Hlavní obsah

Russell Crowe: Ať je postava jakákoli, pokaždé do ní vložím svou představu

Právo, Jana Rovenská

V lednu se nám představil jako inspektor Javert v novém americkém muzikálu Bídníci, do konce roku ho ale ještě uvidíme v dalších čtyřech filmech a jako biblického hrdinu Noema v roce příštím. Přestože však oscarový Russell Crowe vydělává jeden milión za druhým, přišel o svou životní lásku, australskou zpěvačku Danielle Spencerovou.

Foto: Bontonfilm

Další inspektor Javert v řadě filmových zpracování slavného románu Victora Huga Bídníci - tentokrát ve formě velkolepého muzikálu.

Článek

Po devíti letech oznámili, že se rozvádějí. „Tohle bylo a vždycky bude dilema herce. Byl by nejspíš blázen, když miluje svou profesi a je v nejproduktivnějším věku a žádaný, aby se toho vzdal. Kdybychom žili jako rodina blíž než u protinožců, manželství by možná vydrželo. Danielle ale nikdy nechtěla z Austrálie. Hlavně, že mi zůstaly děti,“ nechal se slyšet slavný novozélandský rodák, otec devítiletého Charlese a šestiletého Tennysona, které minulý rok kvůli filmování prakticky neviděl.

Na úspěch muzikálových Bídníků však může být bývalý rocker Russell, stejně jako jeho herečtí kolegové, právem pyšný. Přesto si tuto roli hodně rozmýšlel. „Měl jsem dojem, že pro mě Javert není to pravé a nebyl jsem si jistý do chvíle, než mě přesvědčil špičkový režisér Tom Hooper. Pak jsem svoje výhrady změnil v zodpovědnost,“ vysvětluje.

Desítkami rolí ostřílený herec se vzápětí pustil do podrobného zkoumání. Promítl si skoro všechny filmové verze Bídníků s představiteli Javerta, jakými byli legendární Charles Laughton, Anthony Perkins či Geoffrey Rush. Nejvíc ho však ovlivnila návštěva domu Viktora Huga v Paříži, kde mluvil s kurátorkou.

„Vyprávěla mi o Vidocqovi, muži, který byl vězněm i policistou zároveň a který zřídil bezpečnostní oddíl jako první vyšetřovací útvar francouzské tajné policie. Právě to byla osoba, podle které Hugo vytvořil jak Valjeana, tak Javerta. Takže jsem zjistil, že zdrojem pro obě ústřední mužské postavy byl jeden člověk a to bylo pro mě rozhodující,“ vysvětluje osmačtyřicetiletý Crowe.

„Natáčení Bídníků bylo opravdu náročné. Ještě v březnu nás čekalo sedm týdnů zkoušek. Tehdy myslím nikomu z nás zcela nedocházelo, co fakt, že každý záběr bude nazpíván živě, znamená,“ poznamenává Russell, který natočil čtyřicet záběrů každé písně.

Na tvrdé zkoušení je ale herec zvyklý už víc než dvacet let. „Russell má spoustu energie, přirozenou autoritu, proto je pro vůdčí role jako stvořený,“ říká Peter Weir, režisér snímku Master & Commander: Odvrácená strana světa (2003). „Pro roli udělal maximum. Využil každé příležitosti, aby mohl být na moři a ujistil se, že nedostane mořskou nemoc, četl cokoliv s touto tematikou,“ prozrazuje.

„Ať je postava jakákoli, pokaždé do ní vložím svou představu, ale bez pečlivé přípravy se do ní nepustím. Tu beru vždycky hodně vážně. V Bídnících jsem se nazpíval snad na celý život, tady jsem se pro pravdivost role naučil hrát i na housle. Celé měsíce jsem cvičil dvacet hodin týdně.“

Určitě není jednoduché mít Russella v lásce, jistě je ho ale třeba respektovat,
režisér Tom Hooper

V akčním thrilleru Ridleyho Scotta Labyrint lží musel v roce 2008 pro roli šéfa CIA nabrat přes pětadvacet kilo, ten samý režisér ho dva roky nato donutil všechna kila shodit pro roli Robina Hooda.

„Boj s váhou, spojený s nesmírným úsilím a vůlí, které vyžadují moje role, není nikdy jednoduchý. Hned po Bídnících jsem pro roli Jor-Ela, biologického otce Supermana v nové akční sci-fi Muž z oceli, opět nastolil svůj tvrdý fyzický trénink v posilovně plus denně šest kilometrů chůze, šestnáct kilometrů na kole a šest půlhodin veslování. Každý večer jsem pak celý rozlámaný, ale jinak se cítím výborně,“ odtuší.

„Určitě není jednoduché mít Russella v lásce, jistě je ho ale třeba respektovat,“ říká za tvůrce Tom Hooper. „Díky své všestrannosti je nepochybně jedním z nejvýraznějších herců současné generace, což dokázal ve strhujících výkonech od L. A. Přísně tajné, přes oscarového Gladiátora až po Bídníky.“

A tak super ego Russella Crowea, zvyklého hrát statečné a drsné muže, ať už to je římský generál Maximus či Javert, neutrpělo ani potom, co se dozvěděl, že ho rozvod má stát patnáct miliónů australských liber. Po premiéře Bídníků rozhodně nevypadal nešťastně, když se nechal vidět se svou novou známou, televizní moderátorkou Katie Leeovou.

Reklama

Související témata:

Související články

Jarek Hylebrant: Nad rolí nacisty jsem váhal

S Ondřejem Vetchým naběhali v těžkém horském terénu spoustu kilometrů. Netrénovali na žádný závod, ale natáčeli film 7 dní hříchů. Jde o příběh česko-německé...

Výběr článků

Načítám