Hlavní obsah

Sexuolog Jaroslav Zvěřina: Záhadní muži bez orgasmu

Právo, Jaroslav Zvěřina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V poslední době přibývá žen, které trápí, že jejich partneři nápadně často nemají při pohlavním styku orgasmus. A někdy ho dokonce nedosahují vůbec. To je pochopitelně znepokojuje, mrzí, prostě to komplikuje vztahy s jejich protějškem.

Foto: Profimedia.cz

Někteří muži skrývají své menšinové sklony celý život a dokážou je úspěšně spojit s fungujícím partnerským sexem. Ilustrační foto

Článek

Takový muž nedokáže dospět k vyvrcholení, a to jak při pohlavním styku, tak při masturbaci. To platí i pro výron semene. K němu dochází u této poruchy jen při nočních polucích. Většina postižených mužů nemá při tom jiné zdravotní ani funkční potíže. Jejich problém nijak nesnižuje zájem o partnerský sex. Se svými partnerkami souloží často a rádi. Mohou se dokonce těšit pověsti ideálních milenců. Dokážou totiž prodlužovat pohlavní spojení prakticky neomezeně dlouho.

Problémy nastávají, když mají počít potomka. Bez specializované lékařské asistence se to obvykle neobejde. I tak není snadné pro muže s primární anorgasmií, aby vysvětlili partnerce, že je vzrušuje, sexuálně přitahuje a že jejich problém s jejich zájmem o ni nijak nesouvisí.

Může jít o důsledek vedlejších účinků léků

Daleko častější bývají stavy, kdy se jejich potíže s orgasmem dostaví jako důsledek zdravotních potíží. Často se objeví po poraněních míchy nebo po některých chirurgických výkonech v pánvi a kolem bederní páteře. V těchto případech však bývá pacientům i jejich partnerkám vcelku jasné, kde problém vznikl. A logicky i to, jak se s ním vypořádat. Nemusí to být jednoduché, ale lidé se dokážou přizpůsobit i složitějším poruchám.

Urologické operace, zejména ty na prostatě, naruší někdy výron semene. Muž si pak musí zvyknout na suchý orgasmus, tedy na to, že při pocitovém vyvrcholení neodchází žádná semenná tekutina.

Poruchy orgasmu a výronu ejakulátu mohou být také důsledkem vedlejších účinků medikamentů: antidepresiv, antipsychotik a sedativ. Snadno sníží schopnost dosáhnout vyvrcholení. Tyto léky často narušují i sexuální vzrušivost a zájem o sex.

Většina farmak má své alternativy. U nich jsou nepříznivé účinky na sex podstatně slabší. Musí však mluvit o svých problémech s lékařem. Někdy to není snadné pro obě strany, ale stud zde opravdu není na místě.

Anorgasmie může být navíc jen částečná: vyskytuje se pouze při pohlavních stycích, při masturbaci funguje pocitové vyvrcholení muže bez větších problémů. Takovéto nekompletní poruchy obvykle souvisejí se způsobem sexuálního chování. Anebo s nějakým problémem v erotických preferencích muže.

Následek partnerské krize

Problém někdy spočívá i v narušených partnerských vztazích. Tak tomu bývá tehdy, když zájem partnera o pohlavní styky náhle klesne poté, co dlouho fungoval bez potíží. Pokud ho k nim žena přiměje, selhává u něj erekce nebo nedokáže dospět k výronu semene. Partnerka není v takových případech většinou daleko od pravdy, když za problémem cítí jinou ženu. Jde o typickou partnerskou krizi.

Méně srozumitelné jsou poruchy orgasmu, které souvisejí s jinými sexuálními preferencemi. Obvykle jde o nějakou fetišistickou fixaci, nejčastěji na sadomasochistické praktiky, nebo o transvestitismus. Tedy o stav, kdy muž hledá stále častěji vzrušení a uspokojení v takových praktikách, se kterými nemůže, nebo nechce seznamovat svou partnerku. Tyto sexuálně deviantní zájmy jsou velice intimní záležitostí a manželky nebo jiní příbuzní o nich většinou nemají ani potuchy.

Někteří muži skrývají své menšinové sklony celý život a dokážou je úspěšně spojit s fungujícím partnerským sexem. U jiných postupně slábne jejich schopnost předstírat běžné sexuální zájmy. Dostatečně silným motivem pro ně není ani udržení rodiny. V řadě případů se podaří vyřešit problém tím, že tolerantní manželka vyjde partnerovi vstříc a přijme třeba fetišistické praktiky jako součást jejich sexuálního života.

Na rozdíl od fetišistických zájmů se gayové u manželek zpravidla nesetkají s žádným velkým pochopením pro svou odlišnost.

Horší prognózu mají páry, ve kterých stojí za poruchami v dosahování orgasmu manželova homosexuální orientace. Řada gayů se totiž ve své menšinové erotické preferenci neorientuje dostatečně rychle a přesně. Namlouvají si, že jejich homosexualita je pouze nějakým chvilkovým zájmem, který postupně odezní. V této dobré víře uzavřou sňatek a zplodí potomky. Jejich homosexuální preference se však postupně prosazuje stále víc. Sexu s manželkou se vyhýbají, protože je stále méně vzrušuje a uspokojuje. Při pohlavních stycích logicky selhávají.

Na rozdíl od zmíněných fetišistických zájmů se gayové u manželek zpravidla nesetkají s žádným velkým pochopením pro svou odlišnost. Většina českých žen se dokáže nějak vyrovnat s nevěrou partnera. Často také s jeho fetišismem. Když ho například přistihnou, jak onanuje v dámském spodním prádle, pohorší je to a vyleká. Nicméně se s tím mnohdy dokážou smířit. Pokud ho však nachytají v posteli s jiným mužem, bývá výsledkem nepřekonatelný odpor.

Někteří gayové se snaží ukrýt své homosexuální zájmy za skupinové sexuální praktiky, Pokoušejí se do manželských erotických hrátek zapojit jiné muže. Průměrně inteligentní žena však v takových případech snadno pochopí, co je hlavní příčinou manželova zájmu o skupinový sex. Výsledkem je ostrý konflikt.

Ne každou poruchu orgastické schopnosti muže je možné léčit nebo odstranit. Někdy jde o problémy opravdu obtížně řešitelné. Jindy se východisko nalézt dá, jak naznačují uvedené příklady.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám