Hlavní obsah

Giorgio Armani: Móda znásilňuje ženy

Novinky, jky

Kontroverzní slova 85letého světoznámého italského módního návrháře vyvolala smíšené reakce. Armani pronesl, že ženy jsou znásilňovány módou a módními návrháři tím, že jim jsou vnucovány odhalené modely oblečení. Armani je známý svou decentní módou a je dlouhodobě považován za ikonu italského oblékání.

Foto: Profimedia.cz

Módní návrhář Giorgio Armani

Článek

Giorgio Armani byl za svá slova mnoha lidmi kritizován hned po tom, co je pronesl. Názor, že jsou ženy „znásilňovány” módními návrháři tlačícími je k nošení provokativního oblečení se setkal zejména s ohlasy, že toto porovnání použité při útoku na sexualizaci módního průmyslu shazuje opravdové sexuální násilí.

Pětaosmdesátiletý italský návrhář uvedl, že je na čase, aby řekl to, co si myslí. Dodal, že žena může být znásilněna na mnoho způsobů: „Jak uvržení (ženy) do sklepa, tak i její nucení, aby se oblékala určitým způsobem, jsou formy sexuálního násilí. Když se žena prochází po ulici a vidí reklamu, na které je žena v oblečení s odhalenými ňadry a pozadím, chce být taková také. I to je způsob jejího znásilňování.”

Foto: Profimedia.cz

Armaniho modely jsou oproti ostatním návrhářům obvykle konzervativní.

Armaniho komentáře, které pronesl během představení své nové kolekce pro Emporio Armani na milánském módním týdnu, se setkaly s vlnou nevole ze strany módních novinářů.

Booth Mooreová, šéfeditorka módního magazínu Women's Wear Daily, který vychází už déle než sto let, uvedla, že vykořisťování žen není novým fenoménem, a to ani vzdáleně: „Myslím si, že Armani svými modely ženy vždy respektoval. Mám ale za to, že slovo 'znásilnění' je velmi výbušné v každém jazyce.”

Editor webu fashionista.com Tyler McCall reagoval slovy: „Opravdu rád bych to celé přisoudil věkové, jazykové a kulturní bariéře, ale... ehm...”

Značka prádla Victoria’s Secret mění majitele

Ekonomika

Ženy v módním průmyslu nerovnost vnímají

Armani založil svou značku v roce 1975 a design jeho modelů byl často v prudkém kontrastu s výrazně více odhalenými modely ostatních módních návrhářů.

Skutečností je, že studie sexismu v módě v roce 2018 odhalila, že každá žena v módním průmyslu má za to, že v ní existuje nerovnostní problém, zatímco to samé odpověděla pouze polovina mužů.

„Na mých přehlídkách uvidíte krátké sukně, dlouhé sukně, volné kalhoty i upnuté kalhoty. Dal jsem ženám maximální svobodu, aby mohly využít celou škálu možností. Znechucuje mě slůvko 'trend'. Musíme se pracovat pro současné ženy. Neměly by existovat žádné trendy,” uvedl Armani.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám