Hlavní obsah

Nahé fotky dnes sdílejí i devítileté dívky. Podcenit prevenci se nemusí vyplatit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dávno neplatí, že sdílení intimních fotek se týká jen dospělých. V dnešní době to činí i celá řada dospívajících, včetně devítiletých dívek, které se často inspirují na sociálních sítích. Touha po zalíbení staršímu klukovi se ale velmi snadno může stát nejen důvodem k pocitům studu, šikaně, ale i sexuálního zneužívání.

Foto: Profimedia.cz

Děti si stále neuvědomují, jaká nebezpečí na ně v dnešní době číhají.

Článek

Přestože se mnozí rodiče snaží se svými dětmi mluvit o nástrahách online světa, na konkrétní případy často zapomínají. Mnozí z nich se navíc domnívají, že věc jako sexting (elektronické zprávy se sexuálním podtextem) se jejich dětí stejně netýká, „jsou přece ještě příliš mladé”.

Realita bohužel bývá jiná. Děti sdílejí své intimní fotky mnohem dříve, než se jejich rodiče domnívají. Mnozí z nich za zlomový věk považují 13 let, jenže sdílení intimních fotek je dnes obvyklé už mezi devítiletými.

Sexuální zneužívání má přitom mnoho podob. Jednou z nich je i vylákání intimních fotografií při komunikaci online. Tyto fotky pak mohou být poskytnuty dalším lidem, pachatel může také začít dítě dále vydírat.

Nemusí jít přitom jen o cizí lidi z online světa. Dnes se často stává, že svou nahou fotku dívka pošle i staršímu klukovi ze školy, jen aby upoutala jeho pozornost. Tato fotka v „lepším” případě putuje z jednoho telefonu do druhého, kdy ji vidí všechny děti hned z několika tříd, v horším ji někdo vyvěsí na internet.

Odborníci na bezpečnost na internetu přitom všechny varují, že se takové fotografie na internetu mohou objevit i po 2-3 letech.

Dětská nahota na internetu za mobil nebo cigarety

Internet a PC

I proto je důležité, aby rodiče o těchto možnostech s dětmi hovořili, a to pokud možno již před samotným obdobím dospívání. Jak ukázal nedávný výzkum neziskové organizace Thorn, mnoho rodičů se stále ostýchá o rizicích internetové komunikace a sdílení intimních fotografií před svými potomky mluvit.

Před takovou krátkozrakostí odborníci důrazně varují. Sami doporučují, aby rodiče s otevřenou komunikací v tomto směru začali co nejdříve, tedy v okamžiku, kdy se ještě nic neděje. Vždy je to lepší, než když začnou mluvit se svými dětmi až v okamžiku, kdy se stane něco špatného.

Úspěch dětí v kolektivu se odvíjí od jejich aktivity na sociálních sítích

Děti

Bohužel problém spočívá i v tom, že rodiče sami mnohdy problém bagatelizují. Podle zmiňovaného výzkumu 1 ze 4 rodičů pokládá za přijatelné, aby příjemce intimní fotky nebo videa tento obsah dále šířil tak, jak sám uzná za vhodné.

Rodičům by také příliš nevadilo, kdyby jejich dítě sdílelo intimní fotky jiného dítěte. Celých 53 % z nich by dokonce mělo tendenci svalovat konečnou vinu na oběť samotnou – tedy na dítě, jehož fotky byly posílány dál bez jeho svolení.

Kyberšikana může být nebezpečnější než ta klasická

Děti

 Jak na sexting?

  • Upozorněte dítě, aby bylo opatrné při sdělování osobních údajů, aby o sobě neuvádělo žádné konkrétní údaje a aby nikomu, tj. ani svým partnerům, neposílalo žádné své intimní fotografie ani videa.
  • Vysvětlete dítěti, jaká rizika s sebou posílání a vytváření intimních obsahů nese. Že se může stát nejen obětí, ale i pachatelem trestného činu.
  • Informujte zodpovědné orgány o obsahu na internetu, který považujete za nezákonný, tím pomůžete předcházet nezákonným aktivitám, jakými jsou dětská pornografie, pokusy lákat děti prostřednictvím chatů, e-mailů atd.

Reklama

Výběr článků

Načítám