Hlavní obsah

Co nás o lásce mohou naučit psi

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pes už dávno není jen hlídač uvázaný u boudy na řetězu. Čím dál častěji se stává rovnocenným členem rodinného klanu. Je to parťák pro zábavu, rodinnou pohodu, ale i smutek či jakoukoliv jinou nepohodu. Podle vztahového kouče Michaela Griswolda se od psích miláčků můžeme ledačemu i přiučit, zejména co se týče lásky, oddanosti a romantiky.

Foto: Profimedia.cz

Čím dál častěji se pes stává rovnocenným členem rodinného klanu.

Článek

1. Vždy se těší z přítomnosti své milované osoby - je jedno za jakým účelem a na jak dlouho odejdete z domu, pes vás vždy vítá se stejnou radostí a nadšením. Je to způsob, jakým vám ukazuje svou lásku a oddanost.

To je to, co lidem často chybí. Neumí dát dostatečně najevo, že jsou rádi, když svůj milovaný protějšek vidí. Po letech se často ani nepozdraví. Přitom je to naprostá drobnost, která může vztah obohatit.

2. Podporuje naděje a sny - ať už jsou vaše plány a sny jakékoliv, pes svými pohledy a chováním vás v nich vždy podpoří.

Samozřejmě slepá podpora naprosto všeho se ve vztahu příliš nevyplácí, nicméně umět partnera vyslechnout, říct mu svůj názor a poté jej i podpořit v jeho rozhodnutí, by mělo být naprostou samozřejmostí.

Foto: Profimedia.cz

3. Dá najevo svou náklonost - psi mají tendenci být k člověku laskaví, a to v jakoukoliv hodinu. Mazlí se s ním, olizují ho a udělali by cokoliv, jen aby mohli být v jeho těsné blízkosti. To, co neumí říct slovy, dokazují činy.

Lidé mají tu výhodu, že se mohou vyjádřit i slovy. Bohužel v jejich podání dost často „říkat a dělat” jsou dvě zcela odlišné věci. Pro dlouhodobě funkční vztah je toto nutné sjednotit a naučit se dávat najevo svou lásku jak skrz slova, tak i činy.

4. Dají najevo své potřeby - psi jsou prakticky zcela závislí na lidech, kteří je krmí, venčí a poskytují jim teplé a bezpečné místo k životu. Nicméně uspokojení svých potřeb nenechávají jen na intuici páníčka, ale sami si dokážou říct.

Lidé dost často spoléhají na intuici druhého a očekávají, že když je ten druhý miluje, tak bude vědět, jaká jsou jejich přání a potřeby. A když tomu tak náhodou není a ti druzí to neví, zahrnují je výčitkami. Proto je tak důležité naučit se říkat nahlas své touhy a potřeby a nečekat, až se druhý dovtípí.

Reklama

Související články

Podobáme se zvířatům víc, než si myslíme

I když zvířata nemluví, neznamená to, že neumí mezi sebou komunikovat. Spíše naopak. Prožívají stejné emoce jako my a jsou schopna je vyjádřit někdy lépe než...

Výběr článků

Načítám