Hlavní obsah

Zeleninové šťávy pro zdraví

Právo, Zdena Nováčková

Všichni vědí, že zdraví závisí i na tom, co jíme a pijeme. Šťávy ze syrové zeleniny a ovoce neboli smoothie jsou to nejlepší, co můžeme organismu dopřát - jsou bohaté na antioxidanty, enzymy, vitamíny, stopové prvky, vlákninu. To vše tělo potřebuje pro dobrou imunitu.

Foto: Profimedia.cz

Karotkovou šťávu mohou pít i děti od šestého měsíce. Pročišťuje játra i kůži, je přirozeným prostředkem proti vředům. Je bohatá na vitamíny C a A, na hořčík, vápník, selen, fosfor, křemík. Zvyšuje odolnost proti infekcím, příznivě působí na zrak.

Článek

Protože existuje nesčetně variant, každý si najde tu svou, která mu chutná. I příprava je celkem snadná - stačí mít po ruce mixér nebo odšťavňovač. Smoothie je hotové během chvíle a můžeme si ho dát kdykoli během dne. Nejvíc enzymů ale obsahuje bezprostředně po přípravě.

Kvůli lepší stravitelnosti můžeme šťávy ředit, nejlépe vychladlou převařenou vodou. A protože ovocné šťávy nebo koktejly jsou běžné a velmi oblíbené, chceme vás nalákat na zeleninová smoothie, která vás překvapí jak chutí, tak zdravotními benefity.

Česneková bomba odstraňuje střevní parazity

Česneková šťáva působí jako antibiotikum, dezinfikuje střeva a zbavuje je parazitů, snižuje tlak a cholesterol. Překážkou je specifická vůně rostliny, která nemusí být všem příjemná. Zmírnit sílu silic můžeme šťávou z citrónu. Čtrnáctidenní česneková kúra omladí organismus. Podobné účinky má šťáva z cibule nebo pórku.

Foto: Profimedia.cz

Česneková šťáva působí jako antibiotikum, snižuje tlak a cholesterol. Podobné účinky má i šťáva z cibule nebo pórku.

Petrželové smoothie podporuje štítnou žlázu

Petrželová šťáva urychluje metabolismus, podporuje štítnou žlázu a funkci nadledvinek. Příznivě působí i na močové ústrojí, dokáže rozpouštět ledvinové i močové kameny.

Doporučuje se v případech šedých zákalů i jiných problémů se špatným viděním. Ovšem pozor! Je příliš silná, a proto ji neužíváme déle než tři dny. Mnohem zdravější a přínosnější je přidávat pravidelně snítky petržele do jiných šťáv.

Zelná šťáva regeneruje střeva a snižuje váhu

Zelná šťáva je, laicky řečeno, čističem organismu. Hodí se výborně po dobrání antibiotik na regeneraci střeva. Obsah síry a chlóru pomůže při ozdravení žaludečních sliznic a celého zažívacího ústrojí.

Výborná je i při shazování kil. Často ale vyvolává plynatost, což je výsledek rozpouštění odpadních látek ve střevech. Zmírníme ji lžičkou dýňového oleje nebo přidáním kmínu. Pokud zelnou šťávu smícháme s karotkovou, máme bombu plnou vitamínu C.

Lahodné okurkové smoothie - nejlepší přírodní diuretikum

Okurková šťáva pomáhá při pročišťování ledvin, má vysoký obsah křemíku, podporuje růst vlasů a kvalitu kůže. Napomáhá harmonizaci krevního tlaku. Doporučuje se na prostatické potíže.

Osvěžuje, ochlazuje organismus, snižuje teplotu. Podporuje hubnutí a omlazuje tělo. Můžeme ji používat i jako osvěžující pleťovou vodu, která pleť vyživí, příznivě působí na otoky očí i jako hydratační sérum. Šťávu připravujeme z okurky i se slupkou (obsahuje vitamín E a kyselinu křemičitou). Výborná je s mrkví, červenou řepou nebo třeba fenyklem i další zeleninou.

Celerová šťáva napravuje špatné stravování

Celerová šťáva obsahuje větší obsah sodíku než vápníku a také dodává tělu sůl, která je pro tělo dokonale rozpustná. Pojídání celeru se doporučuje lidem, kteří jedí převážně nezdravě, tedy hodně škrobů a cukrů (např. převážně chléb, keksy, knedlíky, špagety a sladkosti).

Celer napomáhá organismu udržovat lymfu a krev ve správné hustotě. Účinné látky v celeru působí proti průduškovým a plicním potížím, zabraňují tvorbě křečových žil a arterioskleróze. Šťáva má tak výraznou chuť, že ji není potřeba kořenit.

Bramborový zázrak nastartuje metabolismus

Bramborovou šťávu připravujeme ze syrových brambor, je bohatá na vitamín C. Také obsahuje draslík, vápník, hořčík, zinek, fosfor, měď, železo. Prospívá kloubům, svalům, nehtům, vlasům a pokožce. Posiluje imunitní systém, upravuje metabolismus, čistí cévy, povzbuzuje srdce. Působí na trávení, a proto se často doporučuje při zahájení diety.

Nápoj, který obsahuje šťávu z brambor, působí antibakteriálně a pomáhá při bolestech krku. Nemá výraznou chuť, a proto se dá míchat s libovolnou zeleninou. Extrakt můžeme používat také jako zábal na vlasy. Účinný prostředek pro zdraví žaludeční sliznice dostaneme spojením bramborové šťávy, karotky a celeru.

Karotkové smoothie - bohatý zdroj vitamínu A 

Karotkovou šťávu mohou pít i děti od šestého měsíce. Pročišťuje játra i kůži, harmonizuje žaludeční šťávy, je přirozeným prostředkem proti vředům. Posiluje nervový systém. Zvyšuje odolnost proti infekcím, příznivě působí na zrak.

Obsahuje dostatek sodíku a draslíku, pomáhá s hospodařením s vodou v těle. Je bohatá na vitamíny C a A, na hořčík, vápník, selen, fosfor, křemík. Skvěle chutná se špenátovou šťávou, spolu jsou výborným čističem střev.

Kouzlo z červené řepy proti nachlazení

Šťáva z červené řepy má vysoký obsah vitamínu C, proto je velmi dobrá na podporu imunity. Jedná se o jednu z nejzdravějších šťáv a doporučuje se při rekonvalescenci, borelióze, chemoterapiích. Čistí cévy, podporuje dobrou náladu, posiluje nervovou soustavu a zbavuje tělo škodlivých látek.

Foto: Profimedia.cz

Červená řepa obsahuje vysoké množství kyseliny listové, proto je vhodná pro těhotné ženy. Šťáva z červené řepy se doporučuje při rekonvalescenci, borelióze, chemoterapiích, čistí cévy.

Červená řepa obsahuje vysoké množství kyseliny listové, proto je vhodná pro těhotné ženy - dostatek kyseliny listové pomáhá eliminovat vrozené vady, podporuje správný vývoj mozku ještě nenarozených dětí a také předchází onemocněním srdce. Kúra z červené řepy podpoří hubnutí. Počítejte s tím, že červené barvivo řepy obarvuje moč.

Mix proti chřipce a nachlazení

Šťávu z ovoce a zeleniny připravíme ze dvou až čtyř jablek, hrsti rukoly a bazalky tulsi a asi centimetrového kousku zázvoru. Vše rozmixujeme dohladka. Podle potřeby zředíme vodou. Šťáva je velmi vhodná v chřipkovém období, pročišťuje také organismus a přispívá k rychlejšímu metabolismu.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám