Hlavní obsah

Jak přežít stárnutí

Právo, Ivana Prudičová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trend žádá jediné. Nestěžovat si, nemarodit, nefňukat. Podstoupit pár plastik, usilovně sportovat, tvářit se mladistvě. Jít s dobou. Být in! Jenže jak tenhle diktát mládí ustát ve zdraví?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Smyslem už dávno přestala být jen touha obohatit nebo zkvalitnit život. Cílem je uchovat poslední zbytek mládí stůj co stůj, přírodě navzdory! Zatímco generace babiček se pokojně chystala do důchodu, jejich dcery pořizují cvičební nástroje, šetří na zkrášlující zákroky a chvějí se před objevem každé nové vrásky.

Jako by jakákoli známka přibývajících let ubírala na ceně v pracovním i partnerském životě. Se zaťatými zuby (dokonale vybělenými) svádějí každodenní boj s časem, který nemůže logicky skončit jinak než prohrou. Záleží jen na délce remízy. A v marném boji s časem nezůstávají pozadu ani muži.

Čas odměřuje všem stejně spravedlivě, stoprocentně nad ním zvítězit nemůže nikdo. Zkusme si proto svých těžce nabytých vrásek vážit a pokusme se tolerovat i své vlastní nedokonalosti. Vždyť ani naši blízcí nejsou úplně dokonalí a nemáme je proto méně rádi…
Žena nestárne, jen zraje

…ano, zraje jako víno, ale kdo o to stojí, stát se scvrklou rozinkou. V boji s neúprosným časem je každá zbraň dobrá. Silikon, botox, skalpel. Drahé krémy, zaručené metody, nové, zázračně účinné přístroje.

Ale nebývají plnoštíhlé ženy spokojenější a usměvavější, jak ostatně zjistilo už několik lékařských studií? Hlad, únava, plné pracovní vytížení, kariéra, rodina, studium. Není se co divit, že spotřeba antidepresiv utěšeně stoupá. Jenže co si počít, když nad vámi zvítězí kdejaká rozesmátá mladice?

1) Kašlete na problémy

Čím jste starší, tím víc přemýšlíte, co bude a co by bylo, kdyby… Budíte se v noci s obavami z příštího dne. Není divu, že vrásky přibývají kosmickým tempem a rýha mezi obočím je hlubší než ornice.

Vezměte si příklad z mladých. Z ničeho si hlavu nedělají, chichotají se a problémy neřeší. Vždyť ono to nějak dopadne. Podobný přístup vám zvedne depresivně svěšené koutky lépe než sebedražší krém. O mladém bezstarostném milenci ani nemluvě.

Následky stresu se neprojevují jen vnějšími příznaky, jako jsou již zmiňované vrásky a šedivějící vlasy. Mnohem závažněji se hlavně dlouhodobý stres projevuje vnitřně. Zvýšený cholesterol, s ním ruku v ruce vysoký tlak a hrozící infarkt jsou velkou třešní na hořkém dortu upečeném z cukrovky, chorob ledvin a bohužel i Alzheimerovy choroby. Potvrdily to dlouhodobé výzkumy Bostonské univerzity. Jen škoda, že vědci nezkoumají pozitivní vlivy pobytu v cukrárně nebo palírně bourbonu!

2) Odpočívejte

Odpočívat se dá v kosmetickém salónu, u kadeřníka nebo s knížkou na balkóně. Můžete si vybrat. Hlavně netvrďte, že nemáte čas, jste chudinka přetížená a musíte zvládnout úplně všechno.

Nemusíte, stačí trochu sebekázně a disciplíny. Pevné vůle k nicnedělání. Snahy podlehnout blahodárné lenosti. Svaly si odpočinou, oči zregenerují, nervy se obalí optimismem. Odpočinek je prostě vaše naprosto zásadní povinnost, kterou je třeba dodržet stůj co stůj. To musí každý pochopit!

Odpočívat není nutné jen pasivně, i když je to nejpříjemnější. Serotonin, hormon štěstí, se vyplavuje nejen ve spánku, ale i při mírném déletrvajícím pohybu, což nemusí být překvapivě jen sex, ale i jízda na kole nebo svižná chůze.

Ale pozor: dle známého psychologa Allena by se člověk neměl nutit do žádných aktivit, tedy ani sportovních, které mu nejsou příjemné. Již půlhodinový pobyt v nenáviděné posilovně může působit hůř než stejně dlouho trvající stres!

3) Pochvalte se

Co na tom, že máte pár kilo navíc a vnady podlehly zákonům zemské přitažlivosti? Pochvalte se za hezký úsměv, za všechno, co jste dokázala. Za skvělou kondici, za dobře vychované děti i za to, že jste manžela nemajzla ničím po hlavě.

Řekněte si každé ráno, jak jste úžasná! Uvidíte, jak vám spokojenost prozáří obličej. V oku se objeví jiskra - a nebude to ječné zrno. Spokojená žena vypadá mladší a navíc tím naštve většinu kamarádek. To za trochu ranního lhaní stojí.

Že má pochvala léčivé účinky, dokázala studie italských vědců. Na Milánské univerzitě rozdělili 300 respondentů do dvou skupin. Jednu chválili za naprosto banální maličkosti, zatímco ke druhé se chovali přísně neutrálně. Poté všem zkontrolovali základní tělesné hodnoty včetně krevního tlaku a krevního obrazu.

Výsledek byl naprosto ohromující. Chválená skupina se nejen cítila subjektivně daleko lépe, ale i objektivní výsledky krevních rozborů měla lepší než před začátkem pokusu. Nechválená skupina na tom byla stejně nebo hůř než před pokusem…

Muž je věčný kluk

Proč má ten obtloustlý knedlík na každém prstě milenku a proč ten křivonohý trpaslík netrpí nouzí o ctitelky? Také si kladete podobné otázky, zatímco tělo týráte v posilovně a snažíte se o co největší dokonalost? Odpověď je jednoduchá. Na stáří a jeho příznacích u muže až tak nezáleží.

Úspěšný a sebejistý muž může mít klidně vrásky, pleš a pivní mozol. Stačí mu jeho kvalitní ego vybudované na výši konta, úspěších v zaměstnání, počtu milenek a u malého procenta respondentů dokonce i na kvalitě vzdělání a intelektu.

Sami se sebou spokojení jedinci šíří nakažlivý optimismus, který je pro většinu lidí víc sexy než dokonalá postava a ještě dokonalejší konto. Těm dosud méně úspěšným rádi poradíme.

1) Buďte sebevědomý

Dobré a pevné sebevědomí hraje důležitou roli i při zakládání rodiny, jedno, zda té první nebo několikáté. Všimli jste si, že mladé a žádoucí ženy se nikdy nezamilují do chudého staříka, ale výhradně jen do bohatého a úspěšného seniora? Vždy se jedná o cit nezištný a opravdový, jenže s popelářem v důchodu ještě nikdy žádná miss nerandila.

Vysvětlení je prosté. Zlatokopky své objekty lásky, navzdory demenci a absenci chrupu, opravdu milují. Zamilované jsou totiž do zkušeností, úspěchů, nadhledu a sebevědomí, kterými jejich staříci oplývají.

Není tajemstvím, že sebevědomí lidé jsou úspěšnější než ti zakřiknutí, věčně se podceňující depresivci. Pozitivní předpoklad předznamenává pozitivní výsledek, i když se jedná o téměř chorobný optimismus. Platí to bohužel i naopak.

Negativní myšlenka způsobí víc škody než všechny objektivní skutečnosti dohromady. Potvrzuje to i klinická psycholožka Cussaková, která se celý život zabývá vlivem pozitivní výchovy.

2) Neskrbli, harpagone

Vstupenky do poslední řady a povadlá kytice ještě nikoho neohromily, natož partnerku znechucenou mnoha lety společného soužití. Na stáří, rutinu a zkušenost se všechna úsporná opatření svést nedají. Zapojte raději mozek a vymyslete něco, z čeho budete profitovat všichni. Dovolenou, výlet, chalupu, nové jízdní kolo. Nebo prostě přiložte vlastní ruku k dílu.

Vše je lepší než počítat zbylé vlasy na hlavě a nudit se doma. Šetřit nemusíte ani na dětech či vnoučatech. Hned se jim budete víc líbit, hned jim budete připadat mladší…

Možná si říkáte, jak může spoření, či spíše rozhazování, pozitivně ovlivnit stáří? My tvrdíme, že může - a přinášíme důkaz. Altruismus, tedy schopnost dělat něco dobrého a přínosného pro druhé, ovlivňuje v překvapivě velké míře duševní i tělesné zdraví svého nositele.

Zjednodušeně tedy lze bez uzardění tvrdit, že každý pachatel jakéhokoli dobrého skutku bude zdravější a šťastnější než stejně starý skrblík či necita. Alespoň to tvrdí studie uveřejněná v britském magazínu Life.

3) Dbejte o sebe, konečně

Oblek značky křupan, košile barvy zaschlé krve a polobotky lesknoucí se jako zánovní trabant. Těžko ze sebe dělat mladíka! Je dobré vědět, že první dojem je naprosto zásadní a neměnný, i kdyby z vás padala moudra světového významu.

Výhodnější než studovat slovníky bude zakoupit si časopis pro muže a konečně se sebou něco udělat. Když k té proměně přizvete i přítelkyni, nebo dokonce manželku, máte vyhráno. Ze staříka se stanete náhle sladkým cukrouškem. A o to přece tolik usilujete, nebo ne?

Šaty prostě dělají člověka, o tom není pochyb. Jedna studie z Anglie zkoumala, jak oblečení ovlivňuje preference žen při výběru partnera. Vybraný vzorek mužů nafotil fotograf v ležérním oblečení, oblecích a v sepraných košilích. Fotografie v náhodném pořadí a časovém odstupu předkládali ženám různého věku i vzdělání.

K překvapení vědců ženy preferovaly různé muže, ale se stejným oblečením. Shrnuto: například dámy preferující neformální oblečení si vybraly protějšky takto oblečené bez ohledu na jejich obličej i postavu, vousy nebo pleš.

Reklama

Související témata:

Související články

Češi mají stáří jako výmluvu

S věkem ubývá svalová hmota. Proto je dobré se stále hýbat. Zařaďte pohyb do svého života, a předejděte tak pozdějším zdravotním komplikacím.

Výběr článků

Načítám