Hlavní obsah

Náhodný sex a alkohol z evolučního hlediska patří k dospívání

– Philadelphia

Porušování pravidel, rizikové chování, náhodný sex s vrstevníky a opíjení se jsou nevyhnutelnou součástí chování teenagerů. Podle psychologů by rodiče neměli své potomky kvůli tomu soudit a přijmout toto chování jako nezbytnou součást dospívání.

Foto: Profimedia.cz

Porušování pravidel a rizikové chování jsou nevyhnutelnou součástí chování teenagerů.

Článek

„Zvýšené rizikové chování v adolescenci je normální, biologicky ovlivněné a do určité míry i nevyhnutelné. Pravděpodobně s tím můžeme, nebo bychom měli dělat jen velmi málo. Je to vývojový posun, který má evoluční význam,“ tvrdí doktor Laurence Steinberg z Temple University ve Philadelphii.

Podle Steinbergovy studie se 90 procent středoškoláků dopustilo nějakého rizikového chování – mělo náhodný sex, bralo drogy, kouřilo, pilo alkohol či řídilo riskantně.

Při neurologickém snímání mozku se pak jasně prokazuje, že ve srovnání s mozkem dospělých ten náležející teenagerům vykazuje velkou aktivitu v oblastech zpracovávajících rizikové chování. Riskování se přitom dopouštějí mladiství především ve skupině.

Reklama

Související témata:

Související články

Dospívání je těžké. Zvlášť mezi zombíky

Americká komedie Zombieland Rubena Fleischera nemá čím překvapit, přesto je zábavná. Jako x-tá hororová parodie/komedie v řadě přináší většinu momentů, které...

Výběr článků

Načítám