Grilovaná mozzarella v parmské šunce podle šéfkuchaře Tomáše Procházky
Grilovaná mozarella v parmské šunce

FOTO: Pražská restaurace Relief (2x)

Suroviny: 100 g mozzarelly, 3 plátky parmské šunky, 200 g žlutého melounu, 8 ks cherry rajčátek, rukola, olivový olej, sůl, cukr
Postup: Mozzarellu pevně a důkladně zabalíme do parmské šunky a necháme chvíli odpočinout v lednici. Mezitím si rozehřejeme pánev na středním plameni s trochou oleje. Olej nesmí být příliš rozpálený, nechceme, aby se šunka připalovala, ale pouze zlehka opekla a sýr se pomalu uvnitř rozehříval. Sýr v parmské šunce pomalu a pozvolna opékáme ze všech stran dokřupava. Při pozvolném opékání si připravíme rukolový salátek s melounem a rajčátky. Meloun rozpůlíme a zbavíme jadýrek a kůry, z dužiny můžeme krájet tvary dle vlastní fantazie. Nejjednodušší budou kostičky. Také si nakrájíme na půl cherry rajčátka. Poté vše smícháme a zakápneme olivovým olejem, lehce osolíme a ocukrujeme. Salát můžeme servírovat na talíř, stejně tak opečenou mozzarellu v šunce. Můžeme servírovat jak vcelku, tak i nakrájenou na plátky rozloženou po salátku.
Vanilková Pana cotta s lesním ovocem
Panna Cota
Suroviny: Smetana ke šlehání, cukr moučka, želatina, vanilkový lusk, lesní ovoce (může být i mražené)
Postup: Smetanu prohřejeme na vodní lázni s cukrem a vyloupaným vanilkovým luskem, který po svaření vyjmeme a místo něj vmícháme vanilková semínka a želatinu. Směs promícháme, necháme chvíli odpočinout a poté rozlijeme do připravených formiček, které necháme v lednici vychladit a krém ztuhnout. Při servírování zdobíme čerstvým ovocem, máme-li mražené, necháme ho mírně povolit a promícháme s cukrem, taktéž můžeme zdobit dezert.
 Hovězí svíčková s koňakovou omáčkou a bramborovým gratinem

FOTO: Habánské sklepy

Suroviny: 300 g hovězí svíčkové, 50 g másla, 1 cibule, 2 mrkve, 3 stroužky česneku, 40 g rajčatového protlaku, 1 dcl koňaku, 1 snítka tymiánu, bobkový list, 0,5 l hovězího vývaru, 1 kg brambor, 50 gramů parmazánu, 250 ml smetany, sůl, muškátový květ, rostlinný olej

Postup: Mrkev a cibuli nakrájíme na větší kousky a postupně zkaramelizujeme na oleji. Do pánve přidáme stroužek česneku, rajčatový protlak a restujeme. Poté přilijeme koňak a necháme odpařit alkohol. Zalijeme vývarem a necháme půl hodiny vařit. Pak obsah pánve scedíme, zredukujeme na polovinu a dosolíme – omáčka je hotova.

Oloupané brambory nakrájíme na tenké plátky, smícháme se smetanou a posekaným česnekem. Dochutíme solí a muškátovým květem. Do pekáče vyloženého pečicím papírem směs rovnoměrně rozložíme a přikryjeme opět pečicím papírem. Necháme péct v troubě předehřáté na 160 stupňů po 30 minut, poté sejmeme vrchní papír, posypeme strouhaným parmazánem a deset minut zapékáme při teplotě 200 stupňů. Vzniklý gratin necháme lehce vychladnout a nakrájíme do požadovaného tvaru.

Steaky z hovězí svíčkové necháme dosáhnout pokojové teploty. Rozpálíme olej v pánvi a osolené maso opečeme ze všech stran. Poté přidáme několik kostek vychlazeného másla a necháme zpěnit. Přidáme k němu snítku tymiánu a bobkový list, pak jím za občasného otáčení přeléváme maso. Až se začne přepalovat, opět přidáme kostku másla a pokračujeme zhruba tři minuty. Necháme maso pět minut odpočívat a poté hotové jídlo flambujeme zahřátým a zapáleným koňakem.

 Pivní čokoládový dort

FOTO: Litovel

Suroviny: 2 hrnky hladké mouky, 2 hrnky třtinového cukru, 2 lžičky kypřicího prášku, 80 g kakaa, 1 kelímek zakysané smetany, 250 ml piva Litovel Premium Dark, 2 vejce, 200 g másla, 200 ml smetany ke šlehání (33 % tuku), 200 g horké čokolády
Postup: Máslo necháme rozehřát a vyšleháme dohladka. Přidáme ostatní ingredience a mícháme, dokud není směs hladká a bez hrudek. Poté ji dejte do formy a pečeme zhruba čtyřicet minut, následně vyklopíme a necháme zchladnout. Smetanu rozehřejeme v rendlíku, přidáme čokoládu a máslo a za stálého míchání počkáme, než se vše rozpustí. Pak necháme vychladnout a polevou ozdobíme dort.
Grilované krevety s chilli a koriandrem

FOTO: Tescorecepty (3x)

Suroviny: 600 g loupaných krevet, čerstvý koriandr, sušené chilli vločky, olivový olej, citrón

Omáčka na namáčení: 100 g bílého jogurtu, 2 lžíce majonézy, kousek zázvoru, citrón, špetka soli, špetka pepře

Postup: Koriandr nasekáme nadrobno a spolu s chilli vločkami vmícháme do olivového oleje. Přidáme pár kapek citrónové šťávy. Do této marinády naložíme krevety a necháme je alespoň hodinu marinovat. Poté krevety ugrilujeme.

Omáčku na namáčení získáme smícháním jogurtu, majonézy, nastrouhaného zázvoru, citrónové šťávy, soli a pepře.

Špagety s mořskými plody na bílém víně
Suroviny: 450 g loupaných krevet, 900 g mořských plodů dle chuti, 60 g másla, 1 stroužek česneku, špagety, 150 ml bílého vína, 300 ml rajčatového pyré

Postup: Podle návodu uvaříme špagety. Na velké pánvi rozpustíme máslo, přidáme česnek. Dále přidáme krevety a smažíme cca 2-3 minuty. Postupně přidáváme další mořské plody a vše zalijeme bílým vínem. Vaříme asi 3-4 minuty. Přilijeme rajčatové pyré a zakryjeme pokličkou. Vaříme dalších 5 minut. Odstraníme pokličku a vložíme do omáčky špagety, snížíme ohřev na minimum a za stálého míchání necháme ještě 3-5 minut probublávat. Můžeme servírovat!

Topinka s hovězím steakem a žampiony
Suroviny: 4 silnější plátky chleba, 200 g hnědých žampionů nebo jiných hub podle vlastní chuti, špetka drceného kmínu, čerstvý tymián, 1 cibule, 400 g vyzrálého hovězího masa na steak (např. květovaná špička), olej, sůl, pepř, 3 stroužky česneku, 20 g másla + máslo na potření topinky, čerstvý špenát

Postup: Očistíme houby a nakrájíme je na plátky, oloupanou cibuli na měsíčky. Na pánvi rozehřejeme olej a necháme zesklovatět cibuli. Přidáme žampiony a dál restujeme. Osolíme, opepříme a přidáme drcený kmín. Až budou žampiony hotové, odstavíme a dochutíme lístky čerstvého tymiánu. Na jiné pánvi připravíme steak. Maso necháme odstát do pokojové teploty a poté ho ze všech stran potřeme olejem. Pánev rozpálíme na vysokou teplotu a položíme na ni maso. Až se maso „pustí“, steak otočíme a teplotu plotny snížíme na polovinu. Na maso položíme máslo a až se rozteče na pánev, přidáme dva rozbité stroužky česneku. Maso na pánvi stále posouváme a přeléváme česnekovým máslem.

Když je steak propečený tak, jak ho máme rádi (pro tento recept je nejlepší medium nebo medium rare), odstavíme ho z pánve, zabalíme do alobalu a necháme 10 minut odpočinout. Pokud byl steak hodně vysoký, můžeme ho nechat dopéct v troubě. Na pánvi po steaku z obou stran opečeme chléb. Poté steak ostrým nožem nakrájíme na tenké plátky, osolíme ho a opepříme.

Topinku potřeme česnekem a tenkou vrstvou másla, lehce ji osolíme. Poté na ni poklademe listy špenátu, houbovou směs a na závěr plátky steaku.


Mandlovo–mangové smoothie

FOTO: Alpro

Suroviny: 200 ml neslazeného mandlového nápoje Alpro, 65 g manga, 55 g jahod, 1 g mletého zeleného čaje
Postup: Oloupeme mango a nakrájíme ho na kousky. Jahody nakrájíme rovněž na menší kusy. Všechny ingredience dáme do mixéru a přidáme neslazený mandlový nápoj. Vše rozmixujeme a nalijeme do sklenice.
Ječný lívancový dortík se zeleným ječmenem

FOTO: Probio

Suroviny: 250 g celozrnné ječné mouky Bioharmonie, 2 lžičky kypřicího prášku, 1 lžička soli, 500 ml podmáslí, 2 vejce

Na krém: 150 g sýra mascarpone, 150 g čerstvého krémového sýra typu Lučina, 50 ml smetany ke šlehání, 50 g nastrouhaného parmezánu, 1 stroužek česneku, 2 porcované pytlíky zeleného ječmene Bio Neobotanics

Postup: V míse střední velikosti smícháme postupně dle uvedeného pořadí všechny suroviny. Vznikne palačinkové těsto. Pomocí naběračky lijeme přiměřené množství těsta na rozpálenou pánev s trochou oleje a usmažíme přibližně sedm ječných palačinek, které klademe jednu na druhou a necháme vychladnout.

Mezitím si uděláme krém. V míse vyšleháme krémové sýry, smetanu, přidáme parmezán a prolisovaný česnek. Nakonec přidáme porcovaný zelený ječmen (můžeme jej nahradit půlkou avokáda). Světle zeleným krémem mažeme jednotlivé palačinky a skládáme na sebe. Zbytkem krému pomažeme povrch a boky. Povrch ozdobíme dle fantazie zeleninou, salátovými lístky.

Jahodová srdíčka

FOTO: Dione (2x)

Suroviny na těsto: 150 g polohrubé mouky, 100 g cukru moučka, 50 g másla, 1 vejce, 4 lžíce mléka, 1 balení kypřicího prášku

Na náplň: 2 balení mražených jahod Dione 350 g, 1 vanička plnotučného tvarohu, 150 g cukru krupice, 1 jahodový pudink

Postup: Měkké máslo s vejci a cukrem utřeme do pěny, přidáme mléko a mouku smíchanou s kypřicím práškem. Těsto urovnáme do vymazané a vysypané formy a pečeme při 180 °C asi 20 minut, dokud nezezlátne.

Mezitím si připravíme náplň - rozmrazené jahody nakrájíme nadrobno, vmícháme do tvarohu spolu se 100 g cukru. Ze zbylé šťávy z jahod, 50 g cukru a pudinku uvaříme krém, který necháme trochu vychladnout. Na teplé těsto namažeme tvaroh s jahodami a nahoru rozetřeme vrstvu z jahodového krému. Dáme zapéct na zhruba 5 minut. Z vychladlého moučníku vykrajujeme srdíčka.

Krůtí nudličky na kari
Suroviny: 1 balení mražené zeleniny Francouzská od Dione, 200 g krůtích prsou, 2 lžíce rostlinného oleje, 200 ml smetany, kari koření, rýži, sůl
Postup: Nakrájíme krůtí maso na nudličky, osolíme a okořeníme podle chuti. Maso zprudka opečeme, vsypeme zmrazenou směs zeleniny, krátce orestujeme a ochutíme kari kořením. Přidáme smetanu a za stálého míchání krátce povaříme. Podáváme s rýží. Podle aktuální chuti a nálady můžeme pro zpestření přidat také plátky mandlí, koriandr či thajskou bazalku.
 Proteinový puding s ovocem

FOTO: Ing. Petr Kouble, Naturhouse

Suroviny: Sáček proteinového pudinku se sníženým obsahem tuku Slimbel system vanilka a čokoláda, voda nebo polotučné mléko, bobulovité ovoce – jahody, maliny, borůvky, sáček kakaa Apinat se sníženým obsahem tuku

Postup: Na dno sklenice vložíme bobulovité ovoce. Pudink připravíme dle návodu s vodou nebo mlékem a vlijeme do sklenice. Necháme zatuhnout. Poté ozdobíme ovocem, vanilkový pudink můžeme posypat kakaem.

Medový polibek
Medový polibek

FOTO: R. Jelínek

Suroviny: 2 cl Bohemia Honey, 2 cl Pear vodky R. Jelínek, 2 cl sirupu pomeranč / jablko, zázvorová limonáda (tonik)
Dekorace: skořice celá, jablečno-hruškový špíz ochucený medem a skořicí
Postup: V šejkru promícháme Bohemia Honey, hruškovou vodku a sirup. Dolijeme zázvorovým tonikem a přelijeme do nízké sklenice na led. Na závěr do nápoje vložíme celou skořici a jablečno-hruškový špíz.
Pink Ink

FOTO: Premier Wines & Spirits (2x)

Suroviny: 40 ml ginu Greenall’s Original London Dry Gin, tonik Thomas Henry Cherry Blossom, led, lístky máty
Postup: Do vyšší sklenice na víno či sklenice na long drink vložíme led, přilijeme tradiční londýnský gin a promícháme barovou lžící. Dolijeme tonikem a na závěr můžeme dozdobit například lístkem máty.
Stoli Ladies Mule
Suroviny: 40 ml vodky Stoli Razberi, tonik Thomas Henry Ginger Ale, led a maliny
Postup: Do nižší sklenice (tzv. whiskovky) vložíme led a maliny, přilijeme vodku, promícháme barovou lžící a dolijeme tonikem.
Dark Devil

FOTO: Johnnie Walker

Suroviny: Na jednu porci budeme potřebovat 5 cl Johnnie Walker Black Label, 5 cl brusinkového džusu, 5 cl zázvorového piva
Postup: Lehce trpká chuť brusinek spojená s kouřovostí světově nejvyhledávanější blended skotskou whisky vytváří lahodnou kombinaci. Výborný drink můžeme umíchat jen z brusinkového džusu a whisky. Pro náročné ale můžeme přidat ještě zázvorové pivo.
Koktejl plný vášně

FOTO: Bohemia sekt

Suroviny: 4 cl Pražské vodky, 3 cl bezového Moninu nebo sirupu, 1 cl limetkové šťávy, 6 cl čerstvé šťávy z růžového grapefruitu, Bohemia Sekt rosé demi sec, jahody na ozdobu
Postup: Do sklenice postupně nalijeme vodku, sirup, limetkovou a grapefruitovou šťávu a zalijeme Bohemia Sektem rosé. Drink dozdobíme jahodou a podáváme.