Hlavní obsah

Sexuolog Jaroslav Zvěřina: Kdy mají ženy menší zájem o sex

Právo, Jaroslav Zvěřina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sexuální styky na počátku manželského života nebývají pro spoustu žen příliš lákavé. Neplatí to samozřejmě vždycky, a dokonce si troufám říci, že to neplatí ani ve většině případů. Setkáváme se však poměrně často s tím, že se mladé ženy pouštějí do prvních partnerských souloží hlavně proto, aby vyhověly naléhání a zájmu svých protějšků.

Foto: Profimedia.cz

Fungující pár by neměl mít delší přestávky mezi intimními styky než deset dní.

Článek

Půvaby i sílu sexuálních zážitků objevují teprve postupně. Když udělají pozitivní zkušenosti s pohlavním stykem a vůbec se sexem, začnou ho považovat za důležitou součást svého partnerského života. Proto radíme manželům takových žen hlavně to, aby byli trpěliví. Dámy dosahují maxima svého erotického zájmu a sexuální aktivity často až po třicítce.

Zlomovým okamžikem se může stát i těhotenství a porod dítěte.

Zlomovým okamžikem, pokud jde o pohlavní styky, se může stát i těhotenství a porod dítěte. Naše společnost si velmi málo váží mateřství. Spousta mužů vnímá těhotenství a porod dítěte jako samozřejmost a bagatelizuje rizika i psychické stresy, které jsou s nimi spojené.

Péče o kojence a batolata po porodu se stane zátěží především pro matku. Muž plní spíš pomocnou a pečující roli. Poslední tři měsíce těhotenství a pak i čas kojení jsou obdobím, ve kterém se mění hormonální poměry v organismu ženy. To u ní zpravidla přitlumí sexuální vzrušivost a vůbec touhu po sexu.

Druhým obdobím zlomu je pro ženu ukončení menstruačního cyklu, tedy menopauza, někdy se také říká přechod. V tomto období u ní probíhají hormonální změny, které přirozeně oslabují její sexuální aktivitu. Na rozdíl od poporodních stavů a kojení jsou to změny trvalé povahy. Někdy proto bývá vhodné, aby lékař léčil ženu pomocí příslušných hormonů.

V životě je to někdy tak, že si žena lesbickou orientaci dlouho nepřipouští. Zapuzuje tyto myšlenky a snaží se žít tak jako většina ostatních.

Podstatně méně častou, zato však poměrně vydatnou příčinou nezájmu ženy o pohlavní styky s partnerem může být i její lesbická orientace. V životě je to někdy tak, že si ji žena dlouho nepřipouští. Zapuzuje tyto myšlenky a snaží se žít tak jako většina ostatních. Někdy však dojde k tomu, že přestane být schopná nebo ochotná předstírat svůj sexuální zájem. Pokud k tomu dojde až po delším soužití s mužem a mají spolu malé děti, je to samozřejmě problém.

Pomoc moderní medicíny?

Tam, kde je příčinou nízkého zájmu žen o partnerský sex nějaký faktor, který se dá ovlivnit, může pomoci moderní medicína.

Problém však často spočívá v tom, že se ženy na lékaře obracejí kvůli poklesu svého zájmu o pohlavní styky málokdy. V řadě případů to udělají až tehdy, když se jejich partnerský vztah nebo manželství ocitne v troskách.

Lidé se nás často ptají, jaká četnost pohlavních styků signalizuje krizi. Fungující pár by neměl mít delší přestávky mezi intimními styky než deset dní. Nižší frekvence způsobuje, že se z jejich života začne sex postupně vytrácet.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se zachovat, když muž nemůže

Sex bývá spojován převážně s potěšením a uspokojením. Ne vždy se ale zadaří, a místo romantického dovádění s partnerem přijde na přetřes problém, o kterém...

Výběr článků

Načítám