Hlavní obsah

Co může ovlivňovat ženskou sexuální touhu

Novinky, bok

Co žena, to jiný vztah k sexu. Co se jedné líbí, druhé vůbec nesedne. Navíc každá žena má svou specifickou „sexuální frekvenci”. To vše se navíc může v průběhu života měnit, například vlivem hormonálních změn. Výrazný vliv ale mohou mít i emotivní výkyvy.

Foto: Profimedia.cz

Sexuální touhu ženy mohou ovlivňovat i takové faktory, jako je celková spokojenost ve vztahu nebo situace, kterým je každý den vystavena.

Článek

Již dříve odborníci zjistili, že hormony jako estrogen a testosteron mohou ovlivňovat ženské sexuální touhy a návyky (resp. zlepšovat je). Jedna z posledních studií (trvající deset let) to také potvrdila, navíc však zjistila, že celková úroveň vztahu a duševní zdraví ženy může hrát mnohem důležitější roli ve spojitosti s kvalitou a touhou po sexu.

„Zatímco hladiny testosteronu a dalších reprodukčních hormonů jsou spojovány s ženskými pocity jako takovými a také s frekvencí masturbace, naše rozsáhlá studie naznačuje, že psychosociální faktory ovlivňují mnoho dalších aspektů sexuálního chování,“ uvedl v tiskové zprávě autor studie John F. Randolph Jr. z Lékařské fakulty univerzity v Michiganu.

„Emocionální pohoda a kvalita intimního života jsou tím důležitým, co výrazně ovlivňuje ženské sexuální chování, ale také zdraví,“ dodal.

Toto zjištění může podle odborníků změnit dosavadní pohled na léčbu testosteronem, která bývá doporučována ke zlepšení sexuální stránky života žen po odstranění vaječníků, jimž chybí především estrogen, uvedl server FoxNews.

Hormony ano, ale pohoda především 

V rámci výzkumu, jehož výsledky publikoval časopis Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, odborníci analyzovali podrobný vztah mezi reprodukčními hormony a sexuální aktivitou žen specificky v období menopauzy (kdy dochází k útlumu funkce vaječníků, čímž se snižuje tvorba reprodukčních hormonů).

U 3300 žen zjišťovali jejich zájem o sex a také četnost sexuálních styků, z odběru krve pak měřili, jaké jsou u jednotlivých respondentek hodnoty reprodukčních hormonů.

V rámci rozboru krve specifikovali především jeden z hormonů – tzv. dehydroepiandrosteron sulfát (DHEAS). Ten může být přeměněn na testosteron nebo určitou formu estrogenu, tzv. estradiol – stimulující hormon (FSH). Hladina FSH během menopauzy stoupá.

Odborníci potvrdili, že ženy se zjištěnou vyšší hladinou testosteronu uváděly častější sexuální touhu než ženy s nižšími hodnotami (jak se dalo očekávat). Nicméně, jak zdůraznil profesor Randolph, tento vztah je v celkovém hodnocení sexuální problematiky velmi volný. Dle jeho vyjádření i vyjádření dotázaných žen je totiž mnohem směrodatnějším ukazatelem aktivní sexuální touhy celková pohoda a spokojenost ve vztahu jako takovém.

„Kvalita vztahu, který žena má, spolu s každodenní realitou, jíž je vystavena – to jsou ty nejužší vazby, které mají vliv na její sexuální chování. Naše výzkumy potvrdily, že ženy v období menopauzy, které jsou celkově nespokojené se svým životem, a tím většinou i s tím sexuálním, by tak měly přehodnotit právě výše uvedené faktory ještě před tím, než se rozhodnou pro nějakou speciální hormonální léčbu,“ uvedl na závěr Randolph.

Reklama

Související články

Hormon, který může za nutkavé přejídání

Jsou to právě ženy, které často drží diety, řeší pomalu každý kousíček jídla, který plánují sníst, vyhledávají si zdravé životní styly, chodí cvičit, zkrátka...

Hormonální nerovnováha a její důsledky

O tom, jaké to je, když se bouří hormony, by mohla vyprávět nejedna žena. Mnohé si s nimi zažily své v těhotenství či po porodu, téměř všechny pak jednou...

Výběr článků

Načítám