Hlavní obsah

Svatba na exotickém Mauriciu je zážitek na celý život

Praha/Mauricius

Svatba. Sen snad každé ženy. Měla by být dokonalá. Ale představa zařizování svatby v Česku, kdy je vám v patách celá rodina, se pro mnohé stává noční můrou. Stále častěji proto lidé přistupují k alternativám v podobě svatby v zahraničí, která může vyjít i levněji a zároveň ji lze rovnou spojit se svatební cestou. Vyřídit vše nemusí být vůbec složité. A to ani na tak nádherném místě, jako je ostrov Mauricius.

Svatba na exotickém Mauriciu je zážitek na celý životVideo: Novinky

 
Článek

Ostrovní stát v Indickém oceánu patří k velmi oblíbeným mezi těmi, které svatby plánují, což místní vědí a snaží se přijíždějícím párům ve všem vyjít vstříc.

Nezbytné dokumenty

K tomu, aby exotická svatba byla právně uznaná i u nás, stačí jen pár formálních dokumentů.

Kromě úředně ověřeného překladu rodného listu, který ale nesmí být staršího vydání než tři měsíce před obřadem, a kopie poslední strany pasu, mohou lokální úřady někdy vyžadovat takzvané vysvědčení o právní způsobilosti k uzavření manželství.

Foto: Jan Daněk, Novinky

Perla v Indickém oceánu hraje všemi barvami modré.

Tento dokument ale už mauricijské úřady nevyžadují, tudíž skutečně stačí zajít na matriku s žádostí o vydání úředně ověřené kopie rodného listu.

Cena za svatbu i svatební cestu

Lákadlem je i cenová dostupnost, samotný obřad na jednom z místních ostrovů může vyjít na přibližně 20 tisíc korun. A když se k tomu přidá i pobyt v resortu a letenky, celková cena nemusí přesáhnout sto tisíc korun.

Svatby v zahraničí jsou u Čechů stále oblíbenější, vyjdou často levněji než doma

Styl

Ve srovnání s představou přípravy velkého obřadu s množstvím hostů, který v tuzemsku může vyjít na statisíce korun, a také spoustu nervů, je tak alternativa v podobě soukromého romantického obřadu v ostrovním ráji jasná volba.

Vše si navíc můžete usnadnit, pokud si cestu domluvíte přes cestovní kancelář, která vám vysvětlí všechny nutné náležitosti a připraví většinu potřebných věcí.

Foto: Jan Daněk, Novinky

Hotely pořádající svatby mají dokonalé výhledy.

Po vyřízení dokumentů ještě v Česku a následném zaslání místním úřadům na Mauriciu, což je potřeba udělat v předstihu nejméně osm týdnů před svatbou, už můžete jen plánovat průběh celé cesty.

Mauricius totiž kromě nádherné přírody nabízí i spoustu zajímavostí včetně kulturních památek.

Pomohou svatební koordinátoři

Zatímco u nás už na připomínky dva roky trvající pandemie koronaviru sotva kde narazíte, při cestě do zahraničí na to, že covid zdaleka neskončil, musíte stále pamatovat.

Jak vznikají svatební šaty na míru od módní návrhářky Terezy Sabáčkové

Styl

Pro příjezd na Mauricius je tak kromě zdravotního pojištění a vyplněného příjezdového formuláře také potřeba dokončené očkování. K tomu je v současné době zapotřebí počítat i s antigenním testem přímo v hotelu.

Pokud si budete cestu plánovat s cestovní kanceláří, pak vás obvykle hned na letišti vyzvedne přidělená svatební koordinátorka, která vás cestou do hotelu seznámí se vším potřebným nejen k obřadu, ale i pohybu po ostrově.

Foto: Jan Daněk, Novinky

Zaměstnanci hotelu se postarají o všechno, snoubenci musí jen přijít.

My si již v Česku pro obřad vybrali hotel Zilwa Attitude na severovýchodě ostrova, s dokonalým výhledem na modrou lagunu.

Hned po příjezdu na hotel a absolvování antigenního testu nás personál uvedl do našeho svatebního apartmánu. Nechyběly ani dárky v podobě klobouků, láhve místního rumu a poukázky na společnou novomanželskou masáž, které na nás na pokoji čekaly.

Svatební šaty podle typu postavy. Módní návrhářka poradí, které sedí právě vám

Styl

„U nás je pro svatbu vše připravené. Při příchodu do pokoje jsou už přichystané dárky pro budoucí novomanžele. Řešíme s nimi i přípravy na svatbu včetně speciálního menu. Snažíme se, aby pár byl na svých líbánkách spokojen, a chceme, aby se cítil unikátně. Naší hlavní starostí je, aby se vše odehrávalo podle představ nastávajících manželů,“ vysvětluje manažer hotelu Zilwa Attitude Amrish Jhugroo s tím, že svatba bývá jen jednou za život, a tak se veškerý personál snaží, aby měl pár zážitek na celý život.

Aby se zde přijíždějícím párům mohli věnovat naplno, koná se zde vždy jen jedna svatba denně. Ještě před koronavirovou pandemií zde opravdu každý den jedna byla, nyní je to tak jedna týdně.

Foto: Jan Daněk, Novinky

Než odpoledne proběhne samotný obřad, můžete ještě dopoledne strávit na pláži.

Hotel potěší i zastánce ekologického přístupu, nenajdete tu žádný plast na jedno použití a v rezortu také nenabízejí žádné motorizované sportovní aktivity, které škodí životu v oceánu.

Většinu místních produktů a jídel navíc vyprodukovali místní zemědělci a podnikatelé, se kterými hotel úzce spolupracuje. „Děláme věci jinak a věříme, že to má smysl,“ usmívá se Amrish.

Místní úřady

Nás dva po kouzelném přivítání následující den čekalo vyřizování formalit na úřadech a samotné plánování svatby. S koordinátorkou Natálkou jsme ráno vyrazili na úřad v hlavním městě Port Louise, kde jsme odevzdali originály přeložených rodných listů.

Následně jsme na krajském úřadě v místě, kde se hotel nachází, byli obeznámeni s tím, jak obřad bude probíhat, a také probrali majetkové uzpůsobení po sňatku.

Skoro neznámý ostrov se může stát hitem pocovidového turismu

Cestování

Natálka říkala, že kdybychom chtěli ještě překladatele, musí se ještě na jeden úřad, ale my jsme oba s angličtinou kamarádi, tudíž jsme překlad nepožadovali.

Nezbytné kolečko po úřadech nezabralo ani pár hodin a odpoledne už jsme na hotelu řešili příjemnější část: časový plán svatby, výběr svatebního dortu, květin a dekorací a také menu na svatební večeři.

A po zbytek dne jsme si mohli užívat všeho, co nejen pro nastávající svatebčany v hotelu nabízejí, a také netrpělivě vyhlížet další, už opravdu svatební den.

Foto: Novinky

Obřad trvá necelou hodinu.

Yes, I do

Obřad jsme si domluvili na sobotní odpoledne, kdy už není takové horko, a navíc vyjdou fotky se západem slunce.

Zatímco ženich se v poklidu připravoval na jednu z nejdůležitějších chvil sám, mně se naopak v hotelovém spa věnovaly vizážistka s kadeřnicí. Během dvou hodin dokázaly odvést fantastickou práci, kdy jsem měla pocit, že jak účes, tak líčení přesně odráží vnitřní radost a nadšení, které jsem z výjimečného dne měla.

Chvíle, ke které jsme oba směřovali, nastala ve čtyři hodiny odpoledne místního času. Pod altánkem s dechberoucím výhledem na moře a přilehlý soukromí ostrůvek už čekali domluvení svědci, oddávající a ženich.

Celý ceremoniál probíhal necelou hodinu. Naše sliby i „ano“, nebo tedy v angličtině „Yes, I do“, zpečetily tříměsíční čekání. Následovalo to, co by na každé svatbě také nemělo chybět – a to krájení dortu, sabráž, gratulace a samozřejmě focení.

Foto: Jan Daněk, Novinky

Po svatbě je čas užít si krás ostrova.

Soukromá večeře nás, už jako čerstvé novomanžele, čekala po západu slunce na pláži. Skvělé zakončení dokonalého dne na dokonalém místě.

Tím náš pobyt v exotickém ráji ale nekončil, svatební cesta teprve mohla začít.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám