Hlavní obsah

Muži ve stresu častěji riskují, sázejí a nechrání se při sexu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DAVIS

Stres měl na mužský organismus vždy stimulační vliv. Jenže zatímco nabudí k vyššímu výkonu, mění také povahu chování mužů ve vztahu k různým rizikům. Muži pod tlakem totiž častěji sázejí, riskují své zdraví, užívají drogy a také souloží bez ochrany. Naopak ženy ve stresu umírňují své chování a riskují méně než v období klidu a pohody.

Článek

Stres s muži prostě umí zamávat. Dokáže je vyburcovat a z mužů se rázem stávají hráči, které hned tak nikdo nezastaví. Jdou neohroženě za svým cílem a neuvědomují se rizika s tím vším spojená.

Za vše může evoluce

„Evolučně je pro muže výhodnější být agresivní ve stresových a jinak vzrušujících situacích, do nichž je zapojeno riziko a nějaký prospěch. Platí to i u finančního riskování, které je příbuzné se soutěží o teritorium a jiné hodnotné zdroje,“ tvrdí doktorka Nichole Lighthallová z University of Southern California.

„Muži se podle všeho zapojují do riskantních finančních situací raději než ženy, což nás v této studii zajímalo. Ale my jsme rozdíl mezi pohlavími prokázali jen ve vysoce stresových podmínkách,“ dodala Lighthallová s tím, že v období klidu a pohody se muži chovají stejně jako ženy a jsou méně ochotní riskovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Testosteron pomáhá k úspěchu na burze

Návaly hormonů u makléřů z londýnské City mohou s nadsázkou částečně za růst či zpomalování ekonomiky. Vyplývá to z výzkumu vědců z univerzity v Cambridgi,...

Žvýkání pomáhá snižovat napětí a stres

Krize může člověka velmi negativně poznamenat. První reakcí na ohrožení z nečekané události je totiž úzkost a ta se může projevit i tělesně – od okamžitého...

Výběr článků

Načítám