Hlavní obsah

Velikonoce jsou pro většinu Čechů vítaným volnem

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jarní úklid, barvení vajec, pletení pomlázky, pečení mazanců či beránků patří mezi naše nejoblíbenější velikonoční tradice. Podle nedávného průzkumu ČSOB ale všechny tyto tradice překvapivě dodržuje pouze každý pátý Čech. Většina vsadí pouze na jarní dekorace a pak už si jen užívá volných dnů.

Foto: Profimedia.cz

K Velikonočnímu pondělí tradičně patří i koleda.

Článek

Velikonoce jsou především lidmi z větších měst vnímány jako jarní dovolená. O to více letos, kdy je nově dnem pracovního volna také Velký pátek. Prodloužený jarní víkend nejraději využíváme k odpočinku a setkávání se s rodinou a přáteli.

Mnozí z nás, celkem 28 %, mají na Velikonoce naplánované jarní výlety, ale také první grilování nebo sportovní akce.

K Velikonočnímu pondělí tradičně patří i koleda. Pro ženy to znamená nabarvit vajíčka a čekat na koledníky, kteří zaklepou u dveří s pomlázkou, kterou si i sami upletou. Dnes už se ale s pletením neobrací na své dědečky či rodiče, ale upřednostňují internet, což potvrzuje i manažer týmu Seznam.cz Vyhledávání Roman Dušek.

Typická pomlázka s vyšleháním, i mezi dospělými, se však dodržuje hlavně krajově – na Moravě a v menších obcích. Podle průzkumu Ery dostanou muži při průměrné obchůzce zhruba osm vajec a šest panáků alkoholu.

Vejce z internetu

Lidé si stále častěji dávají záležet i s nákupem vajíček. Uvědomují si, že domácí vajíčka jsou kvalitnější a dají se sehnat například na internetovém bazaru už od dvou korun za kus.

„Domácí vajíčka lze na Sbazar.cz sehnat už od dvou korun za kus, a to je lepší cena než v běžných obchodech - za ta z hal dáte od 3,30 Kč, za ta z klecového chovu 2,53 Kč za kus. Nebo byste rádi překvapili koledníky něčím opravdu speciálním? Lidé totiž na internetovém bazaru inzerují i vejce kachní, křepelčí, která jsou u nás hitem, nebo dokonce vejce zelená slepičí. Taková nebudete muset ani barvit! Pokud vás zajímají hlavně zdobené velikonoční kraslice, můžete si být jistí, že domácí pokusy vám za to rozhodně nestojí. Profesionálně nazdobené je totiž na Sbazar.cz inzerují spousty šikovných lidí, a to už od dvanácti korun za kus.

Omezovat svůj vkus nabídkou rozhodně nijak nemusíte, na výběr jsou totiž kraslice zdobené různými styly - ručně lepené slámou, malované voskem nebo madeirové. Ale i různých původů, jako třeba kraslice z husích vajec nebo vejce pštrosa emu. Ty však čekají na opravdové fajnšmekry. Stojí totiž 1000 Kč za kus. Asi vás nepřekvapí, že se veškerá vejce prodávají jen s osobním odběrem, případně dovozem,“ dodává Pavel Kolář, produktový manažer Sbazar.cz.

Koleda z cukrovinek

Rodiče či prarodiče malých dětí nezapomínají ani na koledu v podobě čokoládových cukrovinek a dalších sladkostí.

„Průměrná velikonoční útrata se pohybuje mezi 100 až 300 korunami a zahrnuje právě náklady na koledu, dekorace, vajíčka a suroviny na vaření a pečení,“ uvádí Pavla Hávová, tisková mluvčí ČSOB.

Celkem 22 % respondentů z průzkumu ČSOB za Velikonoce však neutratí nic. Ale na druhou stranu se mezi námi najdou i tací, kteří za Velikonoce plánují utratit více než 500 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Tradiční jarní hostina v duchu oslav Velikonoc

Velikonoce jsou v českých zemích především oslavou přicházejícího jara. Tajemství velikonočního jídelníčku sahá daleko do minulosti, až před biblickou poslední...

Výběr článků

Načítám