Hlavní obsah

Proč ženy tak rády mluví o lidech za jejich zády

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drby neboli také pomluvy lidé k životu potřebují. Podle vědců právě pomluvy tvoří neuvěřitelných 80 % naší konverzace. Není divu, jsme společenští tvorové a právě domnělé informace nám již od doby kamenné pomáhají ovlivňovat vztahy ve společnosti.

Foto: Profimedia.cz

Ženy sdílení informací s ostatními za zády jedinců vnímají jako způsob sblížení.

Článek

V podstatě tak bojujeme o své místo na žebříčku popularity. Je to neustálý boj, ve kterém vítězí obvykle jen ti, co se nestraní. Nezúčastnění se dostávají do řečí víc, než ti, co se aktivně účastní.

Ženy navíc sdílení informací s ostatními za zády jedinců vnímají jako způsob sblížení. Jsou přesvědčeny, že tak ochraňují svou komunitu. Jedna studie dokonce prokázala, že ženy nejčastěji drbou o špatných hospodyňkách, špatných matkách a promiskuitních ženách.

Podle profesora Johna L. Lockeho se pomluvám a drbům nevyhne žádná žena, jež vyhledává společnost. Její jedinou možnou obranou je, že se drbání také aktivně zúčastní.

Ne nadarmo psychologové tvrdí, že je jedno, koho člověk pomlouvá, nejdůležitější je obratnost řečníka, jak dané drby dokáže šířit. Je-li obratný, bývá ve společnosti populární, za drbny pak bývají označováni méně zdatní "pomlouvači". Společensky únosnější jsou tedy zkušení "pomlouvači".

Muži jsou v tomto směru otevřenější. Díky svému vzájemnému soupeření, hecování a pošťuchování řeknou nahlas věci, které by si ženy nikdy nedovolily. Klidně tak svému kamarádovi bez výčitek předhodí, že přibral, zešedivěl či mu prosvítá pleš. Ženy s touto upřímností mají skutečné problémy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám