Hlavní obsah

Jednoduché aktivity, které mohou snížit riziko demence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velká britská studie zveřejněná před několika dny v lékařském časopise Americké akademie neurologie potvrdila, že fyzické a duševní aktivity – jako jsou domácí práce, cvičení nebo návštěvy blízkých – mohou pomoci snížit riziko demence.

Foto: Profimedia.cz

Domácí práce snižují riziko onemocnění demencí.

Článek

Zhruba 11letá studie sledovala 501 376 lidí ve Spojeném království, kteří na začátku experimentu uvedli své fyzické a duševní aktivity: jak často navštěvují přátele, úroveň jejich vzdělání, jak často chodí po schodech, jak dojíždějí do práce atd. Výsledky studie ukázaly, že určité aktivity byly spojeny s nižším rizikem demence.

Lidé, kteří často cvičili, vykázali o 35 % nižší riziko propuknutí demence. Ti, kteří často dělali domácí práce, o 21 %, a lidé, kteří denně navštěvovali rodinu a přátele, o 15 %.

„Potřebujeme ještě další výzkum, abychom potvrdili naše zjištění. Výsledky ale dokazují, že tyto jednoduché změny životního stylu mohou být prospěšné,“ uvedl v prohlášení autor studie doktor Huan Song z univerzity Sichuan v Číně.

Udržet stimulovaný mozek je klíčové

Ať už prostřednictvím fyzické, sociální nebo duševní aktivity, uvedení mozku do činnosti může pomoci oddálit nástup demence nebo zcela snížit riziko vzniku onemocnění.

Domácí práce fungují jako fyzická i duševní aktivita (někdy mohou být dokonce považovány za cvičení). Setkání s blízkými jsou společenskou aktivitou, která vyžaduje i psychickou stimulaci, fyzická aktivita pak vyžaduje duševní nasazení.

Rychlejší chůze může zpomalovat stárnutí

Styl

Důležité také je, aby vaše smysly fungovaly tak, jak mají. „Lidé, kteří mají problémy se sluchem či zrakem, by si měli pořídit brýle či naslouchátko. Když neslyšíte nebo nevidíte, připravujete totiž svůj mozek o smyslové vstupy. Abyste snížili riziko demence, musíte jej držet stále stimulovaný,“ říká pro Huffington Post Scott Turner, ředitel programu poruch paměti v Georgetown University Medical Center.

Fyzická aktivita má dvojí přínos

Dalším rizikovým faktorem pro demenci je cukrovka, poznamenal Turner. I zde ale existují vzorce životního stylu, jejichž dodržováním můžete snížit riziko. Patří mezi ně cvičení, dodržování zdravé stravy a udržování ideální tělesné hmotnosti po celý život.

Cukrovka či vysoký tlak posilují riziko vzniku demence

Evropa

Cvičení navíc pomáhá nejen snížit riziko demence, ale také snížit riziko cukrovky, která vás sama o sobě vystavuje riziku ztráty paměti.

Na implementaci změn není nikdy pozdě

Turner zdůraznil, že bez ohledu na věk není nikdy pozdě začít dodržovat doporučení týkající se životního stylu. Začít přitom můžete zlehka, stačí třeba pravidelně vysávat nebo jít na procházku se svým sousedem.

„Doporučuji udělat co nejvíce změn životního stylu, abyste se vyhnuli demenci a předcházeli jí. Samozřejmě platí, že prevence je lepší než léčba,“ dodává.

Reklama

Související články

Rychlejší chůze může zpomalovat stárnutí

Výzkumníci potvrdili, že rychlá chůze může zpomalit stárnutí. Podle jejich propočtů je tělo chodce ve středním věku, který pravidelně chodí rychle, o 16 let...

Výběr článků

Načítám