Hlavní obsah

Aroma grepu pomáhá hubnout, levandule tloustnout

Novinky, Korzo/Plus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÓSAKA

Hledáte vhodnou dietu? Zkuste častěji vonět k citrusům. Japonským vědcům se podařilo dokázat, že aroma grepu pomáhá hubnout. Naopak lidé s nadváhou by se měli vyhýbat vůni levandule, protože po té se naopak tloustne.

Foto: Milan Severýn
Článek

"Vždycky jsem byl velmi skeptický k aromaterapii. Kolegům jsem se smál, když mi tvrdili, že zabírá. Až jsem se pustil do výzkumu, jímž jsem chtěl jejich tvrzení vyvrátit. Sám jsem pak byl překvapen, že aromaterapie není šarlatánství, ale účinně funguje," uvedl profesor Katsuya Nagano z univerzity v japonské Ósace.

Studie potvrdila, že aroma grepu, chcete-li citrusu, aktivuje zvířecí sympatické nervy, které drží tuky na uzdě kontrolou a omezením zažívacího ústrojí. Na druhé straně stojí levandule, jejíž aroma má opačné účinky. Vůně této byliny aktivuje parasympatické nervy, což vede k přibírání na váze.

Zatím se pokusy konaly jen na laboratorních krysách. Zvířata byla rozdělena do tří skupin, přičemž nejrychleji tloustli jedinci vystavení třikrát týdně vůni levandule, nejméně krysy vystavované účinkům citrusového aroma, střední přírůstky měly kontrolní krysy, nevystavené žádné vůni. Studie tak podporuje přírodní léčitelství starých kultur, známé několik tisíc let.

Anketa

Věříte na účinky aromaterapie?
ano
53,8 %
ne
17,6 %
nikdy jsem o tom nepřemýšlel(a)
28,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 370 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám