Hlavní obsah

Nicole Kidmanová: Velká rozhodnutí dělám s malou opatrností

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V práci třiapadesátiletou herečku Nicole Kidmanovou, která se může pyšnit nejen Oscarem, ale údajně i nadprůměrným IQ, koronavirus nezastavil. Po muzikálu The Prom a vynikajícím krimiseriálu Mělas to vědět se představí v příběhu o vikinské pomstě The Northman.

Foto: Profimedia.cz

Nicole Kidmanová

Článek

Pohodu má i v soukromí. S manželem, country zpěvákem Keithem Urbanem a svými dcerami Sunday Rose (12) a Faith Margaret (10) žili během pandemie hlavně v australském Novém Jižním Walesu – na farmě o rozloze sto jedenácti akrů.

V rozhovoru pro The Daily Telegraph se Nicole podělila o své zkušenosti z této doby: „Měla jsem výjimečnou možnost zůstat v průběhu natáčení seriálu Nine Perfect Strangers s dětmi v bezpečí. Učila jsem se s nimi a sama jsem začala s italštinou. Byli jsme nesmíme ukáznění a dělali jsme jen to, co nám dovolili, takže jsme virus nedostali. Máme ale přátele, kteří s covidem bojovali a mnozí z nich prožili peklo. Často jsme si říkali, jestli je to zlý sen, nebo se to opravdu děje. Věřím, že už to brzy skončí.“

Foto: HBO

S populárním Donaldem Sutherlandem v úspěšném seriálu Mělas to vědět.

Doma rodina prožila i jedinou velkou společenskou událost, virtuální přenos Zlatých glóbů 1. března. Oblékli se do slavnostního a čekali na vyhlášení vítězů.

Nicole, nominovaná za mimořádný herecký výkon ve zmíněném seriálu Mělas to vědět, sice cenu nedostala, ale ukázala přes internet světu svoje dcery, což jinak dělá jen velmi zřídka.

Nový film? Děsivý, divoký, bláznivý

V současné době pokračuje v natáčení seriálu Nine Perfect Strangers podle románu australské spisovatelky Liane Moriartyové, který i produkuje.

Kidmanová a Grant září v sérii Mělas to vědět

Film

„Šla jsem do toho bez zaváhání. Už komediální drama Sedmilhářky bylo adaptací její knižní předlohy. Ta obsadila první místo prestižního žebříčku bestsellerů New York Times,“ říká Nicole.

Nový seriál je žánrem psychologický thriller, ve kterém se devět cizích lidí sejde ve vzdáleném lázeňském středisku na desetidenním wellness pobytu, avšak nikdo z nich netuší, jak náročný bude.

Je zcela na mně, kdy a jakou roli si vyberu. Ráda spolupracuji s autory s osobitým rukopisem

Ve svém dalším novém počinu – snímku The Northman – se zkušená herečka rozhodla pracovat s mladým tvůrcem nezávislých filmů Robertem Eggersem.

„Jsem hluboce oddaná filmařům, kterým říkám auteurs – režisérům s výrazným autorským rukopisem. Už ve čtrnácti letech jsem si slíbila, že budu cestovat po světě a pracovat s různými národnostmi v různých zemích a s různými žánry a příběhy, a tak je tomu dodnes. Takže když mi Robert nabídl roli v jeho příběhu s jeho vizí, brala jsem to jako výzvu,“ vysvětluje.

A dodává: „Je zcela na mně, kdy a jakou roli si vyberu. Mnohokrát ale reaguji velmi spontánně a poměrně velká rozhodnutí udělám s velmi malou opatrností. Už se ale nebojím jít i do role, o které nevím, jak v konečné fázi dopadne.“

Foto: HBO

V temném dramatu Sedmilhářky s Shailene Woodleyovou a Reese Witherspoonovou.

Děj filmu, ve kterém Kidmanová hraje královnu Gudrunu, se odehrává na Islandu v 10. století. Severský princ se vydává pomstít vraždu svého otce.

„Zpočátku jsem měla obavy kvůli natáčení v pandemii, ale brala jsem projekt téměř jako umělecká mecenáška a jsem ráda, že je film hotový. Bylo to děsivé, divoké, zvláštní, bláznivé. Robert Eggers je ale opravdu skvělý filmař. Jsem ráda, že v The Northman hraju, protože, kdo by neměl rád příběh o vikinské pomstě?“

Její touha pracovat s autorskými filmaři ji už před lety vedla k oslovení dánského režiséra Larse von Triera. Potom, co viděla jeho snímek Prolomit vlny (1996), ho přesvědčila ke spolupráci. Natočili spolu mysteriózní thriller Dogville (2003).

Profesně na vrcholu, lidsky na dně

I když se Nicole narodila na Havaji, miluje Austrálii, kde žila od tří let. „Dostala se mi pod kůži. Zbožňuji Sydney, jeho život a především otevřenost jeho obyvatel,“ říká. Vyrůstala tam v rodině Anthonyho Kidmana, biologa a psychologa, a matky Janette, zdravotní sestry. Chodila do výběrové školy, kde bylo podmínkou k přijetí vysoké IQ.

Ve třinácti, kdy se většina dívek vrhá na módní časopisy, četla Dostojevského Zločin a trest. Už v prvním ročníku gymnázia jí jedna učitelka poslala obdivný dopis za výkon ve studentském představení. Byla to současná režisérka Jane Campionová, která po letech s Nicole natočila vynikající snímek Portrét dámy (1996).

Mezinárodní publikum si 179 centimetrů vysoké atraktivní zrzky poprvé všimlo až v jejím třináctém australském snímku, psychologickém thrilleru se Samem Neillem Úplné bezvětří v roce 1989. Rok poté poprvé zazářila po boku Toma Cruise v Bouřlivých dnech. Jejich setkání bylo osudové – vzali se a adoptovali dvě děti, Connora a Bellu.

Desetileté manželství bylo považováno za hollywoodský zázrak, nakonec se ale zhroutilo. V době, kdy Nicole profesně sklízela velkolepý úspěch za roli spisovatelky Virginie Woolfové v Hodinách (2002), byla lidsky na dně: „Můj život se po deseti letech štěstí rozpadl, zbyl jen zmatek a chaos. Měla jsem sice Oscara, ale cítila jsem se hrozně.“

Stal se zázrak...

Brzy se ovšem vzchopila a vybičovala se k dalším špičkovým výkonům. Začalo se o ní mluvit v superlativech, stala se z ní skutečná hvězda.

„Vždycky odváděla perfektní práci, ale pro svět byla především ženou slavného Toma Cruise, pravou Nicole vlastně lidé ani neznali. Obdiv si získala i tím, jak důstojně zvládla rozvod a ukázala světu, že Toma ke své slávě vůbec nepotřebuje. A bůh jí pak seslal Keitha Urbana,“ podotkl režisér Sydney Pollack poté, co s ní natočil Tlumočnici (2005) a věděl, že se s Keithem budou brát.

Foto: Profimedia.cz

S manželem Keithem Urbanem

A na jaký film vzpomíná herečka nejraději? S nadšením básní o dobrodružném snímku Austrálie (2008). „Něco takového se podaří jen jednou za život. Mně splnil dětský sen, protože jsem už jako malá holka chtěla světu Austrálii ukázat. Je hodně podobný australským velkofilmům osmdesátých let, se kterými jsem vyrůstala, je to hold mé zemi,“ říká Nicole, která ve filmu paradoxně hraje anglickou aristokratku.

„U lady Sarah Ashleyové však nejde o to, jaké je národnosti, ale o sílu jedince, který je schopný v drsné Austrálii přežít,“ tvrdí.

Víte, že...

  • Kvůli štíhlé postavě nemusí dřít hodiny v posilovně. „Nikdy jsem tam nechodila. Půl roku běhám a dalších šest měsíců pravidelně plavu. Nejraději mám tmavý chléb s olivovým olejem a parmezánem,“ říká.
  • Má na kontě patnáct nominací na Zlatý glóbus, vyhrála ho čtyřikrát. Naposled sošku získala za roli Celeste Wrightové v seriálu Sedmilhářky v roce 2018. Na Oscara byla nominovaná čtyřikrát, zatím dostala jen jednoho - za hlavní roli v dramatu Hodiny.
  • Od roku 2006 je velvyslankyní dobré vůle OSN pro ženy UNIFEM.

„Filmování provázely, kromě mnohdy nesnesitelného vedra i další problémy. Například v místech, kde za posledních jedenáct let nezapršelo, lilo jako z konve a ke všemu tam byla koňská chřipka, takže tam koně nějakou dobu nesměli. Přesto to stálo za to. Stal se při něm totiž zázrak. V jednačtyřiceti jsem otěhotněla. Do smrti tak budu i této Austrálii vděčná,“ říká šťastná slavná maminka Nicole Kidmanová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám