Hlavní obsah

Další izolaci s partnerem už nezvládnu

Novinky, Bohumila Kunertová

S opětovným celosvětovým nárůstem lidí s onemocněním covid-19 přichází stejně jako na jaře na mnoha místech na přetřes znovu otázka sociální izolace, aby se nákaza nešířila dál. Pro někoho skvělá vyhlídka, pro jiné trauma, které už nechtějí znovu zažít.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Čtyřicetiletá Alex na jednom z poradenských serverů požádala anonymně o pomoc. Má nového partnera, rovněž čtyřicátníka, se kterým je zhruba 18 měsíců. A přestože byl na počátku jejich vztah harmonický, vše se změnilo kvůli povinné jarní izolaci.

Zprvu ji vítali, ale po čase se vše změnilo a představa, že bude izolace znovu na pořadu dne, tuto ženu doslova děsí. A nejspíš nebude jediná.

Už se s dětmi doma asi zblázním

Děti

„S přítelem jsme zpočátku žili odděleně, i kvůli mým dvěma dcerám z předchozího vztahu. Byli jsme spolu většinou jen přes víkendy, kdy byly dcery u svého otce. Když začala povinná karanténa a izolace, nastěhoval se přítel k nám, a já z něj po čase doslova šílela.

Neudělal nic špatně, pomáhal se vším, co bylo potřeba. Ale to, že byl poblíž celou tu dobu, mě prostě dovádělo k šílenství. Můj bývalý partner býval často pryč, a tak jsem si zvykla na to, mít dostatek prostoru sama pro sebe.

Při představě další nařízené izolace, nebo dokonce možnosti, že by se i bez toho k nám nastěhoval trvale, mám tak velké obavy. Nevím, co s tím,” vylíčila svůj problém žena.

I sociální izolace může mít nějaká pozitiva

Vztahy a sex

Téma „nadměrně” společně tráveného času, bez možnosti odjet do práce, je pro mnohé páry dost ožehavé. O to víc, pokud mají ještě děti. Z touhy po tom, trávit hromadně více času, se tak pomalu stává nechtěné splněné přání.

Už na jaře vydali odborníci celou hromadu rad, jak se z podobné situace nezbláznit. Pokud jsou nuceni oba partneři pracovat z domova nebo kvůli jinému důvodu trávit čas společně doma, je třeba si i tak čas smysluplně rozvrhnout.

Pokud to jde, může každý pracovat v jiné místnosti, aby měl na své povinnosti klid. Stejně tak lze rozvrhnout i volný čas. Pokud nejsou jedinci vysloveně v izolaci či karanténě, je vhodné toho využít a trávit čas mimo domov, nejlépe odděleně - sportem, procházkami se psem i bez něj.

Důležité je také nezapomínat na pravidelný chod domácnosti či rodiny. Trávit společně večeře, vyhradit si prostor i na společné aktivity. Pokud jsou v domácnosti i děti, je třeba jim vymyslet a zajistit dostatečné množství „domácích” i venkovních aktivit. Jinak je více než pravděpodobné, že se začnou brzy nudit a domácnost bude brzy „vzhůru nohama”.

Najděte odvahu říct si o to, co potřebujete

Vztahy a sex

Vždy je ale třeba myslet na to zásadní. Nezapomínejte vzájemně komunikovat. A to nejen o tom, co vás těší a co chcete dělat, ale i o tom, čeho se bojíte, co vás trápí. Jedině tak budete schopni minimalizovat narůstající tlak a potenciální problémy, které se mohou začít kupit.

To je jeden ze zásadních pilířů, který dokáže udržet jakýkoli vztah za jakékoli situace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám