Hlavní obsah

Recepty nejen pro zamilované

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ať už si potrpíte na velká gesta, nebo chcete strávit Valentýna v klidu a s nádechem romantiky, jedno je jisté. Láska prochází žaludkem, a proto nic nezkazíte výborným pokrmem. Valentýnský večer pak nabere ty správné grády. Připravili jsme pro vás hned několik receptů, jimiž u svého protějšku zaručeně uspějete. Své si najdou i milovníci zdravé výživy. Přejeme vám dobrou chuť a hodně lásky!

Foto: Profimedia.cz

Láska prochází žaludkem, proč si tedy i na Valentýna nedopřát něco dobrého.

Článek
Grilovaná mozzarella v parmské šunce podle šéfkuchaře Tomáše Procházky
Suroviny: 100 g mozzarelly, 3 plátky parmské šunky, 200 g žlutého melounu, 8 ks cherry rajčátek, rukola, olivový olej, sůl, cukr
Postup: Mozzarellu pevně a důkladně zabalíme do parmské šunky a necháme chvíli odpočinout v lednici. Mezitím si rozehřejeme pánev na středním plameni s trochou oleje. Olej nesmí být příliš rozpálený, nechceme, aby se šunka připalovala, ale pouze zlehka opekla a sýr se pomalu uvnitř rozehříval. Sýr v parmské šunce pomalu a pozvolna opékáme ze všech stran dokřupava. Při pozvolném opékání si připravíme rukolový salátek s melounem a rajčátky. Meloun rozpůlíme a zbavíme jadýrek a kůry, z dužiny můžeme krájet tvary dle vlastní fantazie. Nejjednodušší budou kostičky. Také si nakrájíme na půl cherry rajčátka. Poté vše smícháme a zakápneme olivovým olejem, lehce osolíme a ocukrujeme. Salát můžeme servírovat na talíř, stejně tak opečenou mozzarellu v šunce. Můžeme servírovat jak vcelku, tak i nakrájenou na plátky rozloženou po salátku.
Vanilková Pana cotta s lesním ovocem
Suroviny: Smetana ke šlehání, cukr moučka, želatina, vanilkový lusk, lesní ovoce (může být i mražené)
Postup: Smetanu prohřejeme na vodní lázni s cukrem a vyloupaným vanilkovým luskem, který po svaření vyjmeme a místo něj vmícháme vanilková semínka a želatinu. Směs promícháme, necháme chvíli odpočinout a poté rozlijeme do připravených formiček, které necháme v lednici vychladit a krém ztuhnout. Při servírování zdobíme čerstvým ovocem, máme-li mražené, necháme ho mírně povolit a promícháme s cukrem, taktéž můžeme zdobit dezert.
Hovězí svíčková s koňakovou omáčkou a bramborovým gratinem
Suroviny: 300 g hovězí svíčkové, 50 g másla, 1 cibule, 2 mrkve, 3 stroužky česneku, 40 g rajčatového protlaku, 1 dcl koňaku, 1 snítka tymiánu, bobkový list, 0,5 l hovězího vývaru, 1 kg brambor, 50 gramů parmazánu, 250 ml smetany, sůl, muškátový květ, rostlinný olej
Postup: Mrkev a cibuli nakrájíme na větší kousky a postupně zkaramelizujeme na oleji. Do pánve přidáme stroužek česneku, rajčatový protlak a restujeme. Poté přilijeme koňak a necháme odpařit alkohol. Zalijeme vývarem a necháme půl hodiny vařit. Pak obsah pánve scedíme, zredukujeme na polovinu a dosolíme – omáčka je hotova.Oloupané brambory nakrájíme na tenké plátky, smícháme se smetanou a posekaným česnekem. Dochutíme solí a muškátovým květem. Do pekáče vyloženého pečicím papírem směs rovnoměrně rozložíme a přikryjeme opět pečicím papírem. Necháme péct v troubě předehřáté na 160 stupňů po 30 minut, poté sejmeme vrchní papír, posypeme strouhaným parmazánem a deset minut zapékáme při teplotě 200 stupňů. Vzniklý gratin necháme lehce vychladnout a nakrájíme do požadovaného tvaru.Steaky z hovězí svíčkové necháme dosáhnout pokojové teploty. Rozpálíme olej v pánvi a osolené maso opečeme ze všech stran. Poté přidáme několik kostek vychlazeného másla a necháme zpěnit. Přidáme k němu snítku tymiánu a bobkový list, pak jím za občasného otáčení přeléváme maso. Až se začne přepalovat, opět přidáme kostku másla a pokračujeme zhruba tři minuty. Necháme maso pět minut odpočívat a poté hotové jídlo flambujeme zahřátým a zapáleným koňakem.
Pivní čokoládový dort
Suroviny: 2 hrnky hladké mouky, 2 hrnky třtinového cukru, 2 lžičky kypřicího prášku, 80 g kakaa, 1 kelímek zakysané smetany, 250 ml piva Litovel Premium Dark, 2 vejce, 200 g másla, 200 ml smetany ke šlehání (33 % tuku), 200 g horké čokolády
Postup: Máslo necháme rozehřát a vyšleháme dohladka. Přidáme ostatní ingredience a mícháme, dokud není směs hladká a bez hrudek. Poté ji dejte do formy a pečeme zhruba čtyřicet minut, následně vyklopíme a necháme zchladnout. Smetanu rozehřejeme v rendlíku, přidáme čokoládu a máslo a za stálého míchání počkáme, než se vše rozpustí. Pak necháme vychladnout a polevou ozdobíme dort.
Grilované krevety s chilli a koriandrem
Suroviny: 600 g loupaných krevet, čerstvý koriandr, sušené chilli vločky, olivový olej, citrónOmáčka na namáčení: 100 g bílého jogurtu, 2 lžíce majonézy, kousek zázvoru, citrón, špetka soli, špetka pepře
Postup: Koriandr nasekáme nadrobno a spolu s chilli vločkami vmícháme do olivového oleje. Přidáme pár kapek citrónové šťávy. Do této marinády naložíme krevety a necháme je alespoň hodinu marinovat. Poté krevety ugrilujeme.Omáčku na namáčení získáme smícháním jogurtu, majonézy, nastrouhaného zázvoru, citrónové šťávy, soli a pepře.
Špagety s mořskými plody na bílém víně
Suroviny: 450 g loupaných krevet, 900 g mořských plodů dle chuti, 60 g másla, 1 stroužek česneku, špagety, 150 ml bílého vína, 300 ml rajčatového pyré
Postup: Podle návodu uvaříme špagety. Na velké pánvi rozpustíme máslo, přidáme česnek. Dále přidáme krevety a smažíme cca 2-3 minuty. Postupně přidáváme další mořské plody a vše zalijeme bílým vínem. Vaříme asi 3-4 minuty. Přilijeme rajčatové pyré a zakryjeme pokličkou. Vaříme dalších 5 minut. Odstraníme pokličku a vložíme do omáčky špagety, snížíme ohřev na minimum a za stálého míchání necháme ještě 3-5 minut probublávat. Můžeme servírovat!
Topinka s hovězím steakem a žampiony
Suroviny: 4 silnější plátky chleba, 200 g hnědých žampionů nebo jiných hub podle vlastní chuti, špetka drceného kmínu, čerstvý tymián, 1 cibule, 400 g vyzrálého hovězího masa na steak (např. květovaná špička), olej, sůl, pepř, 3 stroužky česneku, 20 g másla + máslo na potření topinky, čerstvý špenát
Postup: Očistíme houby a nakrájíme je na plátky, oloupanou cibuli na měsíčky. Na pánvi rozehřejeme olej a necháme zesklovatět cibuli. Přidáme žampiony a dál restujeme. Osolíme, opepříme a přidáme drcený kmín. Až budou žampiony hotové, odstavíme a dochutíme lístky čerstvého tymiánu. Na jiné pánvi připravíme steak. Maso necháme odstát do pokojové teploty a poté ho ze všech stran potřeme olejem. Pánev rozpálíme na vysokou teplotu a položíme na ni maso. Až se maso „pustí“, steak otočíme a teplotu plotny snížíme na polovinu. Na maso položíme máslo a až se rozteče na pánev, přidáme dva rozbité stroužky česneku. Maso na pánvi stále posouváme a přeléváme česnekovým máslem.Když je steak propečený tak, jak ho máme rádi (pro tento recept je nejlepší medium nebo medium rare), odstavíme ho z pánve, zabalíme do alobalu a necháme 10 minut odpočinout. Pokud byl steak hodně vysoký, můžeme ho nechat dopéct v troubě. Na pánvi po steaku z obou stran opečeme chléb. Poté steak ostrým nožem nakrájíme na tenké plátky, osolíme ho a opepříme.Topinku potřeme česnekem a tenkou vrstvou másla, lehce ji osolíme. Poté na ni poklademe listy špenátu, houbovou směs a na závěr plátky steaku.
Mandlovo–mangové smoothie
Suroviny: 200 ml neslazeného mandlového nápoje Alpro, 65 g manga, 55 g jahod, 1 g mletého zeleného čaje
Postup: Oloupeme mango a nakrájíme ho na kousky. Jahody nakrájíme rovněž na menší kusy. Všechny ingredience dáme do mixéru a přidáme neslazený mandlový nápoj. Vše rozmixujeme a nalijeme do sklenice.
Ječný lívancový dortík se zeleným ječmenem
Suroviny: 250 g celozrnné ječné mouky Bioharmonie, 2 lžičky kypřicího prášku, 1 lžička soli, 500 ml podmáslí, 2 vejceNa krém: 150 g sýra mascarpone, 150 g čerstvého krémového sýra typu Lučina, 50 ml smetany ke šlehání, 50 g nastrouhaného parmezánu, 1 stroužek česneku, 2 porcované pytlíky zeleného ječmene Bio Neobotanics
Postup: V míse střední velikosti smícháme postupně dle uvedeného pořadí všechny suroviny. Vznikne palačinkové těsto. Pomocí naběračky lijeme přiměřené množství těsta na rozpálenou pánev s trochou oleje a usmažíme přibližně sedm ječných palačinek, které klademe jednu na druhou a necháme vychladnout.Mezitím si uděláme krém. V míse vyšleháme krémové sýry, smetanu, přidáme parmezán a prolisovaný česnek. Nakonec přidáme porcovaný zelený ječmen (můžeme jej nahradit půlkou avokáda). Světle zeleným krémem mažeme jednotlivé palačinky a skládáme na sebe. Zbytkem krému pomažeme povrch a boky. Povrch ozdobíme dle fantazie zeleninou, salátovými lístky.
Jahodová srdíčka
Suroviny na těsto: 150 g polohrubé mouky, 100 g cukru moučka, 50 g másla, 1 vejce, 4 lžíce mléka, 1 balení kypřicího práškuNa náplň: 2 balení mražených jahod Dione 350 g, 1 vanička plnotučného tvarohu, 150 g cukru krupice, 1 jahodový pudink
Postup: Měkké máslo s vejci a cukrem utřeme do pěny, přidáme mléko a mouku smíchanou s kypřicím práškem. Těsto urovnáme do vymazané a vysypané formy a pečeme při 180 °C asi 20 minut, dokud nezezlátne.Mezitím si připravíme náplň - rozmrazené jahody nakrájíme nadrobno, vmícháme do tvarohu spolu se 100 g cukru. Ze zbylé šťávy z jahod, 50 g cukru a pudinku uvaříme krém, který necháme trochu vychladnout. Na teplé těsto namažeme tvaroh s jahodami a nahoru rozetřeme vrstvu z jahodového krému. Dáme zapéct na zhruba 5 minut. Z vychladlého moučníku vykrajujeme srdíčka.
Krůtí nudličky na kari
Suroviny: 1 balení mražené zeleniny Francouzská od Dione, 200 g krůtích prsou, 2 lžíce rostlinného oleje, 200 ml smetany, kari koření, rýži, sůl
Postup: Nakrájíme krůtí maso na nudličky, osolíme a okořeníme podle chuti. Maso zprudka opečeme, vsypeme zmrazenou směs zeleniny, krátce orestujeme a ochutíme kari kořením. Přidáme smetanu a za stálého míchání krátce povaříme. Podáváme s rýží. Podle aktuální chuti a nálady můžeme pro zpestření přidat také plátky mandlí, koriandr či thajskou bazalku.
Proteinový puding s ovocem
Suroviny: Sáček proteinového pudinku se sníženým obsahem tuku Slimbel system vanilka a čokoláda, voda nebo polotučné mléko, bobulovité ovoce – jahody, maliny, borůvky, sáček kakaa Apinat se sníženým obsahem tuku
Postup: Na dno sklenice vložíme bobulovité ovoce. Pudink připravíme dle návodu s vodou nebo mlékem a vlijeme do sklenice. Necháme zatuhnout. Poté ozdobíme ovocem, vanilkový pudink můžeme posypat kakaem.
Medový polibek
Suroviny: 2 cl Bohemia Honey, 2 cl Pear vodky R. Jelínek, 2 cl sirupu pomeranč / jablko, zázvorová limonáda (tonik) Dekorace: skořice celá, jablečno-hruškový špíz ochucený medem a skořicí
Postup: V šejkru promícháme Bohemia Honey, hruškovou vodku a sirup. Dolijeme zázvorovým tonikem a přelijeme do nízké sklenice na led. Na závěr do nápoje vložíme celou skořici a jablečno-hruškový špíz.
Pink Ink
Suroviny: 40 ml ginu Greenall’s Original London Dry Gin, tonik Thomas Henry Cherry Blossom, led, lístky máty
Postup: Do vyšší sklenice na víno či sklenice na long drink vložíme led, přilijeme tradiční londýnský gin a promícháme barovou lžící. Dolijeme tonikem a na závěr můžeme dozdobit například lístkem máty.
Stoli Ladies Mule
Suroviny: 40 ml vodky Stoli Razberi, tonik Thomas Henry Ginger Ale, led a maliny
Postup: Do nižší sklenice (tzv. whiskovky) vložíme led a maliny, přilijeme vodku, promícháme barovou lžící a dolijeme tonikem.
Dark Devil
Suroviny: Na jednu porci budeme potřebovat 5 cl Johnnie Walker Black Label, 5 cl brusinkového džusu, 5 cl zázvorového piva
Postup: Lehce trpká chuť brusinek spojená s kouřovostí světově nejvyhledávanější blended skotskou whisky vytváří lahodnou kombinaci. Výborný drink můžeme umíchat jen z brusinkového džusu a whisky. Pro náročné ale můžeme přidat ještě zázvorové pivo.
Koktejl plný vášně
Suroviny: 4 cl Pražské vodky, 3 cl bezového Moninu nebo sirupu, 1 cl limetkové šťávy, 6 cl čerstvé šťávy z růžového grapefruitu, Bohemia Sekt rosé demi sec, jahody na ozdobu
Postup: Do sklenice postupně nalijeme vodku, sirup, limetkovou a grapefruitovou šťávu a zalijeme Bohemia Sektem rosé. Drink dozdobíme jahodou a podáváme.

Reklama

Související témata:

Související články

Tři tipy na rychlé, lehké a chutné večeře

Začátkem roku se mnozí lidé snaží alespoň trochu odlehčit jídelníček. Nemusí jít přitom o nic složitého ani drastického. Podívejte se s námi na tři videa...

Vepřová panenka na čtyři způsoby

Libový sval, který se táhne podél páteře pašíka, v sobě ukrývá tisíc možností, jak se přeměnit v báječnou pochoutku. Pro návod na čtyři z nich jsme si zajeli...

V čem zazářit na romantické schůzce

Hledáte dokonalý outfit ku příležitosti svátku všech zamilovaných? Inspirujte se naším výběrem, co si obléci do kina, na večeři či na romantickou procházku...

Výběr článků

Načítám