Hlavní obsah

Michelle Obamová: Kniha Obamovi od Kantorové je plná výmyslů

Právo, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ta kniha zvedla Michelle Obamovou z křesla. Na čtenáře z ní totiž tato 48letá sebevědomá právnička hledí jako nasupená první dáma, která se pro manželův úspěch neváhala pouštět do křížku s jeho poradci v Bílém domě a žádat jejich výměnu.

Michelle Obamová předvedla v televizní show 25 kliků

 
Článek

Tak vylíčila první necelé dva roky Michelle v Bílém domě reportérka listu The New York Times Jodi Kantorová v knize nazvané Obamovi.

Foto: Profimedia.cz

Aby podala pravdivý obrázek první dámy, vyzpovídala reportérka Jodi Kantorová třicet poradců a přátel prezidentského páru.

Co je na tom pravdy?

Pro Michelle je to všechno výmysl, jak řekla poté, co kniha vyšla, televizi CBS.

„Na manželovi mi velmi záleží. Jsem jedním z jeho největších spojenců a důvěrníků,“ připustila, ale rozhodně odmítla, že by měla takový politický vliv. „To je obraz, který se lidé pokoušejí kreslit od chvíle, kdy Barack oznámil kandidaturu: že jsem nějaká nahněvaná černoška,“ dodala.

Foto: Profimedia.cz

Kniha, která nadzvihla Michelle Obamovou

Nicméně něco na tom být může. Už stěhování z Chicaga do Washingtonu bylo pro Michelle dost krušné. Tehdy tak trochu objevovala i Ameriku mimo chicagskou afroamerickou komunitu střední třídy, v níž vyrůstala a žila. A měla strach a nedůvěru k celému tomu prezidentskému humbuku, který kolem její rodiny vypukl.

Naděje narazily na realitu

Přišla jako oddaná manželka politika, který hlásal změnu, který zdědil divokou finanční krizi a který se pustil do reforem, jejichž filozofii sdílí a jež brzy narazily na úskalí washingtonské mocenské hry. Prostředí plné napětí a srážek nadějí s realitou.

Foto: Profimedia.cz

Na manželovi mi velmi záleží, jsem jedním z jeho největších spojenců a důvěrníků, připouští první dáma USA, ale rozhodně odmítám, že bych měla takový politický vliv!

Michelle samotná vstoupila do povědomí Američanů úspěšně. Za vybrané a vkusné oblékání si vysloužila ocenění několika respektovaných společenských časopisů. Na zahradě Bílého domu také s oblibou a s úsměvem zahradničila a zasvěcovala personál do tajů zdravé výživy.

V té době Obama rozjížděl vlajkovou loď své agendy - zdravotní reformu, která však záhy nabrala vodu a vyvolávala pnutí v jeho týmu. Otázkou bylo, zda jít hlavou proti zdi, když je opozice tak neústupná, nebo jít dílčími kroky? Prezident volil první cestu.

Podle Kantorové šlo Michelle o manželův úspěch a cítila se při obhajobě reformy nedoceněná. Největší napětí údajně panovalo mezi ní a šéfem kanceláře Rahmem Emanuelem a také mluvčím Robertem Gibbsem.

Foto: Profimedia.cz

S manželem Barackem Obamou a oběma dcerami Sashou (10) a Maliou (13).

„Pokud bylo třeba komunikovat (mezi ní a Bílým domem - pozn. red.), dělo se to přes zaměstnance. S personálem mého manžela nerozmlouvám,“ prohlásila v televizi Michelle. Kniha Kantorové však uvádí, že své výhrady tlumočila přes Obamu. „Myslí si, že máme špatně nastavené kormidlo,“ citoval poradce prezidenta z jedné schůzky.

Zvlášť delikátní je pasáž o okázalé a údajně utajované soukromé halloweenské párty v roce 2009. Fotografie z ní nyní kolují po webu. Zatímco Američané prožívali tvrdou realitu ekonomické krize, Obamovi s dcerami hostili hvězdy ve filmových kostýmech včetně Johnnyho Deppa. Party se přitom odehrála za zdmi Bílého domu poté, co se odbyla slavnost pro veřejnost.

Foto: Profimedia.cz

Učinkovala i v sitcomu s názvem iCarly, který běží v USA už od roku 2007 a je velmi populární. Je tak po Nancy Reaganové první manželkou prezidenta, která si zahrála v seriálu.

Od módy přešla k podstatnějším věcem

Michelle říká, že být v Bílém domě je pro ni od prvního dne výsadou, a úzkost má jedině z toho, „aby z toho všeho dcery vyšly v pořádku“. Reportérka se však brání. Nic si nevycucala z prstu. O poměrech v Bílém domě koneckonců mluvila s poradci a blízkými známými prvního páru. Kantorová cítí jistou křivdu i proto, že se podle svých slov skoro vůbec nemluví o tom hlavním, co chtěla ukázat.

Řeč je o přerodu Michelle jako první dámy. „Protože v této fázi příběhu se od důrazu na módu a styl přenáší k něčemu daleko podstatnějšímu,“ míní autorka. Pokud v prvních letech Michelle bojovala a „žhavila dráty“ přes manžela, pak se nyní vrací k politice velmi elegantně jako vlivná motivátorka, kterou naplňuje pomoc rodinám vojáků či boj proti dětské obezitě, a která chce svou oblibu dát do služeb manželově volebnímu snažení.

Foto: Profimedia.cz

Na zahradě Bílého domu pěstovala zeleninu a propagovala zdravou výživu.

Patrně proto Michelle Obamovou pohled reportérky The New York Times pod pokličku Bílého domu - ať už více, nebo méně přesný - nenechal v klidu. V minulých dnech si dokonce otevřela stránku na Twitteru, a slíbila, že vše, co se na něm objeví, bude skutečně od ní. Hned od počátku měla kolem sta tisíc čtenářů. Pohled za kulisy zjevně láká.

Reklama

Související články

Michelle Obamová je nejmocnější ženou světa

Americká první dáma Michelle Obamová porazila hlavy států, ředitelky globálních firem i světoznámé celebrity a stala se podle časopisu Forbes nejmocnější ženou...

Výběr článků

Načítám