Hlavní obsah

Rychlejší chůze může zpomalovat stárnutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výzkumníci potvrdili, že rychlá chůze může zpomalit stárnutí. Podle jejich propočtů je tělo chodce ve středním věku, který pravidelně chodí rychle, o 16 let „mladší“ v porovnání s člověkem, který chodí celý život pomalu.

Foto: Profimedia.cz

Rychlá chůze je tělu prospěšná.

Článek

Výsledky studie byly stanoveny na základě zkoumání chromozomů půl milionu účastníků z britské Biobanky. Konkrétně se pak vědci zaměřili na chromozom zvaný telomera, který chrání genetický materiál před poškozením.

Tato malá část DNA je výmluvným znakem biologického věku. Čím delší je telomera člověka, tím je jeho tělo „mladší“. Kratší telomera naopak napovídá starší věk.

Vědci porovnávali genetická data s rychlostmi chůze a měřeními intenzity pohybu z nositelných zařízení pro sledování aktivity, která účastníci nosili.

Výsledky potvrdily, že v době, kdy člověk dosáhne středního věku, je na základě zkoumání telomer rychlý chodec o 16 let „mladší“ než pomalý chodec, přestože je jejich reálný věk stejný.

Jak ulevit bolavým kolenům

Zdraví

„Toto zjištění podporuje fakt, že intenzivní navyklý pohyb, jako je rychlá chůze, je potencionální determinant biologického věku a celkového zdravotního stavu u lidí,“ píší vědci ve své studii publikované v Communications Biology.

Vedoucí autor studie doktor Paddy Dempsey z University of Leicester řekl: „Předchozí výzkum souvislostí mezi tempem chůze, fyzickou aktivitou a délkou telomer byl omezen nekonzistentními zjištěními a nedostatkem vysoce kvalitních dat. Tento výzkum využívá genetická data, aby poskytl silnější důkazy o příčinné souvislosti mezi rychlejším tempem chůze a délkou telomer.“

„To naznačuje, že pomalejší rychlost chůze se automaticky pojí s lidmi, kteří se potýkají s vyšším rizikem chronických onemocnění nebo s předčasným stárnutím. Intenzita aktivity proto může hrát důležitou roli při optimalizaci intervencí,“ dodává pro The Telegraph.

Reklama

Související témata:

Související články

S čím pomůže podiatr

Bolí vás často hlava? Možná byste se měli zamyslet nad svýma nohama. Protože to, jak chodíte, došlapujete a stojíte, se promítá do celého držení těla. A může...

Nečekaný důsledek spánkové deprivace

Dlouhodobý nedostatek spánku má kromě únavy i další nepříjemné účinky na lidský organismus – od obezity po srdeční choroby a další. Nedávno vědci na seznam...

Výběr článků

Načítám