Hlavní obsah

Podle jakých parametrů vybírat sluneční brýle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco při pobytu na sluníčku chráníme pokožku opalovacím krémem, vlasy pokrývkou hlavy, naše oči se neobejdou bez kvalitních slunečních brýlí. Jak si vybrat brýle, které váš pohled ochrání a zároveň dokážou perfektně podtrhnout styl i osobnost?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ačkoliv sluneční brýle často vnímáme jako módní doplněk, pravdou je, že jejich primární funkcí je chránit naše oči před nebezpečným slunečním zářením. Přistupujte proto k výběru zodpovědně.

„Negativní vliv UV záření se může později projevit například předčasným výskytem některých očních onemocnění, jako je makulární degenerace, šedý zákal, onemocnění rohovky apod. Pro oči je navíc nebezpečné nejen přímé slunce, ale často také odraz UV záření, v létě zejména od vodní hladiny,“ vysvětluje Šárka Skorkovská, primářka brněnské Oční kliniky NeoVize.

Přímý pohled do slunce zase může vyvolat vznik jizvy v místě žluté skvrny sítnice. Proto při výběru slunečních brýlí vsaďte především na jejich kvalitu.

Kvalita nad kvantitou

Ačkoliv i obyčejné sluneční brýle volně prodejné v obchodech s módou zajišťují určitou dávku ochrany, pokud se chystáte na dovolenou nebo do podmínek, kde je sluneční záření intenzivní, ve vaší výbavě by neměly chybět kvalitní brýle z optiky.

„Je pravdou, že i méně kvalitní brýle dokážou částečně zabránit proniknutí nebezpečného UV záření do očí. Neznamená to ale, že jsou bezpečné. Při nošení levných slunečních brýlí zůstane zornička oka rozšířená, jako kdyby byla ve tmě. Širokou zorničkou potom sluneční záření lehce proniká do vnitřku oka, kde může napáchat škodu,” upozorňuje Kristýna Štěbetáková, optometristka z Alensa.cz.

Potraviny, které přispějí ke zdraví vašich očí

Zdraví

Sluneční brýle by měly pohltit alespoň 98 % UVA a UVB záření až do vlnové délky 400 nanometrů. Proto vždy pátrejte po kategorii a typu ochranného filtru. Kategorie je označena stupnicí 0 až 4 a ukazuje propustnost světla. Čím nižší číslo, tím menší ochrana před světlem.

Zatímco brýle s označením 0 a 1 slouží spíše jako designové doplňky, stupeň 3 představuje vysokou ochranu, která má propustnost kolem 8 %, a tak dostatečně ochrání váš zrak. Pozor však na nejvyšší stupeň 4, který se hodí například pro lyžování, nikoliv však na řízení auta.

Pokud navíc sáhnete po zrcadlových nebo polarizovaných modelech, oči se budou méně namáhat, což se hodí zejména u sportovních aktivit.

„Brýle s polarizačními čočkami zabraňují oslnění a mohou se hodit pro rychlou adaptaci při přechodu z plného světla do stínu, zvlášť pro jízdu na horských kolech,“ dodává Klára Kašparová, oční optička z OptikDoDomu.cz.

Pozor si dejte i na škrábance na povrchu skel. Ty totiž mohou funkčnost brýlí výrazně snížit. Brýle proto nenechávejte na drsném nebo hrubém povrchu a snažte se je pokaždé odložit do pouzdra, ať se vám v kabelce či tašce neodřou.

Neméně důležitý je také tvar

„Kromě UV filtru myslete také na to, aby brýle byly pohodlné, nikde netlačily a jejich váha se rovnoměrně rozkládala na uši a nos, zejména pokud jsou určeny k dlouhodobému nošení. Před nákupem také vždy zvažte, při jakých příležitostech je chcete nejčastěji nosit,” upřesňuje Martin Slaný, odborný oční garant optik Fokus.

Anatomicky tvarované brýle vás ochrání před slunečními paprsky nejen zepředu, ale také ze stran. To znamená, že čím větší skla a širší stranice, tím méně prostoru pro škodlivé záření.

Zabarvení čoček

V dnešní době se můžete v optikách setkat s brýlemi se skly v různých barvách. Kromě estetického hlediska mají různobarevná sklíčka i svou praktickou funkci.

Například hnědě zabarvené čočky jsou rozjasňující a zvyšují vnímání kontrastu, proto se hodí pro řidiče.

Oči prozradí řadu nemocí, ale i skutečný biologický věk

Zdraví

Pokud usedáte za volant, vyhněte se naopak modrému zabarvení. „Modrá zhoršuje vnímání červené a zelené barvy až o 30 %. Může se tak stát, že vám ve změti billboardů a dopravních značek splyne červená na semaforu. Naopak žlutá skla v brýlích mohou napomoci lepšímu vidění v mlze,“ upozorňuje Lucie Valešová, primářka pražské Oční kliniky NeoVize.

K moři a k vodě obecně se doporučují šedozeleně zbarvené čočky. Volit můžete i různou intenzitu zabarvení. Častým omylem je, že čím tmavší, tím lepší.

„Například zabarvení na 90 % se nedoporučuje na řízení auta, ale je vhodné především u moře nebo v horách, kde je slunce hodně ostré,“ radí optička Kamila Pavlincová.

Jednotlivé barvy slunečních skel
Šedá barva. „Tento odstín patří mezi nejoblíbenější, protože umožňuje nezkreslené vnímání barev a zároveň snižuje intenzitu slunečního záření. Je vhodnou sluneční ochranou pro jedince přecitlivělé na světlo. Proto se velmi hodí pro outdoorové sporty typu cyklistika, běh, golf, jízda ve člunu, ale i autem. Šedá skla oceníte také tehdy, pokud pracujete v profesi vyžadující přesnou interpretaci barev,” říká Klára Kašparová.
Žlutá nebo oranžová. Tyto jasné barvy jsou skvělé pro sport a také do mlhy a zataženého počasí. Zvyšují totiž kontrast při špatných světelných podmínkách. Odfiltrují modré světlo a zajistí jasnější zaostření. Využijete je jak na venkovní sporty (od lyžování po cyklistiku), tak i v halách při míčových sportech.
Hnědá barva. Spolu s oranžovou se jedná o nejvhodnější odstín pro zlepšení kontrastu. Díky tomu tyto brýle unosíte venku i v místnostech. Navíc hnědé tónování je natolik univerzální, že ho mohou používat skoro všichni v téměř jakékoliv situaci.
Modrá nebo fialová barva. Tyto odstíny čoček jsou velmi stylové a oblíbené. Dokážou snižovat odlesky a pomáhají zvýrazňovat kontury. Proto si je nasaďte také tehdy, když je zataženo nebo sněží. Budou se vám hodit na lyžování, běžky, snowboard a další zimní radovánky.
Zelená barva. Kromě toho, že zelená zlepšuje kontrasty, je vhodná i pro lidi přecitlivělé na světlo. „Brýle s takto zabarvenými čočkami podporují vidění ve stínu a také snižují odlesky. Užijete je venku bez ohledu na počasí a víceméně na jakoukoliv aktivitu. Často je můžete vidět u golfistů a baseballistů. Díky absorpci IR záření se používají rovněž do ochranných brýlí sklářů, kovářů apod.,” dodává Kašparová.
Červená či růžová barva. Brýle s červenými nebo růžovými čočkami umožňují zvyšovat kontrast prostřednictvím filtrování modrého světla. Bývají volbou poměrně velké skupiny řidičů, protože zlepšují viditelnost a jsou také pohodlné.

Nezapomínejte na děti

Dětské oči jsou citlivější než oči dospělých, protože mají v poměru k oku širší a průhlednější čočku.

U dětí do dvou let si vystačíte s pokrývkou hlavy. „Zrak dětí se v tomto věku stále rozvíjí. V tomto období tedy postačí chránit oči kšiltovkou nebo širším kloboučkem. Ideální však je dítě slunečním paprskům příliš nevystavovat. Pokud se ale chystáte k moři nebo vysoko do hor, i pro malé dítě sluneční brýle přibalte. Na nošení slunečních brýlí je však zvykejte postupně.

Starším dětem už brýle na oči patří, tráví venku mnohem více času než dospělý člověk, jsou tak více vystavené přímému slunečnímu záření. Proto jsou kvalitní sluneční brýle a ochrana očí u dětí obzvláště důležité,” říká specialistka na dětské oči Petra Teplanová z Dětského očního centra Kukátko.

Dětské brýle by měly být lehké a bezpečné, stupeň ochrany se doporučuje 2–3.

Reklama

Související články

Brýle, čočky, nebo laserová operace očí

V dnešní době, kdy spousta z nás pracuje u počítače, se nelze divit tomu, že stále více z nás trpí dioptrickými očními vadami. Někteří lidé volí brýle, jiní...

Výběr článků

Načítám