Hlavní obsah

Jaké problémy ve vztahu není radno zanedbávat

Novinky, lin

V každém manželství, a dokonce i v těch nejsilnějších a nejšťastnějších, se občas objeví nějaký ten mráček. A zatímco některé problémy zmizí stejně rychle, jako se objevily, jiné přerůstají do dlouhodobých frustrací, které silně poškozují celý chod vztahu. Kdy je podle terapeutů načase zpozornět?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

1. Když cítíte úzkost v přítomnosti partnera nebo předtím, než ho uvidíte

Stres způsobený vztahovými problémy se projevuje různými způsoby. Často se jedná o opakované bolesti hlavy, problémy s žaludkem či potíže se spánkem.

Pokud se přistihnete, že vás v přítomnosti partnera tyto problémy sužují, nebo máte nepříjemné pocity, když na něj čekáte doma, je načase se zamyslet, jestli je ve vašem vztahu všechno v pořádku.

„Někdy si neumíme připustit problém, ale naše tělo nás na něj upozorní samo,“ souhlasí rodinná terapeutka Jennifer Chappell Marshová pro Huffington Post.

2. Připadáte si osaměle i v přítomnosti partnera

Cítíte se osaměle, když je váš partner na pracovní cestě nebo tráví víkend se svými kamarády? Pak je vše v naprostém pořádku. Problém nastává až v případě, když se cítíte osaměle i v jeho přítomnosti.

„Pocit osamělosti je znamením toho, že se pár odpojil fyzicky či emocionálně. V takových případech je zapotřebí aktivního zásahu, aby se vzájemná propast ještě více neprohlubovala,“ říká Marshová.

3. Konverzace o penězích se pokaždé zvrtne v hádku

Pohled partnerů na finance se často diametrálně liší. V počátcích vztahu tomu obyčejně nepřikládáme velký význam s tím, že se vše časem vyřeší. Ale pravdou je, že různé filozofie, co se týče financí, jsou jedním z nejčastějších důvodů rozchodů či dokonce rozvodů.

4. Někdy si připadáte spíše jako psycholožka než partnerka

Každý partner by měl toho druhého umět vyslechnout, poradit mu a podpořit ho, když je to zrovna potřeba. Pokud vás ale partner využívá příliš často, může nastat problém, a to zejména v případě, že je ve hře psychické zdraví či životní krize.

„Ať už se jedná o změny nálady, pracovní stres nebo rodinné konflikty, občas bývá těžké odhadnout, jak a kdy partnerovi pomoct. Neustálé starání se o toho druhého navíc může negativně ovlivnit i vás, a proto je lepší se v takových chvílích obrátit na odborníka,“ říká terapeut Juan Olmedo.

5. Partner si vás nepříjemně dobírá

Humor je bezpochyby jedna z věcí, která vztah dokáže utužit a zlepšit. Problém nastává v případě, že se legrace zvrtne do nepříjemných vtipů na váš účet.

„Narážky na váš účet vypovídají o tom, že si vás partner příliš neváží a nemá k vám patřičnou úctu,“ říká manželský terapeut Spencer Northey.

„Pokud máte s nějakými vtipy problém, nenechte se odradit slovy, že jste přecitlivělá, a vysvětlete partnerovi, jak se kvůli němu cítíte. Pokud to nebude ochoten přijmout, pak ze vztahu prchněte. Nemá cenu setrvávat ve svazku, ve kterém hraje roli neúcta,“ dodává.

Reklama

Související články

Nestabilní vztahy a chaos v hlavách dětí

Tradiční rodina je v krizi. Rozchody dnes mohou být snadné a rodinné vazby jsou proto nestabilní. Asi bychom měli uvažovat, jestli chceme žít v kultuře, ze...

Výběr článků

Načítám