Hlavní obsah

Jak vznikají svatební šaty na míru od módní návrhářky Terezy Sabáčkové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Se svatbou jsou přirozeně spojené i svatební šaty, na kterých si nevěsty nechávají většinou velmi záležet. Jsou dominantou každé svatby a nevěsty by se v nich měly cítit jako královny. Avšak ne každá nevěsta v běžných konfekcích své vysněné šaty sežene, a proto volí možnosti si je nechat ušít na zakázku. Módní návrhářka Tereza Sabáčková vysvětluje, co takový proces obnáší.

Jak vznikají svatební šaty na míru od módní návrhářky Terezy SabáčkovéVideo: Novinky

 
Článek

„Některé nevěsty říkají, že se vdávají hlavně kvůli těm šatům, ale já věřím, že to říkají s nadsázkou,“ směje se Tereza Sabáčková, podle které se nevěsty shodují hlavně na tom, že svatební šaty by měly být dokonalé.

Pro nevěsty je důležité, aby si vybraly ty pravé šaty, ve kterých se budou cítit nejen krásně a samy sebou, ale také aby se v nich cítily jako princezny.

„Pro moje zákaznice je rozhodující element to, že chtějí mít něco jiného a aby to byly jenom jejich šaty a aby byly skutečně ty první a poslední, kdo je bude mít na sobě,“ vysvětluje návrhářka.

Foto: Novinky

Nejprve návrhářka nakreslí vysněné šaty.

Čas na přípravu

Otázkou zůstává, jak dlouho dopředu je potřeba šaty začít dělat. „Vše se odvíjí od nevěsty. Některé potřebují všechno v předstihu, jiné zase víc improvizují. Minimálně jsou ale potřeba alespoň dva měsíce,“ říká návrhářka.

Kvůli koronaviru se proces u některých zákaznic natáhl třeba až na dva roky, a to kvůli zpoždění dodávek látek a zákazu velkých svateb.

Svatby v zahraničí jsou u Čechů stále oblíbenější, vyjdou často levněji než doma

Styl

„Když nevěsta přijde včas, je více možností z čeho vybírat a netlačí nás nikde žádné termíny a lhůty,“ dodává Sabáčková, která některé látky objednává ze zahraničí.

Nevěstám doporučuje začít s přípravami minimálně s půlročním předstihem.

První schůzka

Na první schůzce nevěsta návrhářce ukáže šaty, které se jí líbí. „Většinou mají nějaké album, kde je třeba dvacet nebo sto fotek a ukážou mi, co se jim na šatech libí,“ doplňuje Sabáčková.

Ta se pak na nevěsty „naladí“ a dělá různé návrhy, kdy spojuje prvky, které se nevěstám líbí spolu s jejich typem postavy.

Foto: Novinky

Návrhářka dbá na detaily, šaty musí perfektně sednout na postavu.

Druhá schůzka se točí kolem látek, ze kterých si nevěsta může vybrat. Návrhářka si vezme nevěstiny míry, a poté následuje první zkouška.

„Šaty nevypadají vůbec jako ty finální a já říkám, že nejlepší je nevěstám v této fázi zavázat oči, aby nepanikařily,“ říká s důvtipem.

Než budou šaty úplně dokonalé, může proběhnout ještě několik zkoušek, kde se ladí detaily.

Šaty z půjčovny, nebo na zakázku?

Mnoho nevěst může pochopitelně váhat, zda si svatební šaty půjčit, nebo si je nechat ušít přímo na jejich postavu. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody, podle Sabáčkové ale šaty na míru nabízejí velkou škálu možností.

Nechat si šaty ušít na zakázku je skvělá možnost pro nevěsty, které nemají konfekční postavu nebo chtějí, aby jejich šaty byly více netradiční.

Svatební šaty podle typu postavy. Módní návrhářka poradí, které sedí právě vám

Styl

„Když jsou šaty šité na míru, tak zakázka umožní, že perfektně padnou na každé postavě,“ dodává Sabáčková, podle které by se mělo přihlédnout i k určitým odlišnostem, aby postava působila dokonale.

„Když nevěsta zhubne nebo přibere, nepředstavuje to žádný problém, protože šaty dělané na míru vznikají postupně. Těhotných nevěst máme docela hodně, takže s tím pracujeme pravidelně,“ usmívá se návrhářka.

Cena takových šatů se odvíjí od jejich střihu, látek, vrstev, zdobení nebo toho, kolik je potřeba udělat ruční práce. Podle návrhářky je toto rozpětí velmi široké a individuální.

Foto: Novinky

Nevěsta chodí na pravidelné zkoušky šatů.

„Někdo se třeba vdává na pláži nebo na louce a šaty jsou v jednodušším stylu. Tady se náklady pohybují kolem deseti tisíc, což je srovnatelné s půjčovným,“ říká Sabáčková.

Pokud ale nevěsta sní o zdobených šatech s drahými látkami, jejich cena se může vyšplhat až na padesát tisíc.

„Ve srovnání s půjčovným to vychází tak, že půjčovné je třetinová cena šatů, které děláme na zakázku,“ doplňuje.

Svatební dny odhalily letošní trendy. Přibylo těhotných nevěst

Žena

Tak či onak, pokud se nevěsta rozhodne pro šaty na míru, nemá s jejich výběrem tak svázané ruce, jako kdyby si je vybírala v běžných konfekcích.

Tereza Sabáčková navrhuje kromě svatebních šatů i teplákové soupravy. Návrhářka z Českých Budějovic tvoří pod značkou ateliéru Sali již od roku 2001. Šaty ušila například pro dceru Petra Jandy nebo pro modelku Gabrielu Bártovou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám