Hlavní obsah

Samota nemusí být strašák, naučte se s ní pracovat

Novinky, Tereza Lindauerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už slovo samota zní pro mnoho lidí depresivně. Ve skutečnosti ale na samotě nemusí být nic špatného. Podle vědců z jihokorejské univerzity Jonse samota zvyšuje naši efektivitu a rozvíjí kreativitu. Dobře využitá samota tak dokáže pomoci osobnostnímu růstu a rozvoji. Jen se musí dávkovat správným způsobem.

Foto: Profimedia.cz

I lidé bez partnera mají velkou šanci být v životě úspěšní.

Článek

„Lidé se samoty leckdy až panicky obávají. Přitom pokud se na samotu začnou dívat pragmaticky a tedy pozitivně, zjistí, že i lidé bez partnera mají velkou šanci být v životě úspěšní, mnohdy s větším předpokladem než lidé sezdaní.

Dle našeho výzkumu umí tito lidé objektivně zhodnotit své možnosti, najít si odpovídající pracovní pozici, která je uspokojuje, a po osobnostní stránce růst. Jejich výhodou je, že dokážou i velmi dobře využít volného času. Navíc jsou velmi pozitivní i co se týče budoucnosti a rozhodně je neopouští víra, že na ně stále někde čeká ten pravý či pravá,“ upozorňuje pro Newspaper profesor Kim Jun-son z univerzity Jonse.

Je tedy na každém, jak se k dané situaci postaví. Podle sociologů je největším nepřítelem lidí fakt, že ke svému životu potřebují sociální sítě, mobil, televizi či alespoň knihu, aby zvládali být sami se sebou.

Mnozí z nich tak sice dokážou být bez partnera, a to třeba i dlouhodobě, ale o skutečné samotě nemůže být řeč. Svou samotu se snaží přehlušit jakoukoli činností. Přitom základem smíření se se sebou a životní realitou je naučit se fungovat sám se sebou.

Učte se „efektivní“ samotě

Abychom mohli samotu využít maximálně ve vlastní prospěch, měli bychom si na pocit, že jsme zodpovědní jen sami za sebe, nejprve zvyknout.

„Lidé neradi někam chodí sami, za svůj stav se stydí. Často mají problém jít sami do kina nebo na oběd, protože je to trapné, někteří dokonce volné chvíle o víkendu raději prospí! Přitom základ je si samotu užít,“ říká profesor Kim Jun-son.

Pokud jste sami, je třeba si to užít! Dobrým startem je třeba pobyt v přírodě, vyrazit si na výlet do lesa, do hor... Právě tam, v lůně přírody, jsme nuceni přemýšlet nad sebou, nad svým životem, což je podle Kim Jun-sona pro mnohé problém, protože „rýpat“ se ve svém nitru, znovu objevovat ne vždy příjemné skutečnosti a zkušenosti, je dost bolestné.

„K sobě se lidé nejčastěji dostávají přes bolestné vzpomínky. Samozřejmě i přes ty radostné, leckdy je k tomu ale nutné probádat minulé vztahy a rodinné zázemí. Někdy je třeba pomoc psychologa, někdy to lidé zvládnou sami, ale faktem zůstává, že na konci takové zkušenosti se skrývá svoboda a pocit, že se dobře známe a víme, co nám v životě dělá radost a čemu se chceme vyhnout,“ reaguje na výzkum univerzity Jonse korejská psycholožka Pak Ču-jon.

Pravidla efektivní samoty
Nejprve se naučte být sami se sebou – vyjeďte do přírody, přemýšlejte, poznávejte se.
Uvědomte si, že samota není nemoc – najděte věci, zájmy, koníčky, které vám dělají radost.
Užívejte si svobodného života – nikdo vás za to nebude komandovat.
Rozmazlete se.
Vytvořte si okruh přátel, se kterými je vám opravdu dobře.
Pozor na workoholismus – práce vám rodinu nenahradí.
Nikdy nepřestávejte věřit, že ten pravý na vás někde čeká.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Šest způsobů, jak překonat osamělost

Dlouhé podzimní večery přímo vybízejí k přemýšlení a dumání nad vlastním životem. Po létu plném akcí tak spousta lidí dojde k závěru, že se cítí osamocení....

Výběr článků

Načítám