Hlavní obsah

Jaké jsou nejčastější omyly při zdravém stravování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začátek nového roku vybízí ke změně životního stylu. Pokud jste se i vy rozhodli, že se váš rok 2022 ponese ve znamení zdraví a hubnutí, máme pro vás přehled největších výživových omylů. Proč je detox špatný nápad a na co si dát pozor při výběru vitamínových doplňků?

Foto: Profimedia.cz

Potravinové doplňky často slibují zázraky na počkání.

Článek

Nízkokalorické produkty

„Jakýkoliv produkt, který je na trhu a má na sobě nálepku, že se jedná o nízkokalorický produkt, je pro mě červeným vykřičníkem. Kalorie jsou kalorie a jídlo má sloužit jako zdroj energie, tak proč kupovat nízkokalorické jídlo,“ říká dietoložka Marissa Meshulamová pro Huffington Post.

Výživové doplňky

„Při výběru speciálních výživových doplňků nezapomeňte číst jejich složení a případný příbalový leták. Pozor si dejte zejména na produkty se skvěle znějícím marketingovým označením, kde ale není jasně popsané, co daný produkt obsahuje,“ varuje Meshulamová.

Sedm potravinových předsevzetí odborníků na výživu

Styl

Důležité je také znát přesně svůj zdravotní stav. „U některých skupin, jako jsou těhotné a kojící ženy či vážně nemocné osoby užívající velké množství léků, doporučujeme konzultaci s ošetřujícím lékařem, který zná jejich zdravotní stav nejlépe. Pokud si lidé doplňky stravy chtějí koupit v lékárnách, pomohou s vhodným výběrem jistě i lékárnice/ lékárníci,“ upozorňuje odbornice na doplňky stravy Terézie Svátová z Terezia Company.

Pozor si dejte také na množství výživových doplňků, které užíváte. Není nutné užívat hned 10 různých produktů, důležitá je kvalita před kvantitou.

Zázračné superpotraviny

Některé produkty z exotických krajin, které bývají označovány za superpotraviny, mohou mít sice vysoké množství tělu prospěšných látek, nicméně podobnými hodnotami se mohou pyšnit i zcela „obyčejné produkty“, které lze pořídit prakticky všude.

Kolikrát týdně a jak dlouho byste měli cvičit, abyste byli fit

Zdraví

Dříve než sáhnete po drahých produktech se zázračnými účinky, zařaďte do své stravy více fermentovaných produktů, kvašené zelí nebo třeba obyčejné jablko ze zahrádky. Ne nadarmo se říká, že právě jedno jablko denně odežene doktora od vašich dveří.

Detox

Žádná tinktura, čaj, doplněk nebo dieta nepomohou detoxikovat vaše tělo. Orgány se totiž přirozeně detoxikují každý den.

„Ačkoliv mnoho produktů a diet staví na principu detoxu a zbavení těla toxinů, pravdou je, že výživová detoxikace není v podstatě vědecky podložená,“ říká dietoložka Amanda Frankenyová.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám