Hlavní obsah

Jak moc vztah ovlivňuje nedostatek sexu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na začátku vztahu nemáte o sex nouzi. Vášnivé večery, sexting i flirtující narážky jsou vaším každodenním chlebem. Bohužel, tato sexuální energie dříve nebo později zeslábne, což vede k méně častému milování, případně nulovému sexu. Je ale sex jedním ze stavebních kamenů spokojeného vztahu? Nebo lze uspokojivě žít i bez něj? Nejen na tyto otázky odpovídá sexuální edukátorka Lucie Fieldingová.

Foto: Profimedia.cz

Naplňující vztah nemusí být definován sexem.

Článek

Na začátku vztahu se nemůžete nabažit každé chvíle, kterou strávíte v blízkosti svého partnera. Této fázi se příznačně říká „líbánková“ a trvá povětšinou několik měsíců, maximálně dva roky.

Následně přichází období, během kterého motýlci z podbřišku odletí a my začínáme vidět partnera v realistickém světle. Zároveň u většiny párů dochází k poklesu sexuální aktivity.

„Existuje nekonečný seznam důvodů, proč se sex ve vašem vztahu posunul na vedlejší kolej,“ říká sexuální edukátorka Lucie Fieldingová a dodává, že zná páry, které se kvůli nedostatku sexu rozpadly.

„Viděly to jako příliš velkou překážku. Přesto existuje mnoho způsobů, jak sexuální život znovu nastartovat a rozchodu předejít,“ dodává Fieldingová.

Hledejte způsoby

Nikde není psáno, že sex je jenom o penetraci. Naopak, existuje nespočet možností, jak si s partnerem užívat intimní chvíle.

„U svých klientů chci, aby se soustředili na hledání jiných forem intimity a potěšení. Ve finále leckdy přijdou na to, že penetrace není sama o sobě tak důležitá,“ tvrdí Lucie Fieldingová pro Elite Daily.

Co dělat, když jste na sex příliš unavení?

Vztahy a sex

Dejte šanci nejen orálnímu sexu, ale také mazlení nebo sexu přes telefon. Na formě totiž nezáleží, mnohem podstatnější je, jak si samotný akt užijete.

„Důležitá je také emoční podpora a intelektuální kompatibilita. Existuje tolik jiných způsobů, jak prožít krásné, výjimečné okamžiky v životě toho druhého,“ míní sexuální pedagožka Aubri Lancasterová.

Opravdu sex potřebujete?

Přemýšlela jste někdy nad tím, jestli je pro vás sex důležitý? I když panuje všeobecné přesvědčení, že sex je nedílnou součástí života, není nic výjimečného, když vám a vašemu partnerovi nic zásadního neříká.

„Tato společenská očekávání nutí lidi, kteří nechtějí nebo nepotřebují mít sex, k tomu, aby mermomocí zajistili sexuální potřeby svého partnera. Takový přístup je ale chybný,“ varuje sexuální pedagožka Aubri Lancasterová a dodává, že romantický, naplňující vztah nemusí být definován sexem.

Sexuální půst a jeho vliv na partnerský vztah

Vztahy a sex

„Pokud máte ve vztahu dost něčeho jiného, co vám vyhovuje, pak vás nedostatek sexu nezničí,“ říká Lancasterová. V tomto ohledu je pouze podstatné, aby váš partner zastával obdobný názor.

Kdy je důvod k rozchodu?

I když se Lucie Fieldingová a Aubri Lancasterová shodují v tom, že mnoho vztahů skončilo kvůli nedostatku sexu, podle jejich názoru lze tomuto fatálnímu řešení předejít.

„Pokud je to pomyslná poslední kapka, pak je rozchod logický. V případě, že si ve vztahu ale užíváte dostatku jiných věcí, které jsou krásné a posilují vaše vzájemné pouto, pak byste o rozchodu neměla uvažovat,“ tvrdí Lancasterová.

Jste s partnerem na nejlepší cestě k rozchodu? Tyto skutečnosti napoví

Vztahy a sex

Zkuste se podívat na váš vztah a odmyslete si sex. Co vidíte? Prázdnotu, nebo spoustu dalších příjemných okamžiků? Pokud je vám druhá odpověď bližší, pak si dejte práci a zkuste ve vztahu setrvat.

„Doporučila bych vám, abyste s partnerem zkoumali různé druhy intimity. Pokud se váš partner rozhodne, že nechce mít sex, jednoduše to vnímejte jako příležitost, díky které můžete prozkoumat další možnosti propojení,“ říká Lucie Fieldingová.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám