Hlavní obsah

Třináct let se sama stará o postiženou dceru. Peníze na rehabilitace chybí

Novinky, Kristýna Léblová, luh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děčín

Dnes třináctiletá Noemi se narodila již ve 24. týdnu těhotenství. To, že porod přežila, byl tehdy skutečně zázrak, který se ale bohužel neobešel bez trvalých následků. Noemi trpí dětskou mozkovou obrnou a spastickou triparézou. Má tedy celou řadu hendikepů, se kterými musí neustále bojovat.

Třináct let se sama stará o postiženou dceru. Peníze na rehabilitace chybíVideo: Novinky

 
Článek

Když lékaři Ivaně Deibertové ve 24. týdnu těhotenství sdělili, že musí pro záchranu svého vlastního života ukončit těhotenství, s přežitím miminka nepočítali. Nakonec se ale lékařům podařilo 500gramovou holčičku udržet při životě.

Foto: Novinky

Noemi používá chodítko jen k rehabilitacím, jinak se pohybuje na vozíčku.

„Noemi má dětskou mozkovou obrnu, mentální, zrakové a sluchové problémy a spastickou triparézu. To znamená, že tři končetiny jsou spastické, ztuhlé a musejí se neustále cvičit. Proto pravidelně chodíme na rehabilitace, plavání, hipoterapie a také na lokomat, což je stroj, ve kterém chodí jako robot,“ svěřila se Novinkám maminka Iveta.

Určitě se nezlepší, ale spolu to zvládneme. Nemám v plánu dát ji do nějakých zařízení, asi bych už ani jiný život nechtěla, neměnila bych.
maminka

Chodit soběstačně Noemi nedokáže. S chodítkem trénuje jen na rehabilitacích, jinak je odkázána na vozík. Nedávno podstoupila náročnou operaci, při které jí lékaři přetočili stehenní kost. Nejvíce Noemi pomáhá intenzivní tříhodinová rehabilitace Klim Therapy, problém je ale ve financích.

Foto: archiv rodiny Deibert

Speciální rehabilitace neproplácí pojišťovna.

„Klim Therapy si musí každý rodič hradit sám, pojišťovny na to nepřispívají. Je to velice náročné, jsem s Noemi sama, nemáme tatínka. Kamarádka mě proto přihlásila do Patrona dětí v naději, že se peníze vysbírají a budeme moci jet do lázní,“ vysvětluje Iveta, která si kvůli péči o dceru a dojíždění na rehabilitace nemůže dovolit stálé zaměstnání.

Do lázní se Noemi dle svých slov „pořádně těší“, cvičení ji baví a má tam i kamarády.

Po třinácti letech péče o postiženou dceru je ale Iveta realistka. „Určitě se nezlepší, určitě nezačne chodit. Je nemocná, zůstane nemocná, ale v každém případě to spolu zvládneme. Nemám v plánu dát ji do nějakých zařízení, to bych asi neskousla. Už jsme si na sebe zvykly, asi bych už ani jiný život nechtěla, neměnila bych,“ dodává maminka.

Foto: archiv rodiny Deibert

Noemi se narodila ve 24. týdnu těhotenství.

Klim Therapy stojí necelých 61 tisíc korun. Pokud byste rádi rodině pomohli, můžete přispět na stránkách Patrona dětí.

Dívka s amputovanou nohou skončila v Miss Italia na třetím místě

Koktejl

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám