Nejprve se podíváme na přípravu velikonočního menu - polévky a hlavního chodu od šéfkuchaře Pavla Pechra z Francouzské restaurace Art Nouveau. Dezert v podobě velikonočního beránka připravila šéfcukrářka Adéla Hostášková. Přesné postupy naleznete v přiloženém videu. 

Krém z medvědího česneku a zastřené vejce

FOTO: Novinky

Suroviny: 100 g másla, 100 g šalotky, 0,5 l zeleninového vývaru, 0,5 l smetany, medvědí česnek dle chuti, 0,5 l mléka, 4 vejce, ocet, sůl, pepř, bylinky

Postup: Nakrájíme šalotku na středně drobné kousky. V kastrolu ji orestujeme na másle, zalijeme kvalitním zeleninovým vývarem, přidáme minimálně 28% smetanu, osolíme, lehce opepříme. Lehce svaříme. Mezitím si opláchnutý medvědí česnek pokrájíme. Do vroucího základu ho postupně přidáváme. U všech receptů, kde je smetana, je důležité máslo, které pokrm zjemní. Pro jasnější barvu přidáme trošku špenátu. Polévku řádně rozmixujeme, poté propasírujeme.

Na zastřené vejce si uděláme v teplé vodě (nesmí se vařit!) s octem vír, aby vajíčko putovalo v jednom směru. Bílek musí zůstat obalený kolem žloutku.

Pečená jehněčí kýta se špenátovou nádivkou, opečený medvědí česnek

FOTO: Francouzská restaurace Art Nouveau

Suroviny: 1,5 kg jehněčí kýty, 200 g anglické slaniny, 3 cibule, 3 stroužky česneku, 500 g mrkve, 200 g celeru, 4 vejce, 100 g hrubé mouky, 1 kg starého pečiva, medvědí česnek, baby špenát, špetka muškátu, 1 l masového vývaru, hrstka bylinek

Postup: Maso očistíme, ovážeme do provázku, aby drželo tvar. Nakrájíme zeleninu se slaninou. Do hrnce přidáme lehce olivového oleje a másla a nakrájenou zeleninu se slaninou opečeme. Přidáme bylinky. Ve vedlejším hrnci opečeme osolené a opepřené maso ze všech stran. Přidáme do něj zeleninu. Poté dusíme cca hodinu a 45 min při teplotě 140 °C. Po vyjmutí z trouby už jen zredukujeme (vyvaříme) šťávu, přidáme máslo a dokořeníme solí a pepřem.

Nádivka: Nakrájíme dva dny starou housku. Dále na kostičky slaninu a cibuli, opečeme na másle. Nadrobno nasekáme čerstvý mladý špenát.

Žloutky se smetanou a mletým muškátovým oříškem, solí a pepřem promícháme, zahustíme hrubou moukou a přidáme smetanu, mícháme. Směs vylijeme do mísy s houskou, kam dáme i špenát a vychladlou slaninu s cibulí. Všechny suroviny ručně promícháme. Na závěr vmícháme našlehaný sníh z bílků a vše vložíme do vymaštěného pekáčku. Pečeme v troubě na 140 °C 45 min.

Opečený medvědí česnek: Medvědí česnek opečeme společně se solí a pepřem na másle. Stačí velmi krátká doba.

Velikonoční beránek od šéfcukrářky Adély Hostáškové

FOTO: Novinky

Suroviny: 420 g hladké mouky, 350 g cukru krupice, 200 g másla, 225 g mléka, 3 vejce, 13 g kypřicího prášku, 100 g vlašských ořechů, 80 g čokolády

Postup: Vyšleháme bílky s cukrem v tuhý sníh. Utřeme máslo se žloutky v pěnu a postupně přiléváme mléko a střídavě mouku smíchanou s kypřicím práškem. Nakonec vmícháme nadrobno nasekané vlašské ořechy a čokoládu a na závěr vmícháme sníh. Pečeme ve vymazané a hrubou moukou vysypané formě na 160 °C cca hodinu.

Další inspirace pro velikonoční menu

Jehněčí roláda

FOTO: Pražské řeznictví (3x)

Suroviny: 1,5 kg jehněčí kýty bez kosti, 3 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, 100 g rozinek, 1 lžíce másla, 400 g čerstvého špenátu, 20 g sekaných mandlí, 3 stonky rozmarýnu, sůl, pepř, voda na podlití

Postup: Maso očistíme a rozřízneme na plát. Česnek prolisujeme, smícháme se solí, olejem a nakrájeným rozmarýnem. Vetřeme do masa ze všech stran a necháme maso asi 20 minut odpočinout v pokojové teplotě. Rozinky zalijeme horkou vodou a necháme krátce nabobtnat. V pánvi rozpustíme máslo a vsypeme listy špenátu, necháme chvíli zvadnout. Rozinky slijeme, posekáme společně se špenátem. Promícháme s nasekanými mandlemi. Dochutíme solí, pepřem.

Plát jehněčí kýty potřeme směsí, zavineme a svážeme provázkem. Vložíme do pekáče, podlijeme vodou, zakryjeme pokličkou a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C 1,5 hodiny. Potom odkryjeme a za občasného potírání masa výpekem pečeme dozlatova dalších 30-45 minut.

Jehněčí kotlety s batátem
Suroviny: 6-8 ks jehněčích kotlet, 2 stroužky nasekaného česneku, 8 lžic olivového oleje, 3 lžíce čerstvého rozmarýnu nasekaného nadrobno, ½ lžičky nastrouhané kůry z bio citronu, šťáva z ½ citronu, sůl, pepř, 1 velký batát

Postup: Kotlety omyjeme a osušíme. Z kosti odstraníme přebytečné kousky masa či blány, osolíme a opepříme. Rukama vetřeme do kotlet nasekaný česnek, rozmarýn, posypeme citronovou kůrou, pokapeme olivovým olejem a citronovou šťávou. Vložíme nejméně na 30 minut do lednice. Troubu rozehřejeme na 200 °C. Batát i se slupkou omyjeme, osušíme a nakrájíme na hranolky, které vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem. Hranolky osolíme, opepříme, můžeme přidat chilli, tymián, pokapeme olivovým olejem a rukama promícháme. Pečeme přibližně 30 minut.

Rozehřejeme grilovací pánev, kotlety grilujeme 3 minuty z každé strany, poté vyjmeme a přesuneme do jiné nádoby. Necháme zakryté 10 minut pod alobalem. Kotlety servírujeme se zeleninovým salátem, batátem a sladkokyselou omáčkou.

Pikantní jehněčí kýta

Suroviny: 1,2 kg jehněčí kýty, olivový olej, koření: 1 lžíce semen fenyklu, 1 lžíce uzené papriky, 1 lžíce mleté kurkumy, 1 lžička chilli, 1 lžička mleté skořice, 1 lžička mletého hřebíčku, sůl, pepř, čerstvý tymián

Příloha: 2 stonky řapíkatého celeru, 2 cibule, 4 ks mrkve, 4 brambory, 1 palička česneku, 3 lžíce medu

Zálivka: 2 lžíce dijonské hořčice, 2 lžíce olivového oleje, šťáva + nastrouhaná kůra z limetky

Postup: Předehřejeme troubu na 180 °C. Kýtu omyjeme a osušíme. V míse smícháme koření. Kýtu směsí koření a tymiánu potřeme.

Cibuli a řapíkatý celer nakrájíme nahrubo, mrkev oloupeme, paličku česneku rozpůlíme. Ve větší pánvi rozehřejeme olivový olej. Cibuli vložíme do pánve, necháme zpěnit. K cibuli vložíme kýtu a postupně opékáme ze všech stran.
Obsah pánve přesuneme do zapékací mísy společně s rozpůleným česnekem a vložíme do trouby. Pečeme 60 minut. Do vypečené šťávy naskládáme brambory, mrkev a celer. Kýtu zakápneme medem. Pokračujeme v pečení dalších 30 minut.

V misce vyšleháme ingredience na zálivku. Maso krájíme na plátky, servírujeme se zeleninou a limetkovou zálivkou.

Hráškový krém s lososem

FOTO: Papei (3x)

Suroviny: 350 g mraženého hrášku, 1 litr zeleninového vývaru, 1 šalotka, 1 lžíce másla, uzený losos Papei, 1 dcl smetany ke šlehání, sůl, pepř

Postup: Na másle necháme zesklovatět šalotku a přidáme hrášek. Po chvilce přilijeme vývar, přivedeme k varu a vaříme cca 15 minut. Poté polévku rozmixujeme na hladký krém, dochutíme solí, pepřem a zjemníme smetanou. Na talíři polévku ozdobíme uzeným lososem a můžeme podávat.

Quiche s brokolicí a sýrem Bleu d´Auvergne

Suroviny: listové těsto, 1 menší brokolice, 200 g sýru Bleu d´Auvergne, 3 vejce, 200 ml mléka, sůl, pepř

Postup: Brokolici rozebereme na růžičky a krátce ji spaříme horkou vodou. Listovým těstem vyložíme koláčovou formu a dno propícháme na několika místech vidličkou. Na těsto rozprostřeme brokolici a sýr. Vše zalijeme rozšlehanými vejci s mlékem. Ochutíme solí, pepřem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 25 minut.

Bramborové muffiny s vajíčkovým salátem
Suroviny: 4 velké brambory, 1 vejce, sůl, pepř, olivový olej, vajíčkový Retro salát

Postup: Brambory oloupeme a na struhadle je nastrouháme nahrubo. K nastrouhaným bramborám přidáme vejce, sůl, pepř a vše pořádně promícháme. Formu na muffiny vymažeme olivovým olejem. Z nastrouhaných brambor vytvoříme v každé formičce malé košíčky. Pečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů cca 25-30 dozlatova. Upečené bramborové muffiny necháme vychladnout a poté je plníme vajíčkovým salátem. Ozdobíme pažitkou nebo řeřichou a můžeme podávat.

Grilované jehněčí kotlety na bylinkách

FOTO: Catler

Suroviny: Jehněčí kotlety, tymián, rozmarýn, česnek, olej, pepř, sůl

Postup: Jehněčí kotlety nejprve posolíme z obou stran. V misce si připravíme marinádu složenou z nasekaných bylinek, pepře a oleje. Do této směsi vložíme kotlety a necháme, alespoň přes noc, marinovat. Ideálně kotlety několikrát otočíme, aby se marináda dostala všude. Druhý den vyjmeme kotlety z marinády a odstraníme bylinky, ty by se mohly při grilování připalovat. Kotletě stačí z každé strany vždy zhruba čtyři minuty. Jako přílohu zvolíme šťouchané brambory s jarní cibulkou.

Jehněčí na rozmarýnu a pečené brambory

FOTO: Karolína Kamberská pro Fino (2x)

Suroviny: 1/2 většího biocitrónu, 3 stroužky česneku, 5 snítek rozmarýnu, 300 ml suchého bílého vína, 5 lžic olivového oleje, 600–800 g jehněčí plece bez kosti, sůl a čerstvě mletý pepř, 2 menší cibule, 2 rajčata

Na brambory: 800 g brambor, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička mleté sladké papriky, 1 lžička drceného kmínu, sůl, 8 stroužků česneku ve slupce

Postup: Z citrónu vymačkáme šťávu do skleněné nebo keramické mísy a pak z něj odkrojíme asi polovinu kůry, ale pouze žlutou část. Kůru nakrájíme na velmi tenké nudličky. Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Lístky ze dvou třetin rozmarýnu nasekáme. Vše promícháme v míse s citrónovou šťávou, vínem a 3 lžícemi olivového oleje, do marinády vložíme maso. Přelijme marinádou i shora (což ještě v průběhu marinování několikrát zopakujeme, nebo maso po čase otočíme), mísu přikryjeme folií na potraviny a dáme na 24 hodin do chladničky.

Druhý den maso vyndáme, necháme okapat marinádu, osolíme a opepřeme. Položíme do pekáčku a potřeme zbytkem olivového oleje. Přikryjeme poklicí nebo alobalem, dáme do dolní části studené trouby, troubu zapneme a necháme dojít až k teplotě 200 °C. Poté pečeme 20 minut. Poté přidáme cibule nakrájené na čtvrtiny, rozpůlená rajčata a polovinu marinády, opět zakryjeme. Snížíme teplotu na 160 °C, pečeme další hodinu a půl za občasného polévání marinádou a přelévání vypečenou šťávou. Nakonec dopečeme dozlatova již odkryté.

Postup na brambory: Brambory oloupeme, nakrájíme na větší kostky nebo měsíčky, dáme do misky, přilejeme olivový olej, přisypeme koření a sůl. Přidáme celé stroužky česneku, zbavené horní slupky a kořínku. Takto pečený česnek krásně zesládne a nespálí se. Všechno promícháme, aby se brambory obalily směsí a kořením.

Do pekáčku dáme na dno papír na pečení. Na něj nasypeme brambory s česnekem, pečeme v troubě asi hodinu při 160 °C. Prvních třicet minut necháme zakryté alobalem nebo poklicí, na druhou polovinu je odkryjeme.

Kleftiko
Suroviny: 4 steaky z jehněčí kýty, 2 lžíce lístků čerstvého oregana a trocha na ozdobu, šťáva z jednoho citrónu, 5 lžic olivového oleje, 100 ml bílého vína, sůl a čerstvě mletý pepř, 4 velké brambory o váze celkem asi 800 g, 4 stroužky česneku, 2 cibule, 100 g pecorina nebo fety, 4 bobkové listy

Postup: Plátky masa dáme do ploché misky. Oregano, citrónovou šťávu, 2 lžíce oleje a víno smícháme v šálku, osolíme a opepřeme. Touto směsí přelijeme plátky masa v misce, obalíme je v marinádě z obou stran a misku zakryjeme fólií. Necháme marinovat ideálně přes noc nebo alespoň pár hodin.

Druhý den si připravíme čtyři listy pečicího papíru. Brambory oloupeme,
nakrájíme na silnější plátky a promícháme je s trochou oleje, soli a oregana. Na střed každého listu papíru rozdělíme brambory, na ně dáme plátek masa, posypeme ho plátky česneku, kolečky cibule, kostičkami sýra, na každý položíme bobkový list a zalijeme troškou marinády tak, aby nevytékala ven z papíru.

U každého papíru zvedneme cípy, stáhneme je k sobě, svážeme je nahoře
jako měšec a vyrovnáme do pekáče. Pečeme 2 hodiny v troubě rozpálené na 160 °C. Balíčky přendáme na talíře, opatrně uvolníme provázek a ihned podáváme, aby si každý otevřel svůj balíček sám.

Jehněčí hřbet v bylinkové krustě

FOTO: Ivan Vodochodský pro Tescoma s chutí

Suroviny: 1 jehněčí hřbet, 100 g dobré slovácké slaniny, červená cibule, 2 palice česneku, 2 mrkve, 200 ml kvalitního červeného vína, dijonská hořčice, 1 lžíce medu, 1 lžíce vinného octa, citrónová šťáva, olivový olej, tymián, rozmarýn, šalvěj, bobkový list, hrubozrnná sůl, pepř

Postup: Česnek zabalíme do alobalu a dáme ho na půl hodiny péct do trouby při teplotě 200 °C. Hřbet svážeme, osolíme, opepříme a opečeme ho ze všech stran na oleji dozlatova.

Mezitím si posekáme bylinky, které smícháme s olejem, citrónovou šťávou, vymačkaným opečeným česnekem a rozdrobeným toastovým chlebem. Hřbet potřeme hořčicí, navrch dáme bylinkovou směs a hřbet dáme dopéct na 15 minut do trouby předehřáté na 150 °C.

Mrkev a cibuli nakrájíme na klínky a necháme na olivovém oleji s medem a vinným octem zkaramelizovat. Po vyjmutí upečené maso necháme odpočinout, výpek zastříkneme vínem a vysmažíme na požadovanou hustotu.

Nádivkové muffiny

FOTO: Emco (2x)

Suroviny: 3 celozrnné housky, 50 g jemných ovesných vloček, 3 vejce (žloutky a bílky zvlášť), 200 ml mléka, 300 g uzeného masa (nebo uzeného tofu), 40 g čerstvých kopřiv, sůl a pepř
Postup: Troubu předehřejeme na 180 °C a vymažeme formu na muffiny. Housky a maso nakrájíme na drobné kostičky a promícháme s ovesnými vločkami. Zalijeme mlékem a znovu promícháme. Kopřivy spaříme horkou vodou a nasekáme. Smícháme s masem, houskami a ovesnými vločkami. Přidáme žloutky, osolíme a opepříme. Nakonec lehce vmícháme sníh ušlehaný z bílků. Naplníme formu a pečeme cca 30 minut.
Ovesné palačinky se špenátem

Suroviny: 150 g jemných ovesných vloček, 2 vejce (mohou být jen bílky), 200 ml mléka, špetka soli

Náplň: 450 g mraženého listového špenátu, 1 cibule, 2 stroužky česneku, sůl a pepř, lžíce rostlinného oleje

Postup: Na oleji necháme zesklovatět nasekanou cibulku, pak vsypeme špenát a přiklopený krátce podusíme, aby změkl. Osolíme, opepříme a dochutíme utřeným česnekem.

Ovesné vločky zalijeme mlékem a necháme pár minut bobtnat. Přidáme sůl a vejce. Vše rozmixujeme na hladkou hmotu, dle potřeby můžeme přidat vločky nebo mléko tak, aby vzniklo mírně husté těsto.

Na středně rozpálenou pánev nalijeme přiměřené množství těsta, rozprostřeme po celé ploše pánve a smažíme po obou stranách. Pokud použijete teflonovou pánev, můžete smažit bez použití tuku. Tenké palačinky plníme připraveným špenátem, zavineme a podáváme.

Pečený losos s křupavým chřestem a rajčatovou salsou

FOTO: Recepty s chutí

Suroviny: 2 filety z lososa, 1 Otma rajčata loupaná krájená, 4 stroužky česneku, 1 citrón, nejlépe chemicky neošetřený, 1 lžíce olivového oleje Vasco da Gama, hrst čerstvého oregana, svazek zeleného chřestu, 150 g loupaných mletých mandlí, 100 g strouhaného parmazánu, 2 vejce, 1 lžíce sušeného česnekového prášku, 1 lžíce sušeného oregana, sůl, pepř

Postup: Citrón pečlivě omyjeme a ostrouháme z něj kůru. Potom překrojíme na polovinu a vymačkáme šťávu. Obojí budeme potřebovat na salsu i pro naložení lososa.

Lžičku kůry a lžičku šťávy smícháme s olivovým olejem a trochou soli a čerstvě mletého pepře. Prolisujeme do marinády polovinu česneku, promícháme a směs důkladně vetřeme do lososových filetů. Necháme v lednici půl hodiny marinovat.

Chřesty opláchneme a odkrojíme zdřevnatělé konce. Zelené chřesty mívají jemné stonky a většinou není nutné odstraňovat slupku. Pokud máme větší stonky, odstraníme pevnou slupku zhruba ze dvou třetin stonku.

V misce smícháme mleté mandle, parmazán, granulovaný česnek, sušené oregano a lžičku soli. V jiné misce prošleháme vajíčka. Každý chřestový stonek namočíme ve vajíčku a poté obalíme v připravené směsi. Hned klademe na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme 20 minut v troubě při 200 stupních.

Na rajčatovou salsu smícháme krájená rajčata s jednou lžičkou citrónové kůry a lžičkou šťávy, přidáme nasekané oregano a zbývající dva stroužky česneku, také prolisované. Promícháme a podle chuti osolíme a opepřeme.

Připravené filety dáme na plech vyložený pečicím papírem a 10-12 minut pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů. Hotového lososa přelijeme na talíři rajčatovou salsou a podáváme s pečenými chřesty.

Chlebíček s hráškovou pěnou

FOTO: Metropol

Suroviny: 100 g mraženého zeleného hrášku, 1 mozzarella, 2 lžíce žervé, špetka cukru, špetka soli, citrónová šťáva, lístky bazalky na ozdobu

Postup: Hrášek dáme do vroucí osolené vody a vaříme asi 2 min. Scedíme (trochu vývaru si uschováme) a propláchneme ledovou vodou. Do vyšší nádoby dáme hrášek, žervé, špetku cukru a vymixujeme tyčovým mixérem. Pokud je třeba, směs povolíme zchladlým vývarem. Ochutíme citrónovou šťávou a eventuálně troškou soli.

Mozarellu nakrájíme na plátky. Pečivo potřeme směsí, na každý chlebíček položíme plátek mozzarelly a ozdobíme lístkem bazalky.

Sekaná s listovým špenátem a sýrem

FOTO: Tesco recepty

Suroviny: 500 g (nebo 250 g) čerstvého špenátu (mraženého listového), 800 g mletého vepřového a hovězího masa, 200 g eidamu (min. 30 %), 2 vejce, hrst sušené majoránky, olej na pánev, 2 šalotky, 2 až 3 stroužky česneku, strouhanka, sádlo na vymazání pekáčku, sůl, pepř

Postup: Čerstvý špenát zbavíme tvrdých stonků a spaříme vroucí vodou. Necháme ho vychladnout a vymačkáme přebytečnou tekutinu. Špenát nasekáme a v míse smícháme s mletým masem. Přidáme nastrouhaný sýr, vejce, majoránku, sůl a pepř.

Na pánvi rozehřejeme olej. Orestujeme na něm nadrobno nakrájenou šalotku s česnekem a přidáme je ke směsi. Vše smícháme a podle potřeby přidáme strouhanku.

Směs zpracujeme do dvou podélných šišek. Do horní části zapíchneme párátka, aby sekaná držela tvar. Pekáček vymažeme sádlem a vysypeme strouhankou. Pečeme při 180 °C dozlatova, asi hodinu.

Tip: Na Velikonoce zkuste místo špenátu použít kopřivy.

Plněná čokoládová vajíčka

FOTO: Baileys

Suroviny: 10 čokoládových dutých vajíček, 5 cl smetany ke šlehání (30 %), 150 g ricotty, 5 cl Baileys Chocolat Luxe, 50 g mléčné čokolády, 50 g hořké čokolády

Postup: Čokoládovým vajíčkům odlámeme špičky, které dáme stranou. Oba druhy čokolády rozpustíme nad vodní lázní, přilijeme horkou smetanu a mícháme, dokud nám nevznikne hladký a lesklý krém. Za občasného promíchání necháme vychladnout.

Ručním šlehačem lehce prošleháme vychladlý čokoládový krém s ricottou a Baileys, vložíme do zdobícího sáčku a krémem naplníme čokoládová vejce.

Necháme vychladnout přes noc v lednici, ozdobíme ovocem a podáváme.

Boží milosti
Boží milosti

FOTO: Klasa

Suroviny: 250 g hladké mouky, 2 lžíce Tuzemáku, 3 lžíce octa kvasného lihového, 1 vejce, kůra z půlky citrónu, 2 vrchovaté lžíce zakysané smetany, bílý jogurt Klasik, špetka soli, směs oleje a škvařeného sádla, moučkový cukr na obalení

Postup: Mouku prosejeme na vál, uprostřed vytvoříme důlek a do něj nalijeme tekuté ingredience, přidáme sůl a citrónovou kůru. Zpracujeme v dokonale hladké těsto a necháme v lednici aspoň půl hodiny odpočívat.

Poté vyválíme na plátky tenké cca 3 mm a rozkrájíme rádýlkem na čtverečky. Každý můžeme ještě uprostřed jemně naříznout.

Smažíme ve vysoké vrstvě tuku dozlatova, po upečení necháme okapat na papírových utěrkách a poté pocukrujeme. Nejlepší jsou ještě teplé.

Opilá vejce
Opilá vejce

FOTO: Hera

Suroviny pro 6 ks: 200 g bílé čokolády, 50 g tmavé čokolády

Náplň: 250 ml mléka, 60 g kukuřičného škrobu, 80 g krupicového cukru, 1 vanilkový lusk, 200 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť, 80 ml vaječného likéru

Postup: Do silikonové formy vlijeme rozpuštěnou čokoládu a po vychlazení pomocí kartáčku nastříkáme tmavou čokoládou skvrnky.

Mléko přivedeme k varu společně s cukrem a vanilkou, poté přidáme škrob a dobře provaříme. Sundáme z tepla a šleháme do studena. Po vychlazení všleháme tuk.

Hotový krém nastříkáme pomocí sáčku do čokoládové skořepiny. Střed skořepiny necháme volný pro náplň – vaječný likér. Nemáme-li silikonovou formu, můžeme si pomoci vařečkou nebo naběračkou obalenou folií.


Šuhajdy

FOTO: Tatra (2x)

Suroviny: Salko nebo Salko karamel, 250 g másla, 2 čokolády na vaření, 1 ztužený tuk (Omega), papírové košíčky
Na zdobení: oříšky, mandle, lentilky 
Postup: Salko necháme zkaramelizovat, po vychladnutí promícháme s máslem, nejlépe elektrickým šlehačem. Čokoládu se ztuženým tukem rozpustíme ve vodní lázni. Do připravených košíčků dáme lžičku čokolády a necháme chvíli ztuhnout. Navrch přidáme karamelovou náplň a znovu zalijeme čokoládou. Můžeme ozdobit lentilkami, oříšky, mandlemi apod.
Domácí vaječný likér
Suroviny: 8 žloutků, 1 Tatra Grand neslazené kondenzované mléko, 3 sáčky vanilinového cukru, 2 šálky mléka, 1 Tatra Salko, 1/4l rumu
Postup: Všechny suroviny mimo salka a rumu dáme do hrnce a ve vodní lázni šleháme do zhoustnutí (nesmí se vařit) na cca 60 °C, až se udělá hustší pěna. Poté hrnec odstavíme, přidáme salko, zašleháme a za občasného míchání necháme vychladnout, až pěna opadne. Dále přidáme rum. Pokud zůstanou po pěně hrudky, je dobré likér při přelévání do lahve přecedit.
Velikonoční whisky drink Rob Roy

FOTO: Singleton of Dufftown

Suroviny: 4 cl skotské whisky Singleton of Dufftown 12yo, 4 cl sladkého vermutu, kapku angostury

Postup: Do míchací sklenice naplněné ledem dáme skotskou whisky, sladký vermut a kapku angostury. Dobře promícháme a přelijeme do vychlazené sklenky na nožce. Pro efekt můžeme ozdobit třešinkou nebo spirálou z pomerančové kůry.

Nezbývá než popřát „slainthe“, tedy „na zdraví“ a vychutnat si Velikonoce a příchod jara plnými doušky.

Spring Breeze

FOTO: Mattoni

Suroviny: 2 cl medové vody (med rozpuštěný ve vodě), 1 cl citrónové šťávy, 1 lžička (5 g) vanilkového cukru, 15 cl mattoni, 6 lístků kadeřavé petrželky
Postup: Do sklenice nalijeme medovou vodu s citrónovou šťávou, přidáme cukr, petrželku, zamícháme, přidáme led a dolijeme mattonkou. 
Koktejl Hugo

FOTO: Bohemia Sekt

Suroviny: Bohemia sekt, bezinkový sirup monin, limetka, led
Postup: Do skleničky dáme kostky ledu, zalijeme sektem, přidáme bezinkový sirup a trochu vymačkané limetky.
Dark Devil 

FOTO: Johnnie Walker

Suroviny: 50 ml Johnnie Walker Black Label, 50 ml brusinkového džusu, 50 ml zázvorového piva
Postup: Do sklenice s ledem postupně nadávkujeme jednotlivé ingredience a lehce promícháme. Na závěr ozdobíme například limetou a servírujeme.
Bavarian

FOTO: Zámecké palírny Blatná

Suroviny: 0,04 l Altfernet Original, 0,15 l Thomas Henry, Tonic Water, plátek citrónu a lístky máty

Postup: Smícháme panáka přírodního Altfernetu Original s trochou toniku. Hořký koktejl se neobejde bez ledu a lístků máty, které mu nasazují pomyslnou chuťovou tečku.

Bohemian

FOTO: Becherovka

Suroviny: 10 ml bezového sirupu, 15 ml čerstvě vymačkané citrónové šťávy, 45 ml Becherovky Original, 45 ml čerstvé ananasové šťávy, led, plátek salátové okurky
Postup: V šejkru společně s ledem protřepáme becherovku, bezový sirup a ananasovou šťávu, přecedíme do nižší (whiskové) sklenice s ledem a ozdobíme plátkem okurky.