Hlavní obsah

Časté důvody, proč lidé přerušují kontakt se členy rodiny

Rodinné vztahy nebývají vždy jednoduché. Stačí menší či větší nedorozumění, pocit, že vás nikdo nechápe, nebo třeba zklamání ze špatné reakce a dostanete se do fáze, že se svými příbuznými přestanete na čas mluvit. Nebo je dokonce ze svého života „vymažete“, případně jste sami „vymazáni“. Jaké jsou nejčastější důvody?

Foto: Profimedia.cz

Rodinné vztahy bývají často napjaté natolik, že rodina s některými členy zcela přeruší kontakt.

Článek

„Ve své poradně se setkávám s lidmi všech věkových kategorií již více než 25 let. Slýchám o všech druzích emocionálně stresujících situací, které jim způsobují bolest. Tou největší ale bývá odříznutí od rodiny. Provází ho smutek, stres a často i pocit bezmoci. Někdy jsou lidé odstřiženi na měsíce, jindy na celý život, není to jednoduché,“ vysvětluje na svém blogu klinická psycholožka Barbara Greenbergová.

Rovnou přidává přehled několika nejčastějších důvodů, proč lidé jednoho či více členů rodiny „vyřadí“ ze svých životů.

Zklamání

V mnohých rodinách „odřízli“ lidé své příbuzné kvůli zklamání, naštvání nebo čemukoli, kvůli čemu se cítili špatně. Mnozí tak činí z běžného důvodu – viděli podobné chování doma, když vyrůstali, a mají tak pocit, že je to jednoduchý způsob, jak se s někým vypořádat.

Moc a kontrola

Ve všech rodinách jsou dominantní i méně dominantní členové. Dominantní člen může jednoduše iniciovat odříznutí jiného z čistě sobeckých důvodů, aby uplatnil svou moc a sílu v rodině.

Co dělat, když partner nevychází se svými rodiči

Vztahy a sex

Znechucení toxickou situací v rodině

Někdy pak členové rodiny jednoduše dospějí do stavu, kdy naznají, že chování jiného už přesáhlo únosnou mez a není jak ho změnit. A proto je nejjednodušším způsobem přestat se s ním stýkat.

Nechtějí si připomínat minulost

Vždy budou v rodině lidé, kteří budou vědět o vaší minulosti víc, než byste chtěli. Pokud šlo o něco opravdu zlého, co si nechcete připomínat, je dost možné, že ze svého života budete chtít odepsat lidi, kteří s tím měli něco do činění nebo vám ošklivé období stále připomínají. Fungovat to samozřejmě může i opačně.

Jak se vypořádat s toxickými členy rodiny

Vztahy a sex

Loajálnost k určité osobě

„Možná jste se také někdy dostali do situace, kdy jste si museli vybrat mezi dvěma rodinnými příslušníky. Ať jste si zvolili kohokoli, vždy to pro někoho skončilo špatně. Odepsání od takové osoby je pak často logické vyústění celé situace,“ uvádí Greenbergová.

Finanční problémy

Častým problémem všech vztahů bývají finance. Za peníze si lásku nelze koupit, rozhodně ale mohou stát za mnoha špatnými pocity. Opakovanými nešvary bývá společné rodinné podnikání, investice a bohužel i dědictví.

Kvůli synovi přišli o dům na dožití, zastal se jich až Ústavní soud

Krimi

Neshoda ohledně péče o rodiče

„Chcete vidět, jak jednoduše se může někdy rozpadnout rodina? Sledujte, co se stane, když se skupina sourozenců pokusí podělit o povinnosti spojené s péčí či návštěvami nemocného rodiče, který se již o sebe nemůže plně postarat,“ udává další z případů rodinných kolizí Greenbergová.

Jistě, existují mnohé rodiny, kde se na tomto kroku všichni shodnou bez potíží a velkých hádek, ovšem na druhé straně existuje i řada potíží s tím spojených, kvůli kterým vás může rodina snadno odstřihnout.

Zneužívání

Bohužel není ničím výjimečným, že mnoho lidí bylo fyzicky či psychicky týráno příbuznými. Ne vždy jde takové zažité poškození „opravit“. Logickým vyústěním v mnohých případech je naprosté přerušení kontaktů s takovou osobou.

Násilí za zavřenými dveřmi našich domovů

Vztahy a sex

Rodina se nedokáže stmelit

„Některým rodinám mnohdy chybí to, co ráda nazývám elasticitou. Schopnost zotavit se ze vzniklých potíží - podobně jako neustále napínaná gumička jednou jejich pouto praskne. A už se nespraví,“ uzavírá psycholožka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám