Hlavní obsah

Není řízek jako řízek, kouzlit lze i s trojobalem

Právo, Eva Müllerová

Řízek s nadýchanou křupavou kůrčičkou dokládá staré kuchařské pravidlo, že chuť, vůně i kulinářský půvab spočívají v jednoduchosti. Ten plátek masa protažený moukou, vejcem i strouhankou a usmažený do zlatova odmítne snad jen zarputilý dietář. My ostatní mu lehce a rádi podlehneme.

Foto: Profimedia.cz

Oblíbené jídlo děti i dospělých: řízek.

Článek

„Základem dobrého řízku je samozřejmě kvalitní maso, ukrojené pěkně přes vlákno a správně naklepané - u vyšších plátků poškádlené tenderizérem, u vídeňských roztepané paličkou na sílu papíru. Kouzlit lze také s trojobalem, který se dá propojit s bylinkami, strouhaným česnekem, pikantním sýrem i ořechy, ale také s pivem nebo vínem. A to je na řízku báječné. Jediná špetka další ingredience mu dá novou chuťovou dimenzi, aniž by potlačila klasickou,“ tvrdí Martin Havel, šéfkuchař pražské restaurace Red Pif. Jeho recepty to jen potvrzují. A my jsme k tomu přidali pár osvědčených triků.

Pár šikovných triků našich babiček:

  • Maso se zbaví přebytečné vody, když je naklepané a osolené, obalíme v předem nahřáté hrubé mouce. Pak pokračujeme vejcem a strouhankou.
  • Řízky nemají zůstat před smažením příliš dlouho v trojobalu, jinak zvlhne a při tepelné úpravě opadává.
  • Na horkou pánev nedáváme řízků moc najednou. Tuk by se rychle zchladil, a než by se začaly znovu smažit, nasákly by příliš tuku.
  • Při smažení řízky nepřikrýváme pokličkou, vystupující pára by kapala dolů a brzy by se spíš dusily. Aby horký tuk neprskal kolem, lze na pánev položit speciální síto s rukojetí.
  • Kuřecí řízky budou křehké a šťavnaté, naloží-li se předem do bílého smetanového jogurtu s vejcem a uloží přes noc do dobře uzavřené skleněné (keramické) nádoby. Ve strouhance se pak obalují těsně před smažením.
Vídeňský telecí řízek (4 porce)
600 g telecí kýty (pečeně), sůl, hladká mouka, 2 vejce, strouhanka, 200 g másla. Vlašský salát*: 500 g jablek, 200 g naložené mrkve (sladkokyselé), 200 g sterilované okurky, 200 g šunky od kosti, 200 g sterilovaného hrášku, 200 g majolky, 50 g kyselé ryby bez kosti, sůl, pepř
Maso rozdělíme na čtyři plátky, které do tenka rozklepeme (tzv. na papír). Pak je osolíme a obalíme v trojobalu. Řízky osmažíme na přepuštěném másle po jedné straně do zlatova, po druhé je lžící pouze přeléváme horkým tukem.
Oloupaná jablka, okurky, mrkev i šunku pokrájíme na tenké plátky, rybu jemně posekáme. Všechny suroviny smícháme, přidáme hrášek a spojíme majolkou. Salát osolíme, opepříme a necháme přes noc odležet v chladničce.
*Podle receptu z r. 1904 ze slavného lahůdkářství U Linků v Praze.
Kuřecí řízek Cordon bleu (4 porce)
4 kuřecí prsíčka, sůl, 4 silnější plátky vepřové šunky, 4 plátky ementálu, hladká mouka, 2 vejce, strouhanka, olej na smažení
Maso (nejlépe tzv. supreme z kukuřičného kuřete) rozkrojíme, naklepeme a osolíme.
Pak každý řízek obložíme plátkem šunky a sýra, stočíme do rolády, protáhneme trojobalem a zvolna smažíme na oleji. Protože se dlouho propékají, vyplatí se je dokončit v troubě při 160 °C. Kvůli efektu tekoucího sýra pak na talíři každý rozkrojíme. Podáváme s vařenými brambory a okurkovým salátem.
Jehněčí kotletky v česnekové strouhance (4 porce)
2 jehněčí hřebínky s kostí (8 kotletek), sůl, pepř, 2 vejce, 1 až 2 stroužky česneku, strouhanka, olej na smažení
Čerstvý oloupaný česnek nastrouháme a důkladně promícháme se strouhankou. Jehněčí hřebínek rozdělíme na jednotlivé kotletky s kostí.
Maso osolíme, opepříme, obalíme ve šlehaném vejci i česnekové strouhance a pomalu usmažíme ve středně rozpáleném oleji. Podáváme s bramborovou kaší, sušenými tomaty a nakládanými brusinkami.
Plněné přírodní řízky (4 porce)
4 silnější telecí kotlety, sůl, máslo, hovězí vývar. Náplň: 200 g čerstvých lišek (i jiných hub), máslo, 1 šalotka (lahůdková cibulka), sůl, pepř, tlučený kmín, 1 vejce
Šalotku pokrájíme a necháme zesklovatět na másle. Pak přidáme nakrájené lišky, směs osolíme a okořeníme. Jakmile se z hub odpaří voda, vmícháme vejce.
Do kotlet prořízneme kapsu, kterou naplníme smaženicí z lišek a uzavřeme špejlí. Pak je pečeme 12 minut v troubě na másle při 180 °C. Do výpeku přidáme hovězí vývar a zjemníme jej máslem. Servírujeme se šťouchanými brambory.
Tempura z kapra s restovaným lilkem a cuketou (4 porce)
4 kapří filety, olej na smažení, 1 lilek, 1 cuketa, olivový olej, sůl, pepř. Tempura: hladká mouka, 2 bílky, sůl
Bílky rozšleháme, osolíme a smícháme s moukou na těstíčko, jímž protáhneme rybí filety pokrájené na delší proužky (nudle). Obalené maso pak zvolna usmažíme na oleji (pozor, aby se kousky neslepily) a necháme na síti okapat.
Zeleninu pokrájíme na dlouhé nudle a zprudka opečeme na olivovém oleji. Osolíme, opepříme a ihned podáváme. Tento pokrm skvěle doplní bramborová kaše ochucená pastou wasabi.
Dnešní recepty připravil Martin Havel, šéfkuchař pražské restaurace Red Pif.

Reklama

Související témata:

Související články

Chutně i bez lepku

Různými formami celiakie, tedy nesnášenlivostí lepku, trpí u nás asi padesát tisíc lidí. A další pak netuší, že se toto onemocnění týká i jich. Choroba totiž...

Polévky doplní živiny a pomohou zhubnout

Podle zkušeností ze školních jídelen mnoho malých strávníků pravidelně odmítá polévku. Ve většině rodin dnes totiž tvoří oběd jen hlavní chod, a tak na ni děti...

Candáta ocení i ti lidé, kteří ryby nejedí

„Rybu bych si klidně dal, jen kdyby neměla tolik kostí," tvrdí u nás mnoho lidí. Pak doporučujeme sáhnout po candátovi, lahůdce s jemným masem, v němž je jen...

Výběr článků

Načítám