebou přináší řadu benefitů. Pokud nechcete masturbovat bez vědomí partnera, vyzkoušejte tzv. vzájemnou masturbaci.

„Jednoduše řečeno jde o akt, během kterého masturbujete nejen vy, ale také váš partner. A to v těsné blízkosti. Navíc je vzájemná masturbace skvělým zpestřením vztahu,“ říká Deysachová.

Tři výhody každodenní masturbace pro zdraví a duševní pohodu

Vztahy a sex

5. Sex má mnoho podob

Když se řekne sex, většina z nás si představí pohlavní styk. Pravdou ale zůstává, že sex má mnoho podob. Pokud tedy nemáte dostatek energie na milování, můžete se s partnerem oddat jiným sexuálním aktivitám.

„Ať už se rozhodnete pro orální sex, nebo se budete vášnivě líbat, v obou případech posílíte vzájemné intimní pouto,“ vysvětluje odbornice na sex Searah Deysachová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám