Hlavní obsah

Není knedlík jako knedlík

Právo, Vendula Presserová

Tvořily nedílnou součást rakouskouherské kuchyně, díky tomu se i v současnosti vaří jak u nás, tak v Rakousku, Bavorsku či Tyrolsku. Čtyři méně frekventované druhy knedlíků můžete vyzkoušet spolu s šéfkuchařem pražské restaurace Mincovna Davidem Kalinou.

Foto: Profimedia.cz

Nejobvyklejší je u nás bílá pšeničná mouka.

Článek
Dvakrát knedlík
Rychlý: Půl balíčku hrubé mouky, 1 sáček prášku do pečiva (tradiční, se škrobovým nebo vinným kamenem to moc nefunguje), 1 vejce, lžička soli, 2 starší rohlíky, voda dle potřeby

Mouku smícháme s práškem do pečiva a solí. Přidáme vejce a pomalu za stálého míchání přiléváme vlažnou vodu (rovnou z kohoutku), až vznikne vláčné těsto. Do něj přimícháme na kostičky nakrájené rohlíky.

Mokrýma rukama vytvarujeme na prkénku dvě šišky a vhodíme je do vroucí osolené vody ve velkém kastrolu. Po deseti minutách pozvolného varu šišky otočíme a celkem vaříme 25 minut. Jakmile knedlíky vyndáme, propícháme je špejlí.

Kynutý: 400 g hrubé mouky, 20 g droždí, lžička cukru, 1 vejce, 250 ml mléka, lžička soli, 2 starší housky

Z droždí, cukru, trošky vlažného mléka a lžíce mouky připravíme kvásek. Mouku osolíme, přidáme vejce, vzešlý kvásek a postupně přiléváme mléko. Vznikne řídké těsto, ke kterému přidáme nakrájené housky, a vypracujeme hladké, nelepivé těsto. Z něj vytvarujeme dvě šišky, které necháme na pomoučeném vále 30 minut kynout.

Po deseti minutách knedlíky otočíme. Vykynuté šišky svrchu namočíme, aby nepopraskaly, a vložíme je do vařící vody. Po deseti minutách pozvolného varu je otočíme a celkem vaříme 20 minut. Hotové knedle propícháme špejlí a nakrájíme nití, strunovým kráječem nebo tenkým nožem.

Sýrové knedlíčky
Suroviny: 60 g čerstvého kozího sýra, 60 g nivy, 60 g hermelínu, 350 g toustového chleba, 100 ml mléka, 2 vejce, 30 g másla, petrželová nať, sůl, pepř, černý mletý, muškátový oříšek mletý
Postup: Vyšlehané vejce, opečené kostky toustového chleba, rozpuštěné máslo, nasekanou petrželku, mléko, koření a na kostky nakrájené sýry promícháme. Z těsta vytvarujeme osm plochých knedlíčků, které opečeme na másle do zlatova, a poté vaříme v páře 12 minut. Podávat je můžeme s vývarem a zeleninou restovanou na másle.
Kopřivové knedlíky s parmazánem
Suroviny: 350 g světlého pečiva, 150 ml mléka, 300 g kopřiv, 1 cibule, 50 g hladké mouky, 2 stroužky česneku, 100 g másla, 60 g parmazánu, 2 vejce, sůl, pepř černý mletý, muškátový oříšek mletý
Postup: Pečivo nakrájené na kostičky namočíme do mléka. Kopřivy omyjeme, oblanšírujeme (spaříme vroucí vodou a propláchneme studenou), dobře vymačkáme a nasekáme na jemno. Na jemno nakrájíme cibuli a česnek a podusíme spolu na másle. Pečivo promícháme s vejci, s kopřivami a orestovanou cibulí a česnekem. Okořeníme solí, pepřem a muškátovým oříškem, celou hmotu dobře prohněteme. Nakonec přidáme trochu mouky a vytvoříme malé knedlíky. Vaříme je ve slané vodě asi 10 minut. Před podáváním posypeme parmazánem a polijeme rozpuštěným máslem.
Pohankové knedlíky se špekem
Suroviny: 250 g toustového chleba, 100 ml plnotučného mléka, 1 vejce, 100 g hrubé pohankové mouky, 40 g másla, 100 g pórku, 1 stroužek česneku, 100 g špeku, sůl
Postup: Kostičky pórku a česnek zpěníme na másle, špek nakrájený na malé kostičky vyškvaříme a vše smícháme s toustovým chlebem nakrájeným na kostičky. Přidáme pohankovou mouku, rozšlehané mléko, vejce a sůl. Vypracujeme těsto a necháme ho hodinu stát v chladu. Mokrýma rukama vytvarujeme knedlíky a dáme je vařit do vroucí osolené vody. Po 20 až 30 minutách (záleží na velikosti) knedlíky vytáhneme. Pohankové knedlíky výborně chutnají se zelným salátem s křenem.
Dýňové chlupaté knedlíky
Suroviny: 400 g dýně hokkaido, 400 g vařených brambor, 4 vejce, 2 stroužky česneku, 500 g polohrubé mouky, sůl, mletý bílý pepř
Postup: Oloupanou syrovou dýni bez semínek nastrouháme na hrubém struhadle, vařené brambory na jemném a vše promícháme společně s prolisovaným česnekem, moukou, vejci, solí a pepřem. Vypracujeme těsto a utvoříme kulaté knedlíky o průměru přibližně 8 cm. Knedlíky uvaříme v osolené vodě (10-15 minut). Tyto knedlíky jsou vhodná příloha k pečenému masu, například kachně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám