Hlavní obsah

Sušené delikatesy, které zpestří váš jídelníček

Právo, Vendula Presserová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Houby sušíme snad všichni. Málokdo z nás však zná další možnosti sušičky. Je jich překvapivě velké množství. Vyzkoušejte spolu s Alenou Molinovou nejen křížaly, ale i další neuvěřitelné delikatesy, které vám zpestří snídaně i večery u televize, výlet do Himálaje nebo redukční dietu.

Foto: Profimedia.cz

Sušená zelenina se hodí například jako mlsání k televizi.

Článek
Rajčatový chleba
Suroviny: 100 g lněného semínka, 100 g slunečnicového semínka, 20 sušených rajčátek, 2 střední rajčata, 1 stroužek česneku, 1 červená cibule, mořská sůl
Postup: Rajčata namočíme na hodinu do vody. Slunečnici a lněné semínko rozmixujeme na mouku. Z rajčat slijeme vodu a odložíme je stranou.Do mixéru vložíme cibuli, česnek, sušená a čerstvá rajčátka a vše promixujeme na tekutější kaši. Vodou z rajčátek si regulujeme hustotu hmoty. Poté přidáme pomletá semínka a sůl (přibližně 1 lžička).Směs rozprostřeme na sušicí fólie a placky sušíme 10 až 12 hodin při teplotě 45 °C. Vrstva těsta by měla být všude stejně vysoká. Usušený chléb krájíme kolečkem na pizzu nebo nastříháme nůžkami. Uchováváme ho v suchu.
Sušené hovězí maso
Suroviny: 1 kg zadního hovězího, 3 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce balsamikového octa, tabasco (nebo chilli), mořská sůl
Postup: Maso dokonale očistíme, umyjeme a dáme na 1 hodinu do mrazáku (díky tomu se bude výborně krájet). Z ostatních přísad uděláme marinádu. Maso nakrájíme po vláknech na 5 mm silné plátky, pak na nudličky, ty vložíme do marinády a dokonale promícháme.Maso necháme proležet v uzavřené nádobě v lednici, nejlépe přes noc. Naložené maso rozložíme na sušičku a sušíme 6 hodin při 55 °C.
Banánové rolky
Suroviny: 4 banány, 2 jablka, 10 datlí, cukr podle chuti
Postup: Ovoce rozmixujeme, dosladíme, banány totiž sušením ztrácejí sladkou chuť. Těsto rozetřeme ve stejnoměrné vrstvě na speciální fólii na sušení placek. Sušíme přibližně 12 hodin na 42 °C.Ze suchých placek nastříháme nebo nakrájíme obdélníčky, čtverečky nebo jiné tvary, které můžeme srolovat do různých typů rolek.
Chipsy z červené řepy
Suroviny: 4 bulvy červené řepy, 50 ml vody, 50 ml jablečného octa, 1 lžíce olivového oleje, sůl (ideálně himálajská nebo mořská), pepř
Postup: Červenou řepu oloupeme, očistíme a nakrájíme na velmi tenké plátky (ideálně 1 mm). V míse smícháme vodu, ocet a olej. Do této marinády vložíme plátky zeleniny a důkladně je promícháme. Necháme 15 minut v míse uležet.Plátky řepy rozložíme na síta sušičky (neosušujeme je). Než sušičku zapneme, řepu opatrně posolíme a opepříme. Pokud nám nejde o striktní dodržení maximální teploty 42 °C pro raw stravu, potom sušíme první hodinu na více stupňů a následně teplotu snížíme a pokračujeme na 60 °C.Průběžně kontrolujeme, délka sušení je 7 hodin při teplotě 60 °C. Po usušení chipsy buď ihned sníme, nebo je uskladníme v utěsněných nádobách, jelikož rychle vlhnou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám