Hlavní obsah

Hormon, který může za nutkavé přejídání

Jsou to právě ženy, které často drží diety, řeší pomalu každý kousíček jídla, který plánují sníst, vyhledávají si zdravé životní styly, chodí cvičit, zkrátka starají se o svou figuru a váhu daleko více než muži. Spousta z nich má ale i problém s přejídáním, a to nejen v případě nezdravého, ale i zdravého jídla. Vědci teď přišli na to, že na vině zmíněného přejídání by mohl být ženský hormon.

Foto: Profimedia.cz

Za přejídání možná může hormon estrogen.

Článek

Nutkavé a nárazové přejídání postihuje ženy častěji než muže. Vědci z Texasu možná vědí proč. Jistou roli v tom zřejmě hraje ženský pohlavní hormon estrogen.

Prokázali, že ženy, které ho mají nedostatek, se přejídají častěji. A přejídání postihuje mnohem častěji také ženy mající nepravidelnou menstruační periodu.

Vyšší hladina estrogenu v krvi souvisí s rizikem rakoviny prsu

„Předchozí výzkumy dokázaly, že ženy, které nemají pravidelný menstruační cyklus, se přejídají daleko častěji než ty, které dostávají menstruaci v pravidelných intervalech. To naznačuje, že hormonální nerovnováha v ženě hraje významnou roli při vývoji nebo prevenci tohoto chování,“ tvrdí docent Yong Xu z Baylor University v Texasu.

Když mají ženy vysokou hladinu estrogenu v krvi, nezvladatelné nutkání k přejídání se u nich neprojevuje. „Když je ale estrogenu v těle málo, přejídání je daleko častější,“ tvrdí docent Xu.

Estrogen však lékaři ženám jen tak podávat nemůžou. Vyšší hladina estrogenu v krvi totiž souvisí s vyšším rizikem rakoviny prsu. Přejídání a nutkání k němu je také podle neurologů řízeno serotoninovým centrem.

Chutě prozradí, co si žádá naše tělo

Bylo prokázáno, že nejčastěji se lidé přejídají, respektive po jídle mlsají čokoládu a sladkosti. A to hlavně ženy, které mají zhruba deset dní před menstruací, kdy je prokazatelně snížená hladina estrogenu v krvi, což může mít vliv na jejich apetit. Ovšem touha po sladkém může znamenat i to, že člověk nemá v pořádku hladinu cukru v krvi.

Lidé s nízkým tlakem mají zase nejčastěji zvýšenou chuť na slané tyčinky a chipsy, a pokud má člověk v těle nedostatek vitamínů, může mít chuť na ovoce a produkty, které mu je do těla dodají. V mnoha případech tedy naše chutě mohou znamenat pouze a jenom to, co si naše tělo žádá, a co mu chybí. A řekne si o to zcela samo, píše geronguide.com.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám