Hlavní obsah

S následky boreliózy pomohou byliny

Právo, Zdena Nováčková

Podle statistiky vedené Státním zdravotním ústavem se u nás ročně nakazí lymeskou boreliózou přibližně čtyři a půl tisíce lidí. Léčení bývá nesnadné a dlouhodobé. Výbornou doplňkovou léčbou je bylinná terapie, která pomáhá tlumit následky onemocnění.

Foto: Profimedia.cz

Léčení boreliózy bývá dlouhodobé a nesnadné. Výbornou doplňkovou léčbou je bylinná terapie.

Článek

Nepříjemné příznaky choroby se mohou objevovat i několik let po zaléčení antibiotiky. Obvykle přetrvává bolestivost a otoky kloubů i neurologické příznaky – necitlivost, brnění, vystřelující bolest. Dále onemocnění doprovázejí krátkodobé výpadky paměti, výkyvy nálad, deprese a příznačná únava, nepravidelný srdeční rytmus nebo špatná funkce štítné žlázy a mnohé další.

Byliny dokážou celkově harmonizovat organismus a zároveň nezatěžují další orgány. Takže je dobré ke standardní (klasické) léčbě přiřadit alternativní léčbu bylinami. Pomáhá jich celá řada, z těch, které zde neuvádíme, například ještě pivoňka, javor, vinná réva, olše, ostružiník, borovice, jinan…

Vždy totiž záleží na tom, co přesně je v těle v nepořádku a co borrelie v těle zasáhly (pohybovou nebo nervovou soustavu, játra, štítnou žlázu apod.). Proto jsou velkou výhodou bylinkové směsi, například na zklidnění a harmonizaci nervové soustavy a mozkové činnosti, nebo na celkovou očistu organismu, a další.

Pupečník asijský (Gotu-Kola): Odstraňuje mentální blokády

Pochází z jižní Asie a Číny, kde se tradičně užívá při léčbě nejrůznějších onemocnění, především kožních. U nás jsou v současnosti na trhu preparáty patřící do skupiny tzv. mozkových nutrientů, neboť úspěšně regeneruje nervovou soustavu.

Užívá se k odstranění mentálních blokád, k podpoře paměti, k léčbě depresí, epilepsie. Dále čistí krev, posiluje imunitní systém i funkci jater. Nejčastěji se užívá ve formě odvaru nebo tinktury.

Bělotrn kulatohlavý: Vyrovnává nervový systém

Účinně pomáhá při svalové atrofii, periferní obrně, zánětech nervů, různých neuralgiích a poruchách vedení vzruchu nervovými vlákny.

„V malých dávkách má bělotrn stimulační účinek na srdeční sval, ve velkých množstvích je schopný vyvolat křeče, po kterých by mohlo následovat celkové ochabnutí,“ říká bylinkářka Jarmila Podhorná. Je možné, že se tato droga stane výběrovým léčivem i pro léčbu myopatií nebo zánětů míchy.

Třezalka tečkovaná: Přírodní antibiotikum

Správnou volbou pro doléčení boreliózy je třezalka, a to pro své silné protizánětlivé účinky. Umí také tlumit bolestivé stavy.

Třezalka v kombinaci s pelyňkem černobýlem pozitivně působí na slinivku břišní a játra, která při tomto onemocnění bývají často poškozena. Macerací květů v kvalitním slunečnicovém oleji získáme hodnotný masážní a hojivý jasně červený olej. Vně třezalka pomáhá při problémech s pohybovým ústrojím a páteří.

Rozchodnice růžová: Aktivuje činnost štítné žlázy

Rostlina působí jako adaptogen, spolehlivě vyrovnává výkyvy organismu. Aktivizuje činnost štítné žlázy. Zlepšuje a zrychluje rekonvalescenci po těžkých chorobách, odstraňuje únavu, stimuluje imunitní systém, zlepšuje paměť, odstraňuje předrážděnost a tlumí psychogenní bolesti hlavy. Chrání jaterní parenchym a působí detoxikačně.

Černý rybíz: Zlepšuje imunitu

Plody jsou vhodné při únavě, proti stresu, v rekonvalescenci po těžkých a dlouhých chorobách. Listy působí jako spolehlivé antirevmatikum. Odvar z kořene je zase vynikajícím lékem při zánětech jater.

Ořešák černý? Očista střev, zvýšení imunity

Jedním z kroků při léčbě boreliózy přírodní cestou je očista střev a s tím související posílení imunity. Důležitá je vyvážená strava, aby nebyla plná cukru a geneticky modifikovaných potravin, obojí totiž napomáhá ničení střevní mikroflóry.

K detoxikaci organismu pomáhá tinktura z černého ořešáku nebo stačí nakrájené zelené ořechy povařit a vývar vypít. Jako součást léčby jsou vhodné pelyněk a penízovka.

Jalovec: Čistí játra

Tinktura z vonných silic se používá hlavně v revmatologii při léčbě kloubů a páteře. Ale také se využívá na regeneraci jater a harmonizaci hospodaření se žlučí.

Tinktura z topolu: Zahajuje terapii

Bylinná kúra při léčení boreliózy začíná většinou právě tinkturou z pupenů topolu. Topolové pupeny mají kromě jiného výtečné analgetické účinky, které se uplatňují především při kloubním revmatismu. Vnitřně se doporučuje k léčbě svalových křečí, zpravidla v kombinaci s hořčíkem. Pozitivní vliv má také na poruchy výživy pokožky a sliznic.

Lymeská borelióza

Lymeská borelióza je infekce bakterií borrelia burgdorferi. Přenáší se hlavně klíšťaty, ale uvažuje se, že jejími možnými přenašeči mohou být i další druhy hmyzu, jako jsou komáři či blechy. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám