Hlavní obsah

Nesvědčí-li vám slunce, zkuste samoopalovací krémy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Komu nesvědčí pobyt na slunci, může si opatřit opálení umělé. Snědou barvu mu zajistí několik návštěv solária nebo samoopalovací krémy. Zatímco před návštěvou solárií kožní lékaři varují, obarvení kůže samoopalovacím krémem považují za bezpečné. Pro ochranu kůže před spálením také doporučují betakaroten v tabletách, který urychlí regeneraci kůže po opalování. Upozorňují na to, že tablety nenahradí ochranu, kterou skýtají krémy s ÚV faktorem.

Článek

"Samoopalovací krémy nemají žádné nežádoucí účinky, jen by lidé neměli zapomínat, že toto opálení nechrání před spálením na slunci," řekla kožní lékařka Veronika Klézlová z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Drobnou nepříjemností při tomto opalování je podle ní to, že na kolenou a loktech, kde je silnější rohová vrstva, člověk zhnědne více. Stejně tak na dlaních, jimiž si člověk krém do kůže vtírá. Proti tomu je pomoc, umýt si po namazání důkladně ruce.

Vyřadit ze šatníku světlé oblečení

Samoopalovací krémy mají i další drobné nevýhody - kdo je používá, měl by z šatníku vyřadit světlé oblečení. Obarvená kůže by ho mohla zašpinit. U některých lidí se objevila alergická reakce, většinou to ale byla alergie na doprovodné látky v krému. Alergici by proto měli nejprve vyzkoušet krém na malé ploše, třeba na vnitřní straně předloktí, a počkat, zda nevyvolá alergii.

Samoopalovací krém zabarvuje jen vrchní vrstvy kůže a postupně se smyje. Člověk by ale měl dbát na to, aby užíval jen kvalitní přípravky, některé krémy mohou obsahovat toxické látky.

Bronzové opálení s nástřikem

Variantou samoopalovacích krémů je samoopalovací nástřik, který umožní dosáhnout bronzového opálení za pár hodin. Je vhodný na svatby, módní přehlídky a večírky. Výrobci ho doporučují i těhotným ženám, které si ve svém stavu musejí pobyt na slunci odpustit.

Kožní lékařka Kateřina Hýblerová z Fakultní nemocnice Motol varuje před návštěvami solárií. Umělé záření představuje pro kůži stejné riziko jako opalování na slunci bez krému. "Potlačuje imunitu kůže, zrychluje stárnutí a zvyšuje riziko rakoviny," uvedla.

Provozovatelé solárií nejsou však tak striktní. Podle nich lze solárium navštěvovat při dodržení určitých pravidel bez obav.

Celkový počet návštěv by neměl překročit 30 za rok. V soláriu se neužívají opalovací krémy. Parfémy a deodoranty mohou způsobit pigmentové skvrny, stejně jako hormonální antikoncepce. Je nutno chránit oči slunečními brýlemi. Do solárií nemají chodit lidé s velmi světlou kůží, s velkým počtem pih a mateřských znamének, s rakovinou kůže v rodině, děti a mládež do 18 let a lidé s čerstvými jizvami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám