Kapří karbanátky v láku
Karbanátky v láku

FOTO: František Petrák, Právo

Suroviny: maso z páteře z cca 3 kg kapra + ocasní řízky + první řízky za hlavou ryby, 200 ml octa, 100 ml vody, 1 polévková lžíce cukru, divoké koření (bobkový list, nové koření celé, pepř černý celý), 50 g hladké mouky, 150 g strouhanky, 2 feferonky, 2 cibule, 100 ml rostlinného oleje, 1 vejce, sůl, pepř, snítka čerstvé petrželky, tuk na smažení

Příprava: Kapří páteř, ocasní řízky a první dva řízky za hlavou povaříme pět minut v osolené vodě. Vyjmeme a necháme vystydnout. Maso obereme od kostí a kůže, rozmačkáme vidličkou v míse, osolíme, opepříme a přidáme nasekanou petrželku, vejce, lžíci hladké mouky a strouhanku. Vše promícháme. Směs necháme 10 minut stát. Pak, dle konzistence, přidáme případně ještě strouhanku. Vytvarujeme malé karbanátky a usmažíme je ve vyšší vrstvě oleje dozlatova.

Připravíme si lák: Ocet svaříme s vodou a olejem, přidáme divoké koření, osolíme, opepříme a osladíme cukrem. Karbanátky naskládáme do sklenice, prokládáme je na kolečka nakrájenou cibulí a středně pálivou feferonkou. Zalijeme horkým lákem, necháme v lednici vystydnout a odležet. Servírujeme s chlebem nebo s bílým pečivem.

Kapr v kopru
kapr

FOTO: František Petrák, Právo

Suroviny: 800 g kapra – filet bez kostí, 50 g hladké mouky, 2 polévkové lžíce másla, 50 ml olivového oleje, 150 ml bílého vína, 1 polévková lžíce plnotučné hořčice, svazek kopru, citrón, 100 ml smetany 30%, 100 ml vývaru, sůl, pepř, cukr

Příprava:  Kapří filety rozporcujeme na stogramové kousky. Osolíme je, opepříme, lehce pomoučíme a pozvolna opékáme na pánvi s máslem a olivovým olejem cca tři minuty z každé strany.

Porce vyjmeme, do výpeku přidáme lžíci másla a zaprášíme moukou. Lehce zarestujeme a zalijeme vývarem a vínem. Vše provaříme a zredukujeme asi na polovinu.

Do šťávy přidáme hořčici, kopr, smetanu a vše ještě jednou povaříme do krémové konzistence. Dochutíme citrónovou šťávou, solí a cukrem. Před podáváním prohřejeme opečené ryby v omáčce. Vhodnou přílohou jsou brambory nebo basmati rýže.

Kapr v pivním těstíčku s česnekovým dipem 
Kapr v pivním těstíčku

FOTO: František Petrák, Právo

Suroviny: 600 g kapra – filety bez kostí, 300 g hladké mouky, 50 ml rostlinného oleje, 200 ml ležáku Budweiser Budvar, 2 vejce, snítka petrželky, 1 citrón, sůl, pepř, tuk na smažení

Dip: 100 g zakysané smetany, 100 g majonézy (nebo jogurtu), 3 stroužky česneku, sůl, pepř, ocet, cukr

Příprava: Z ryby si připravíme porce – na každou počítáme tři kousky po 50 gramech. Kapří filety omyjeme, osušíme, zakápneme citrónem, osolíme, opepříme. Obalíme je v nasekané petrželce a mouce.

Těstíčko připravíme tak, že do budvarského ležáku zašleháme zbylou mouku, olej a postupně vejce. Těstíčko osolíme.  Jednotlivé řízečky obalíme v těstíčku a smažíme ve vyšší vrstvě středně rozpáleného oleje. Usmažené řízečky odkládáme na ubrousek, který vsákne přebytečný tuk. Podáváme s plátkem citrónu a česnekovým dipem.

Ten si připravíme tak, že metličkou rozšleháme zakysanou smetanu s majonézou nebo jogurtem, přidáme utřený česnek a dochutíme na sladkokyselo. Jako příloha je vhodný čerstvý chléb nebo brambory s koprem a neměl by chybět ani dobrý ležák Budweiser Budvar na zapití.

Kapr na houbách
(Oblíbený recept šéfkuchaře Luďka Hausera z Masných krámů v Českých Budějovicích)
Kapr na houbách

FOTO: František Petrák, Právo

Suroviny: 600 g kapra – filety nebo podkovy, 1 cibule, 300 g hub (lesní směs nebo žampióny), 200 g anglické slaniny, 2 stroužky česneku, špetka sladké papriky a drceného kmínu, 1 citrón, 150 g másla, 100 ml vývaru, snítka petrželky

Příprava: Rybí maso omyjeme, osušíme. Porce okořeníme solí, pepřem, drceným kmínem a sladkou paprikou. Očištěné houby pokrájíme na menší kousky a spolu s cibulí nakrájenou na kolečka vložíme na máslem vymaštěný menší plech. Osolíme. Přidáme plátky česneku a na tuto houbovou vrstvu poklademe ryby. 
Podlijeme vývarem a posypeme na kostičky nakrájenou slaninou. Pečeme v troubě přibližně 50 minut při 170 °C. Ke konci pečení přidáme lžíci másla a případně podlijeme.