Hlavní obsah

Jak často se rozvedené páry znovu berou

Nedílnou součástí mnohých vztahů bývají i rozchody. A rozhodně se nedá automaticky říci, že čím déle spolu jste, o to méně vám rozchod nebo rozvod hrozí. Mnohé navíc nekončí dobře a bývalí partneři spolu nejsou schopni ani mluvit. Někdy se dva lidé ale rozejdou v klidu a je tak teoretická možnost, že se dají znovu dohromady. Jak pravděpodobné to je, a stává se to vůbec?

Foto: Profimedia.cz

Na obnovení vztahu po rozchodu či rozvodu není nic špatného. Aby to ale fungovalo, chce to řadu změn.

Článek

Statistiky párů, které se opětovně dají dohromady, se liší podle toho, zda se lidé rozešli, nebo rozvedli. Podle výzkumu se po rozchodu usmíří 10–15 procent párů.

Po rozvodu se ale znovu vezme jen asi 6 procent. Z těch, kteří tak učiní, se rozvede podruhé asi 30 procent.

Jak se v klidu rozejít s partnerem

Vztahy a sex

Jak dodávají odborníci, vzhledem k tomu, že míra rozvodovosti druhých manželství obecně je přes 60 procent, dá se z toho vyvodit, že obnovené manželství s tím samým člověkem může být silnější než před rozvodem, uvádí pro Psychology Today Ann Gold Buschová, klinická psycholožka se zaměřením na rodinné vztahy, rozvod, rodičovství atd.

Proč se lidé opakovaně berou

Podle advokáta Jamieho Kurtze je nejčastějším důvodem, proč se ti samí lidé po rozvodu k sobě vrací, jednoduše fakt, že si uvědomují problémy, které trápily jejich manželství a snaží se je i přes rozchod řešit.

Je logické, že pokud v manželství něco nevyšlo, je třeba to změnit, jinak to nebude nikdy fungovat. Pokud je problém řešitelný – jako třeba finanční neshody nebo nedostatek intimity – a vyřešený, pak se lidé mohou dát znovu dohromady.

Chcete se vrátit ke svému ex? Šest věcí, které vám pomohou s rozhodnutím

Vztahy a sex

Samozřejmě se dají vyřešit i zásadnější potíže – jako přílišné zaměření na kariéru, samota nebo i užívání návykových látek –, v takovém případě to ale chce odbornější zásah zvenčí.

„Některé páry se znovu dají dohromady, i když je třeba rozdělila nevěra. V takovém případě ale musí být součástí nápravy i ochota a umění se omluvit a odpustit,“ tvrdí Buschová.

K opětovnému navrácení k tomu samému člověku ale přispívají i další faktory:

  • Oba k sobě stále cítí lásku
  • Strávili určitý čas od sebe, který jim ukázal, že mají být spolu
  • Vzájemné odpuštění za dřívější nerozvážnosti nebo nedostatky
  • Snaha a pokus o změnu
  • Snaha vyřešit vše kvůli dětem, společným zájmům atd.

„Pokud sdílíte touhu dát svému manželovi své srdce na celý život a umíte odpustit a zapomenout, můžete zažít to kouzlo znovu najít ztracenou lásku. Milovat někoho i poté, co jste se rozešli či rozvedli, může prokazovat skutečný závazek a oddanost danému jedinci, což není tak snadné a hlavně časté. Když najdete partnera, který je vám stejně oddaný i poté, co jste si prošli celým procesem rozvodu, opětovné usmíření může být tím pravým krokem,“ dodává blogerka Sophia Harrisová, přispívající na stránky Her Life Online, kde nejen ona pomáhá a radí jiným ženám se všemi otázkami ohledně vztahů.

Anketa

Vrátili jste se někdy k partnerovi (partnerce) poté, co jste se rozešli?
Ano, a jsme spolu dosud
28,9 %
Ano, ale pak jsme se opět rozešli
26,8 %
Ne, to bych nikdy neudělal/a
44,3 %
Celkem hlasovalo 2423 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám