Hlavní obsah

Úzkostný strach může zničit partnerství, přátelství, ale i pracovní vztahy

Cleveland

Příliš úzkostní lidé nepatří mezi nejšťastnější jednotlivce. Kvůli svým neustálým obavám si mohou narušit veškeré vztahy s ostatními lidmi. Obvykle mají takový strach ze ztráty vztahu s druhými, že o ně skutečně přicházejí.

Foto: Profimedia.cz

Příliš úzkostní lidé se obávají o všechno a vše.

Článek

Příliš úzkostní lidé se obávají o všechno a vše. Jejich úzkosti se pak nejvíce ukazují ve vztazích k druhým lidem. Jsou totiž příliš pečující a příliš závislí na druhém, příliš kontrolující či naopak příliš chladní a odtažití. To má destruktivní účinky na vztahy všeho druhu.

Na Case Western Reserve University v Ohiu pak zjistili, že lidé s generalizovanou úzkostnou poruchou udržují čtyři typy vztahů – vtíravý (obtěžující), chladný, neasertivní a využívající.

„Všichni jedinci s těmito styly se obávají ve stejné míře a stejně extrémně, ale manifestují tyto obavy čtyřmi různými způsoby,“ tvrdí doktorka Amy Przeworská z Case Western Reserve University.

Reklama

Související témata:

Související články

Nebezpečná posedlost zdravými potravinami

Období diet a hubnutí s sebou přináší i řadu zdravotních rizik, která nelze rozhodně podceňovat. Zvláště pak pokud se lidé inspirují u krásných modelek,...

Výběr článků

Načítám