Hlavní obsah

Velikonoční vajíčkové hody: Připravte si salát, kulajdu, tlačenku i další dobroty

Právo, Vendula Presserová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vajíčka patří k Velikonocům stejně jako pomlázka. Jaké recepty z nich vykouzlit? Poradí vám Jaroslav Chýle z restaurace Hotelu Port v Doksech.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vejce se považují za komplexní potravinu.

Článek

Salát Niçoise

Foto: Petr Hloušek, Právo

Salát Niçoise

Salát původem z oblasti francouzského města Nice (Niçoise vyslovujte nisuáz).

POČET PORCÍ: 2

INGREDIENCE:

Na salát

  • 100 g zelených fazolových lusků
  • 125 g římského salátu
  • 50 g salátové okurky
  • 50 g rajčat
  • 75 g vařených brambor
  • 2 vejce
  • 100 g čerstvého tuňáka
  • 5 g ančoviček
  • 40 g černých oliv
  • olivový olej
  • sůl, koriandr

Na zálivku

  • 4 lžíce olivového oleje extra virgin
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžička hrubozrnné hořčice
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • 2 lžíce hladkolisté petržele

POSTUP:

  • Fazolky spařte, ihned ponořte do studené vody a sceďte.
  • Nakrájejte zeleninu: salát na nudličky, rajčata a okurku zbavenou semínek na tenké plátky, brambory na plátky, vejce uvařená natvrdo na čtvrtky.
  • Tuňáka opečte na olivovém oleji dorůžova, nechte vystydnout a nakrájejte na plátky.
  • Připravte si zálivku. Olej vyšlehejte metličkou s octem a hořčicí do emulze, osolte a opepřete.
  • Zeleninu promíchejte s dresinkem, upravte na talíř, ozdobte vejcem a tuňákem, ančovičkami a olivami.
  • Nakonec posypejte petrželkou.

Kulajda se zastřeným vejcem posypaná žloutkovým prachem

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kulajda se zastřeným vejcem posypaná žloutkovým prachem

POČET PORCÍ: 2

INGREDIENCE

  • 30 g másla
  • 30 g hladké mouky
  • 500 ml mléka
  • 50 ml vody
  • 2 hrsti hub (čerstvé nebo sušené)
  • 2 vejce + 1 žloutek
  • 100 ml smetany 33%
  • 2 brambory
  • kopr
  • cukr
  • ocet
  • sůl

POSTUP:

  • V kastrolu rozpusťte máslo, zaprašte ho moukou a restujte dozlatova.
  • Přilijte mléko a metličkou rozmíchejte jíšku na bešamel, pak přilijte vodu, osolte.
  • Přidejte oloupané a na menší kostičky nakrájené brambory, vařte, dokud nezměknou a neprovaří se mouka.
  • Do polévky přihoďte orestované houby a provařte.
  • Ochuťte cukrem a převařeným octem a vše ještě povařte.
  • Poté přilijte smetanu, kterou musíte při nalévání míchat, aby se nesrazila.
  • Do hotové polévky nasypejte nasekaný čerstvý kopr a už ji dál nevařte, aby kopr nezešedl.
  • Připravte si zastřená vejce: Do kastrůlku nalijte vodu a ocet. Octa se nemusíte bát, ten zařídí, aby se vejce lépe zatáhlo. Až se voda začne vařit, ztlumte teplotu, ponořte naběračku a do ní vyklepněte vejce. Lžící kružte po okraji naběračky, aby se vejce celé obalilo bílkem, a posléze ho vyklopte z naběračky do kastrůlku. Vařte při mírné teplotě asi 5 minut, pak vejce přendejte do talíře s polévkou.
  • Připravte si žloutkový prach: Žloutek z vejce uvařeného natvrdo rozdrobte a nechte schnout v troubě při 70 °C. Občas plech vyndejte a žloutkový prach promíchejte.

Vejce mimóza barvená v červené řepě

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vejce mimóza barvená v červené řepě

POČET PORCÍ: 2

INGREDIENCE

  • 4 vejce
  • 1 lžíce majonézy
  • 10 g římského salátu
  • 10 g frisée salátu
  • 5 g salátu mizuna (lze nahradit rukolou)
  • 1 červená řepa
  • citronová šťáva
  • špetka mleté papriky
  • nať estragonu
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • petrželka

POSTUP:

  • Řepu oloupejte a nakrájejte na menší kostičky.
  • Vejce uvařte natvrdo, zchlaďte, oloupejte, rozkrojte podélně napůl a vyjměte žloutky.
  • Bílky vložte do nakrájené řepy, aby byly celé obalené.
  • Žloutky, mletou papriku a nasekaný estragon rozmíchejte, opepřete, osolte.
  • Přidejte lžíci majonézy a citronovou šťávu, promíchejte dohladka.
  • Směs naplňte do cukrářského sáčku a naplňte půlky bílků.
  • Každé vajíčko ozdobte lístkem petrželky a položte na směs salátových listů ochucených solí, pepřem a olivovým olejem.
  • Podávejte s opečeným toastovým chlebem.

Vaječná galantina na pražské šunce

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vaječná galantina na pražské šunce

Galantina je tlačenka či roláda (vařená, ne pečená) podávaná zastudena.

POČET PORCÍ: 2

INGREDIENCE:

Na tlačenku:

  • 5 vajec
  • 15 g hrášku
  • 25 g listové kapusty
  • 25 g mrkve
  • 3 g plátkové želatiny
  • 50 ml vody
  • 50 ml smetany 33%
  • 25 g pražské šunky
  • sůl, pepř

Servis

  • 25 g pražské šunky
  • 10 g salátu frisée
  • 10 ml olivového oleje
  • 5 ml octa
  • 2 uvařené žloutky
  • pažitka
  • pepř

POSTUP:

  • Vejce uvařte natvrdo, vychlaďte, oloupejte.
  • Oddělte bílky od žloutků.
  • Žloutky odložte na ozdobu.
  • Mrkev, hrášek, šunku a kapustu nasekejte na menší kousky, vložte do smetany a přiveďte k varu.
  • Osolte a dále nevařte.
  • Přidejte na malé kousky nakrájený bílek a lehce zamíchejte.
  • Opepřete a přidejte rozpuštěnou želatinu.
  • Připravenou směs vlijte do formy a nechte ztuhnout.
  • Připravte si servis. Plátky šunky vyskládejte na talíř. Tři žloutky vložte do misky, pokapejte olejem a octem a promíchejte.
  • Na šunku na talíři rozložte plátky tlačenky. Na tlačenku položte zbylé žloutky a doplňte salátem a pažitkou. Vše můžete zakápnout octem a opepřit.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Tři recepty na výtečnou domácí pizzu

Pizza patří mezi nejoblíbenější tradiční italské pokrmy. Pokud je vyráběna tradičním způsobem, může se jednat o velmi zdravou záležitost spadající do...

Chilli papričky pálí i léčí

Jako pikantní přísadu do jídel je není třeba představovat. Právě svou pálivostí ovšem chilli papričky příznivě působí i na řadu neduhů, čehož po tisíciletí...

Výběr článků

Načítám