Hlavní obsah

Příznaky, které vás mohou už v pětatřiceti upozornit na hrozbu Alzheimerovy choroby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte-li již v pětatřiceti letech vysokou hladinu cholesterolu (triglyceridů) a cukru v krvi, máte podle nejnovější vědecké studie ve stáří větší riziko onemocnění Alzheimerovou chorobou.

Foto: Profimedia.cz

Demence hrozí i jinak zdravým lidem s vysokou hladinou cholesterolu.

Článek

Jak ukázala vědecká studie publikovaná v odborném magazínu Alzheimer's and Demence, u lidí ve věku 35 až 50 let, kteří měli vysokou hladinu triglyceridů (nad 150 mg/dl), což je typ cholesterolu nacházejícího se v krvi, se zvýšilo riziko onemocnění Alzheimerovou chorobou o 5 %.

Podle vědců právě hladina triglyceridů v krvi v rané dospělosti pravděpodobně spouští kaskádu metabolických událostí, které přímo vedou k Alzheimerově chorobě.

Riziko se poté ještě zvyšuje v okamžiku, kdy se mezi 50. a 61. rokem věku přidá i vysoká hladina cukru v krvi.

„Při každém zvýšení hladiny glykémie (cukru v krvi) o 15 bodů se v pozdějším životě zvyšuje riziko onemocnění o 14,5 %,“ vysvětluje profesorka Lindsay Farrerová, vedoucí biomedicínské genetiky Bostonské univerzity.

Alzheimer na vlastní kůži v nové únikovce. Co prožívají nemocní s demencí?

Žena

Beta amyloidní plaky v mozku spolu se spleťmi proteinu zvaného tau signalizují Alzheimerovu chorobu a podle vědců jsou právě tyto patologie spjaté s cukrovkou.

Dalším příznakem, který může být předzvěstí demence, jsou záněty dásní.

Riziko může snížit vysoká hladina dobrého cholesterolu (HDL)

Podle studie lze riziko tohoto onemocnění naopak snížit při vyšší hladině lipoproteinu s vysokou hustotou neboli HDL cholesterolu. Podle vědců zvýšením hladiny o 0,825 mmol/l ve věku 35–50 let se snižuje riziko demence o 15,4 % a starším lidem ve věku 51–60 let dokonce o 17,9 %.

Tzv. dobrý cholesterol shromažďuje špatné látky plovoucí krevním řečištěm a odvádí je jako odpadní, které se následně díky funkci jater vyplavují z těla.

I z tohoto důvodu je vysoká hladina HDL pro organismus velmi prospěšná. Podle odborníků z Cleveland Clinic by hladina HDL měla být u mužů alespoň 2,2 mmol/l, u žen dokonce až 2,75 mmol/l. Za normální hladinu HDL je přitom považováno 1–2,2 mmol/l.

Reklama

Výběr článků

Načítám